Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najčastejšie intímne problémy žien, o ktorých sa nehovorí: Prevencia je polovica terapie!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: pixabay.com)

Ženy prechádzajú počas svojho života rôznymi hormonálnymi a telesnými zmenami, ktoré sa na ich intímnom zdraví podpisujú pozitívne aj negatívne. Dobrou správou je, že mnoho intímnych problémov je možné správnym prístupom vyriešiť.

Treba k tomu len dve veci, nebáť sa o probléme hovoriť a ako hovorí doktor Ľudovít Janek z gynekologickej ambulancie Gyncentrum: „Pravidelne chodiť na preventívne prehliadky.“

Bolesť pri močení

Pálenie a rezanie pri močení, bolesti v podbrušku, časté nutkanie na močenie. To sú symptómy, s ktorými má skúsenosti mnoho žien.

To potvrdzuje aj všeobecná lekárka Jana Bendová, ku ktorej pacientky s týmito problémami zamieria najčastejšie: „Ak žena pociťuje pálenie pri močení, bolesti v podbrušku, vtedy je potrebné navštíviť ordináciu všeobecného lekára."

Najčastejšie intímne problémy žien,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ide často o zápaly močového mechúra, na ktoré sú ženy náchylné a tu im vie pomôcť v ľahších prípadoch aj správna liečba a rada všeobecného lekára.

Ako však doktorka Bendová dodáva, tento problém trápi ženy v rôznom veku a zvykne sa stupňovať s pribúdajúcimi rokmi: „Vo vyššom veku, v období prechodu, kedy už majú ženy aj problém so suchšou sliznicou, sa častejšie vyskytujú močové infekcie.“

Tu platí, že je vhodné nosiť bavlnenú spodnú bielizeň, dodržiavať pitný režim a základy hygieny.

Vaginálne infekcie

Najčastejším problémom, s ktorým sa na mňa pacientky obracajú, sú bezpochyby vaginálne infekcie a zápaly. Je ich mnoho, ale najbežnejšou je mykóza, ktorú spôsobuje premnoženie kvasiniek rodu Candida,“ hovorí o gynekologických problémoch v intímnom zdraví žien MUDr. Stela Muránska z gynekologickej ambulancie v Košiciach.

V takýchto prípadoch už je často nutná antibiotická liečba, ktorá je síce účinná, ale problémom bakteriálnych infekcií a mykóz je problém, že sa často vracajú. Preto je extrémne dôležitá prevencia.

Vaginálnym zápalom a infekciám možno predchádzať správnou hygienou, nosením vhodnej spodnej bielizne, nestriedaním sexuálnych partnerov,“ hovorí dokorka Muránska.

Čo sa týka opakujúcich sa kvasinkových infekcií, doktorka Bendová odporúča aj protikvasinkovú diétu: „Žena počas diéty obmedzí cukor, bielu múku a sacharidy. Pretože práve to kvasinky milujú. Stačí niekedy aj takáto menšia zmena a telo sa opäť dokáže dostať do rovnováhy.“

Sexuálne problémy po pôrode

„U mladých žien platí pravidlo, že po prvom pôrode sa stav ich ženského zdravia veľmi zlepší. Mnohé pacientky, ktoré mali silnú a bolestivú menštruáciu, alebo sa liečili na nepravidelnú menštruáciu, začnú mať po pôrode pravidelný cyklus a normálnu menštruáciu. Pacientky, ktoré sa liečili na gynekologické zápaly a výtoky, ich po pôrode prestanú mávať. Prvý pôrod, najmä ak žena porodí do tridsiatky, je sám o sebe veľkým liekom,“ hovorí Janek z gynekologickej ambulancie Gyncentrum.

Najčastejšie intímne problémy žien,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ani pôrod však nie je liek na všetko. V niečom žene výrazne pomôže, no v niečom môže priťažiť. Keďže pribúda čoraz viac rodičiek po tridsiatke, pribúdajú aj komplikácie.

„Pri pôrode prirodzenou cestou dochádza k veľkému rozpínaniu pošvového svalstva a k jeho poraneniu v podobe drobných prasklín. I keď časom sa stav pošvy zlepší, jej steny už nikdy nedosiahnu svoju pôvodnú pevnosť a elasticitu. V takomto prípade hovoríme o vaginálnej ochabnutosti, ktorá vo veľkej miere obmedzuje kvalitu sexuálneho života. Prejavuje sa zníženou tesnosťou a citlivosťou vo vaginálnej oblasti. Pohlavný styk s partnerom môže byť vďaka tomu neuspokojivý ako pre ňu, tak aj pre partnera,“ hovorí o neblahých dopadoch po pôrode doktorka Muránska.

Ideálnym riešením na tieto problémy môže byť vaginálne ošetrenie laserom, po ktorom dochádza k remodelácii tkaniva.

„Výsledkom je omladenie a zúženie vagíny, navrátenie prirodzeného zvlhčenia, protizápalové pôsobenie a posilnenie imunity v pošve,“ dodáva Muránska.

Inkontinencia v tehotenstve

Tehotenstvo je pre ženu náročným obdobím a práve počas neho sa extrémne často vyskytuje problém inkontinencie aj u mladých žien. Inkontinenciu možno rozdeliť na urgentnú, ktorá je spojená s častým močením napríklad v noci a stresovú inkontinenciu.

Práve tá postihuje mladšie ženy a rodičky. Dochádza pri nej k úniku malého množstva moču pri fyzických aktivitách, ktoré sú spojené s náhlym zvýšením vnútrobrušného tlaku. Práve gravidita je jedným z faktorov, ktoré môže spustiť stresovú inkontinenciu.

„U tehotných žien je dokázaný častejší výskyt stresovej inkontinencie. Výskyt v gravidite kolíše v rozmedzí od 8 % do 85 %, ale väčšinou sa po pôrode upraví,“ hovorí urológ Jozef Marenčák.

Inkontinencia po prvom pôrode je našťastie veľmi zriedkavá, o niečo častejšie sa vyskytuje u viacrodičiek. Prevenciou inkontinencie je pravidelné cvičenie a šport v mladom veku,“ hovorí doktor Janek a dodáva: „Veľmi pekné zlepšenie sa dá dosiahnuť pravidelným liečebným cvičením panvového dna, vo veľmi závažných prípadoch je však potrebné operačné riešenie. “

Tak isto je možné prechodnú inkontinenciu počas gravidity riešiť pomocou inkontinenčných pomôcok TENA Lady.

Najčastejšie intímne problémy žien,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Inkontinencia v menopauze

Doktor Marenčák hovorí: „Zatiaľ čo stresová inkontinencia postihuje najčastejšie ženy v mladšom alebo v strednom veku, zhruba 20 % žien vo veku 45 rokov, zmiešaný typ je najčastejší u starších žien.“

Medzi najčastejšie príčiny vzniku inkontinencie patrí predovšetkým genetická predispozícia, obezita, pokles hladiny estrogénu u žien v menopauze a ochabnutie svalov panvového dna prichádzajúce s pribúdajúcim vekom a pôrodmi,“ vymenúva príčiny doktorka Muránska a dodáva: „Typicky k úniku moču dochádza pri kýchnutí, kašli, poskoku, prudkom pohybe, smiechu alebo dvíhaní ťažkých bremien. Vtedy je čas vyhľadať lekára.“

Problémom je, že len málo žien sa s týmto problémom obráti na lekára.

„Približne 310 000 žien na Slovensku trpí príznakmi stresovej inkontinencie, ale len každá štvrtá až piata žena vyhľadá pomoc lekára,“ hodnotí nelichotivú situáciu doktorka Muránska.

Pritom riešenie tohto problému môže byť veľmi jednouché. Netreba sa iba báť požiadať o pomoc.

 „Dôležitá je aj pestrá, vyvážená strava s dostatkom vlákniny, dodržiavanie pitného režimu, ale nie náhly príjem veľkého objemu tekutín a pravidelné vyprázdňovanie sa,“ radí ženám s inkontinenciou doktorka Muránska.

Veľmi vhodná je joga, cvičenie Pilates, alebo Kegelove cviky. Najlepší efekt cvičenia sa dá dosiahnuť špeciálnym cvičením panvového dna. Tak isto je možné prechodnú aj pretrvávajúcu inkontineciu riešiť pomocou inkontinenčných pomôcok TENA Lady

Najčastejšie intímne problémy žien,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Pri inkontinencii nepoužívajte menštruačné vložky

Pod stresovou inkontinenciou si netreba predstavovať len masívny únik moču. No aj pár kvapiek alebo mililitrov spôsobuje nepríjemné pocity. Mnoho žien tieto problémy rieši menštruačnou vložkou, no tým si často spôsobujú ďalšie nepríjemnosti.

Tieto typy vložiek nie sú na inkontinenciu stavané. To znamená, že moč len zachytia, ale nepohltia, nezabránia pretekaniu, nepohlcujú zápach a nie sú dostatočne priedušné. Práve to môže spôsobiť, že sa ľahko objaví už spomenutý zápal močových ciest, dermatitídy, či vaginózy.

Navyše bežné vložky nie sú zadarmo. Pri inkontinencii však môžete inkontinenčné vložky a bielizeň dostať na predpis a ušetriť nemálo financií. Nie je hanbou o tomto probléme hovoriť. Vďaka tomu môžete ušetriť peniaze aj vlastné zdravie. Navyše stresovú inkontinenciu môžete časom úplne poraziť. A dovtedy môžete žiť bez obáv a obmedzení vďaka TENA Lady.

Využite možnosť objednať si bezplatnú vzorku inkontinenčných vložiek a bielizne TENA Lady alebo DVD s cvikmi na posilnenie panvového dna.

Tento článok vám prináša TENA.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9