Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bežné JEDLÁ, ktoré by ste nemali jesť pred 10-tou hodinou: Vyhnite sa im v ranných hodinách!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Názory vedy a výživových poradcov na raňajky sú často protichodné. Na jednej strane sú označované za najdôležitejšie jedlo dňa, aj keď ich vynechanie nemá zlé následky na organizmus. Na druhej strane, kvalitné raňajky môžu zlepšiť náladu a naštartovať nás do dňa. Vyzerá to tak, že trik spočíva v tom, čo si dať!

Ak chcete, aby vás raňajky naozaj prebrali, dodali energiu a zlepšili náladu, týmto jedlám sa pred 10:00 ráno radšej vyhýbajte. Portál brightside.me priniesol aj zoznam toho, čím ich možno nahradiť.

Čítajte tiež: TEST, ktorý odhalí chorobu: Spravte TOTO pred zrkadlom a dozviete sa pravdu!

1. Chlieb s maslom

Na rozdiel od toho, čo si väčšina ľudí myslí, raňajky by nemali byť nevyhnutne beztukovým jedlom. Dôležité však je dať si ten správny druh tuku. Klasické maslo obsahuje tuk, ktorý síce pomáha pri spracovaní vitamínov, no obsahuje tiež veľa nasýtených mastných kyselín, ktoré môžu poškodiť srdce a podpísať sa na prírastku hmotnosti.

Bežné JEDLÁ, ktoré by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo namiesto toho? Dajte šancu arašidovému maslu. Štúdia zistila, že arašidy a teda aj arašidové maslo pomáha cítiť menší hlad počas dňa, pretože zvyšuje produkciu peptidu YY, hormónu, ktorý reguluje hlad a to z neho robí skvelú súčasť raňajok.

2. Raňajkové cereálie a müsli

Ide o ťažkú klasiku a aj keď je to veľmi praktické raňajkové jedlo, kúpené hotové cereálie obsahujú obrovské množstvo cukru, ktorý sa premieňa na brušný tuk. Štúdia tiež ukázala, že konzumácia hotových müsli je spojená s vyššou spotrebou kalórií, lebo ľudia majú tendenciu zjesť ich viac.

Bežné JEDLÁ, ktoré by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo namiesto toho? Urobte si domácu ovsenú kašu, ktorá obsahuje zdravé množstvo vlákniny a takmer žiadny cukor. Zníženie príjmu cukru v dopoludňajších hodinách vám pomôže vyhnúť sa pocitu únavy popoludní. Ak si však ochutené müsli neviete odpustiť, kúpte si také, v ktorom sú väčšie vločky.

3. Palacinky a keksy

Aj keď je to pohodlné chytiť ráno do ruky polotovar vo forme palaciniek, waflí či keksov alebo nejaké koláčiky, tieto potraviny obsahujú rafinované uhľohydráty. Nemusí to byť nevyhnutne zlá voľba, v závislosti od vašej stravy, no vďaka rafinovaným uhľohydrátom budete počas dňa cítiť väčší hlad. Tiež obsahujú iba veľmi málo alebo vôbec žiadnu vlákninu a veľa tukov, ktoré zdraviu neprospievajú.

Čo namiesto toho? Vyrobte si palacinky či wafle doma a použite celozrnnú múku. Spomedzi keksíkov si vyberajte tie, ktoré sú celozrnné a obsahujú dostatok vlákniny.

4. Jogurt s nízkym obsahom tuku

Light jogurty sa stali veľmi obľúbenou raňajkovou položkou. Bohužiaľ, často obsahujú veľa cukru na dochutenie a malé množstvo bielkovín. Štúdie tiež ukázali, že plnotučný jogurt skutočne pomáha schudnúť. Ranná konzumácia dostatočného množstva bielkovín nachádzajúcich sa v plnotučnom jogurte vám môže pomôcť cítiť menší hlad počas dňa.

Bežné JEDLÁ, ktoré by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo namiesto toho? Uprednostnite plnotučný jogurt bez cukru.

5. Ovocné šťavy

Podľa štúdie väčšina ovocných štiav obsahuje rovnako veľa cukru ako ochutené malinovky, čo z nich robí jednu z najhorších možností na raňajky alebo konzumáciu všeobecne. Tiež neobsahujú takmer žiadnu vlákninu. Problém je aj v tom, že pri pití šťavy neprežúvate a cítite sa menej nasýtení. Odborníci prízvukujú, že začať deň jedlom, ktoré treba žuť, je veľmi dôležité.

Čo namiesto toho? Jedzte ovocie. Je to vynikajúci spôsob, ako ráno aktivovať tráviaci systém a pripraviť ho na vyšší príjem kalórií pri neskorších jedlách.

Viac o téme: PotravinyZdravieRaňajkyJedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9