Najlepšie rastlinné zdroje prebiotík: Účinkami nahradia aj biely jogurt!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-07 15:30:00

Okrem probiotík existujú aj prebiotiká. Na rozdiel od probiotických bifidobaktérií nie sú prebiotiká živými mikroorganizmami, ale sú zložkami potravy, ktoré podporujú rast prospešných baktérií v črevách. V našej strave by preto nemali chýbať. Viete, ktoré potraviny patria medzi prebiotiká?

K prebiotickým potravinám patria mnohé druhy zeleniny a ovocia, strukoviny, obilné zrná a orechy, uvádza portál Medicalnewstoday.com. Vynikajú najmä obsahom vlákniny, ktorá je živnou pôdou pre rozvoj zdraviu prospešných kultúr črevnej mikroflóry. Ich pôsobenie v organizme je porovnateľné s konzumáciou jogurtov.

Čítajte viac: Zvrat v hľadaní príčin Parkinsonovej choroby: Na vine nemusí byť mozog!

Zelenina

Slnečnica hľuznatá (židovský zemiak): vysoký obsah vlákniny a nízky obsah sacharidov radí túto okopaninu k zdravým a nízkokalorickým potravinám. Jej ďalšou výhodou je nízky glykemický index.

Cesnak: patrí k najlepším prírodným antibiotikám. V rámci výživy ho oceníte aj vďaka prebiotickým vlastnostiam a obsahu vitamínu B6.

Cibuľa: okrem antioxidačných účinkov má cibuľa aj blahodarný vplyv aj trávenie.

Pór: ako príbuzný cibule má množstvo zdraviu prospešných vlastností vrátane štedrého obsahu vlákniny.

Kapusta: konzumáciu tohto druhu zeleniny ocenia nielen črevá, ale najmä celý organizmus. Okrem prebiotických zložiek je výborným zdrojom vitamínov C a B.

Strukoviny

Cícer: poznáme ho z polievok aj nátierok. Okrem vlákniny vyniká obsahom bielkovín, železa a vitamínov skupiny B.

Šošovica: obľúbená strukovina starých generácií je ľahko stráviteľná, podporuje peristaltiku a stimuluje výskyt prospešných baktérií v črevách.

Fazuľa: jej mimoriadne bohatý nutričný obsah ocenia najmä vegetariáni. Má vysoký podiel bielkovín, vlákniny a je tiež známym zdrojom draslíka.   

Ovocie

Banán: ak vás trápi nadúvanie, siahnite po banánoch! Látky v nich obsiahnuté chutia nielen vám, ale aj prospešným črevným baktériám.

Jablko: na jeseň a v zime by ste ich mali konzumovať pravidelne. Sú známym zdrojom antioxidantov a živín, ktorých príjem je pre organizmus v čase chrípkových vírusov nevyhnutný. Pomáhajú tiež regulovať hladinu cholesterolu.

Červený melón: obľúbená letná pochúťka výborne hydratuje organizmus a vďaka vysokému obsahu vlákniny aj zasýti.

Grapefruit: je silným zástupcom druhov ovocia s pozitívnym účinkom na trávenie a črevá. Vyniká obsahom vlákniny a vitamínov C a A.

Obilniny

Pri kúpe pečiva si vyberajte také, ktoré obsahuje otruby – stimulujú trávenie a pomáhajú tiež znižovať hladinu cholesterolu. Z obilných zŕn sú výbornými zdrojmi vlákniny jačmeňovos.

Orechy a semená

Orechy a semená by mali byť každodennou súčasťou našej stravy. Výhodou konzumácie orechov je plnohodnotný prísun bielkovín, minerálov, vitamínov a v neposlednom rade aj vlákniny. Patria medzi vzácne prebiotiká, ktoré chránia tráviaci trakt, napríklad aj pred rakovinou hrubého čreva. Množstvo benefitov získate aj vtedy, keď do stravy zaradíte semiačka. Najznámejším prebiotikom sú ľanové semená.

Fotogaléria


Tagy:
trávenie mikroflóra prebiotiká

2018-10-07 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia