Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

8 SIGNÁLOV, že sa niečo deje s telom: Zmeny prezradia vaše PERY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Upozornia na stres, ale i vážnejšie choroby. Pery sú vizitkou každého z nás. Podľa nich spoznáme, či je všetko v poriadku alebo, či naše telo nebojuje s nejakým zápalom. Sledujte 8 znakov na perách, ktoré môžu naznačovať zdravotné problémy!

Pery možno považovať za „zrkadlo“ nášho zdravia. Nachádza sa na nich viac ako milión nervových zakončení. Sú oveľa citlivejšie ako naše končeky prstov, preto potrebujú osobitnú starostlivosť, ako sa píše na brightside.me. Niekedy môžu signalizovať problémy so zdravím, ktoré by sme si za iných okolností ani len nevšimli. Venujte perám pozornosť a sledujte zmeny na tejto citlivej časti tváre!

Čítajte tiež: V OČIACH sa odrazia nielen emócie: Včasný INDIKÁTOR ochorenia, ktorý prezradí to najhoršie! 

Praskliny v kútikoch pier

Stáva sa, že keď sa sliny zachytia v rohoch úst, pokožka vyschne a môže popraskať. Alebo aj pri častom olizovaní pier podporíte ideálne podmienky na rozvoj infekcie v kútikoch. Práve infekcia je najčastejšou príčinou týchto drobných trhlín. Ak často mávate zapálené a začervenené kútiky, môže sa za tým skrývať iný zdravotný problém. Často vám takto dá telo najavo, že ste v nadmernom strese alebo máte oslabenú imunitu. 

Suché a popraskané pery

Suchosť pier môže naznačovať nedostatok vlhkosti celkovo vo vašom tele, čo nastane kvôli podnebiu alebo aj stresu. V takom prípade dbajte na pitný režim a používajte zvlhčujúce krémy. Za popraskanými perami môže byť aj alergia. Venujte pozornosť aj ďalším príznakom, ako je napríklad svrbenie.

Hrčky na perách

Sú bolestivé a nepríjemné, ale väčšinou neškodné a zmiznú bez akejkoľvek liečby. Na perách môžu vzniknúť napríklad ako dôsledok zranenia po injekcii kyseliny hyalurónovej. Taktiež za tým môže byť reakcia na určité jedlo. Príčinou však môže byť aj vírusová infekcia, ako je opar.

Červený kruh okolo pier

Jedným z najbežnejších dôvodov červeného kruhu okolo úst je dermatitída pier. Opakované olizovanie pier ich pripravuje o prírodný olej nachádzajúci sa na pokožke a spôsobuje ich začervenanie a svrbenie. Jednoduché hydratačné prípravky a zbavenie sa tohto zvyku môžu tento problém vyriešiť.

8 SIGNÁLOV, že sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vrásky na hornej pere

Ak ste si všimli veľa vrások na hornej pere, môžu byť za tým fyzické aj emocionálne dôvody. Dávajte pozor na svoje zlé návyky, ako napríklad časté používanie slamky pri pití alebo príliš veľa fajčenia. 

Sfarbenie pier

Modré pery môžu naznačovať slabý obeh kyslíka v krvi, pričom rovnaké príznaky sa môžu ukázať na prstoch aj na nohách. Biele alebo svetlé pery môžu naznačovať anémiu, ktorá si už vyžaduje lekársku starostlivosť. Je tiež možné, že máte nízku hladinu cukru v krvi, problémy s obehom alebo nedostatok vitamínov.

Opuchnuté pery

Opuch môže byť príznakom alergickej reakcie. Ak ste si všimli, že sa vaše pery zväčšujú vždy, keď používate určitú kozmetiku, zbavte sa jej. Ak sa vaše pery zväčšili v priebehu krátkeho obdobia, kontaktujte radšej svojho lekára. 

Čierne bodky na perách

Môžu mať rôzne dôvody, no určite ich neignorujte! Najlepšie je diagnostikovať ich u lekára. Hyperpigmentácia je bežný stav, ktorý môže spôsobiť nahnedlé škvrny. Môžete si to všimnúť nielen na perách, ale aj na lícach, nose a na čele. Môžu byť za tým aj tmavé škvrny spôsobené slnkom. Alebo vaše telo absorbovalo príliš veľa železa z potravín, ktoré ste zjedli. 

Viac o téme: ZdraviePeryPrevenciaZdravotné problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9