Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kedysi zdravšia voľba, dnes ohrozenie pre pľúca: Rúti sa popularita elektronických cigariet do záhuby?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na svetlo sveta sa vynára čoraz viac prípadov úmrtia v dôsledku vapingu. Na vine je populárne fajčenie elektronických cigariet, ktoré údajne spôsobuje pľúcne ochorenie. Odborník prezradil, o aké ochorenie ide, ako sa človek môže nakaziť a ako s tým bojovať!

Úmrtia z fajčenia?!

V Spojených štátoch zomrel už tretí človek v dôsledku pľúcnej choroby, ktorú zrejme spôsobilo fajčenie elektronických cigariet, takzvaný vaping. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. K správe dochádza v čase, kedy v krajine evidujú stovky prípadov ľudí s vážnym ochorením dýchacích ciest. O treťom úmrtí informovali zdravotnícke zariadenia v americkom štáte Indiana. Podľa odborníka z health.com by mohlo ísť o tzv. chemickú pneumóniu!

Čítajte tiež: U týchto ľudí sa môže mŕtvica hlásiť častejšie: Zdravá strava, no s veľkým nedostatkom!

Okrem troch úmrtí tamojšie orgány vyšetrujú ďalší možný prípad úmrtia v dôsledku vapingu, oznámila Ileana Ariasová z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Dodala, že v súčasnosti evidujú viac ako 450 potenciálnych prípadov pľúcnej choroby spojenej s fajčením elektronických cigariet v 33 štátoch, pričom ide o viac než dvojnásobok oproti minulému týždňu. Úrady vyzvali ľudí, aby prestali s fajčením elektronických cigariet, kým sa nezistí príčina tohto vážneho pľúcneho ochorenia. 

Neznáme prísady v cigaretách

Odborníci sa však domnievajú, že môže ísť o tzv. chemickú pneumóniu. Tá sa môže vyvinúť po vdychovaní chemikálií, ktoré spôsobujú zápal pľúc. Často sa hovorí aj o tzv. chemickom zápale pľúc, ktorý patrí k neinfekčným aspiračným penumóniám. Spôsobujú ho výpary napr. z benzínu, nafty, lampového oleja, atď. V prípade chemickej pneumónie je to však zložitejšie. 

Je ťažké presne určiť, ktorá chemikália (alebo chemikálie) sú zodpovedné za podráždenie, pretože veľa rôznych chemických látok môže byť škodlivých: „Niekedy môže byť ťažké presne povedať, čo spôsobuje chemickú pneumóniu. Látky sa môžu líšiť od produktu k produktu,“ hovorí Humberto Choi, MD, pulmonológ z kliniky v Clevelande.

Podľa Americkej národnej lekárskej knižnice (NLM) patria medzi najbežnejšie nebezpečné inhalačné látky plynný chlór, prach z obilia a hnojív, výpary z pesticídov a dym z domácich požiarov alebo požiaru. Škodlivé chemikálie sa stávajú ešte zložitejšie vtedy, keď sa zmiešajú s výparmi.  

„Čo sa týka prípadov, ktoré vidíme u nás, nevieme presne, čo toxíny spôsobujú,“ dodáva MUDr. Melodi Pirzada, šéf detskej pľúcnej medicíny v nemocnici NYU Winthrop. Je to preto, že podľa Dr. Pirzadyho nevieme veľa o prísadách a dochucovadlách používaných v elektronických cigaretách.

Najlepšie je prestať úplne fajčiť! (Foto: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (2)
Najlepšie je prestať úplne fajčiť! (Foto: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako tomu zabrániť? 

Vysvetľuje, že príznaky chemickej pneumónie sú podobné príznakom, ktoré prirovnávame k iným formám zápalu pľúc: bolesť na hrudníku, kašeľ, dýchavičnosť a horúčka. Podľa jednej tlačovej správy k ďalším príznakom patrí únava, strata chuti do jedla, nevoľnosť a hnačka.

"Väčšina diagnóz sa robí klinicky na základe symptómov a nálezov z röntgenových lúčov," hovorí Dr. Choi. 

Dodáva, že niekedy, keď sa pacienti po diagnostikovaní chemickej pneumónie vyhýbajú vystaveniu e-cigaretám, ich príznaky sa zlepšia. „Môže to stačiť na to, aby sa pľúca uzdravili,“ hovorí Dr. Choi.

Medzi ďalšie spôsoby liečby patria kortikosteroidy podľa NLM, ktoré pomáhajú zmierniť zápal v pľúcach. V závažnejších prípadoch môže byť potrebná kyslíková terapia, ktorá zvyčajne využíva ventilátor a prívodnú trubicu. Ak sa nelieči, môže dôjsť k zlyhaniu dýchania alebo k úmrtiu podľa NLM.

Väčšine prípadov chemickej pneumónie možno zabrániť použitím chemikálií pre domácnosť podľa pokynov a dobre vetrať priestory, v ktorých sa často vyskytujeme. Podľa NLM je taktiež dobré obmedziť vystavenie sa chemickým látkam v prostredí pracoviska. Pokiaľ ide o vaping, ktorý by mohol spôsobiť chemickú pneumóniu, je to jasné riešenie. Prestať s vapovanim.

Choi to zhrnul dokonale: „Obvykle hovorím ľuďom, že pľúca sú vyrobené tak, aby dýchali iba čistý vzduch. Keď vdychujeme akýkoľvek druh chemikálie, môže to vyvolať zápalovú reakciu.“

Takže, ak ste ešte neboli presvedčení, aby ste odložili vapovacie pero, tento článok môže byť cestou k úplnemu skoncovaniu elektronických cigariet. 

Viac o téme: FajčeniePľúcaChorobyElektronické cigaretyVaping
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9