Tajomstvo zdravých žien po menopauze: Netušený účinok stredomorskej stravy na telo

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-09-07 15:30:00

Stredomorská strava nechráni len srdce. Podľa najnovšej štúdie významne vplýva aj na zdravie svalov a kostí. Z jej benefitov môžu veľa vyťažiť napríklad ženy po menopauze.

Stredomorská strava je považovaná za prevenciu mnohých civilizačných ochorení. Hovorí sa o nej aj ako o tajomstve dlhovekosti. V tejto prímorskej strave je bohato zastúpená zelenina a ovocie, obilniny, olivový olej, semená, ryby, mliečne výrobky a červené víno, čo sa pozitívne odráža na nižšom riziku kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky, rakoviny a viacerých chronických civilizačných ochorení u obyvateľov Stredomoria.

Čítajte viac: Odborníci hľadali ideálny životný štýl: Toto sú dôvody, prečo niektorí žijú dlhšie

O tom, ako tento typ výživy ovplyvňuje zdravie žien po menopauze, sa doteraz vedelo len málo. Zmenili to až vedci z brazílskej univerzity Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Keďže menopauza je spojená s poklesom estrogénu a stratou kostnej hmoty, čo vedie k riziku osteoporózy a zlomenín, prevencia je mimoriadne dôležitá. S jej príchodom, a teda so stúpajúcim vekom, súvisí aj úbytok svalovej hmoty. Preto vedci preskúmali účinok stredomorskej stravy na 103 zdravých žien z Brazílie s priemerným vekom 55 rokov, ktoré prešli menopauzou.

Výsledky sú pozoruhodné. Ženy, ktoré preferovali stredomorskú stravu, mali nielen vyššiu svalovú hmotnosť, ale aj vyššiu hustotu kostných minerálov bez ohľadu na to, či absolvovali hormonálnu terapiu, pravidelne cvičili alebo fajčili. Podľa výskumníčky Thaisy Rasie Silvovej, vedúcej autorky štúdie, by mohla byť stredomorská strava prevenciou osteoporózy a zlomenín u žien po menopauze. Výsledky štúdie dala do pozornosti americká Endokrinologická spoločnosť.


Tagy:
svaly kosti menopauza stredomorská strava

2019-09-07 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia