Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec nebezpečnej choroby? Slovenskí vedci pracujú na vývoji HIV vakcíny!

Vedci neustále skúmajú nové spôsoby liečby chorôb. Zobraziť galériu (2)
Vedci neustále skúmajú nové spôsoby liečby chorôb. (Zdroj: Thinkstock.cz)

Vedci Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pracujú na vývoji HIV vakcíny pomocou nanočastíc. Jednou zo stále aktuálnych otázok je vývoj efektívnej očkovacej látky. Informovala vedúca oddelenie vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského Andrea Földváryová.


UK v spolupráci s poľskou univerzitou v Lodži odštartovala výskumné práce na vývoji HIV vakcíny s konceptom použitia nanočastíc, konkrétne dendrimérov a zlatých nanočastíc.

"Pripravujeme komplexy syntetických HIV peptidov (malých bielkovín odvodených zo štruktúry HIV) a ich nosičov, ktorými sú rôzne druhy nanočastíc. Tieto komplexy následne charakterizujeme a študujeme ich interakcie s modelovými biologickými membránami použitím rôznych biofyzikálnych metód. Naším spoločným cieľom je vyselektovať čo najefektívnejší HIV syntetický peptid a jeho nosič - v zmysle schopnosti ich vzájomnej väzby a transportu cez lipidovú dvojvrstvu dendritických buniek," povedala zodpovedná riešiteľka prebiehajúceho projektu Zuzana Garaiová.

Výskum sa nachádza v štádiu predklinických štúdií, ktorých cieľom je identifikovať, syntetizovať a overiť biologickú aktivitu prípravku – potenciálnej vakcíny proti HIV a jej súčastí.


Pred smrťou ju zachránil bežný symptóm, ktorý často ignorujeme: Počúvajte svoje telo!


Príprava modelov biologických membrán

V spolupráci s poľskými kolegami sa vedcom UK podarilo potvrdiť schopnosť troch typov HIV-syntetických peptidov špecificky sa viazať s vybranými a preštudovanými typmi nanočastíc. K dispozícii majú experimentálne zariadenia, pomocou ktorých vedia pripraviť modely biologickej membrány a tieto analyzovať z hľadiska rôznych fyzikálnych parametrov.

Biologická membrána je jednou z prvých bariér, ktorú musí HIV-syntetický peptid a nanočastica ako jeho nosič prekonať, aby mohla dopraviť terapeutickú substanciu do antigén-prezentujúcich buniek.

Na modelových membránach sa vedcom podarilo preskúmať typ a silu interakcie študovaných systémov, ktorá bola v prípade samotných (nekomplexovaných) HIV peptidov nižšia v porovnaní s peptidmi v komplexe s nanočasticami. Tieto zistenia podľa nich poukazujú na potenciál vybraných nanočastíc spolupôsobiť s lipidovou vrstvou a dopraviť tak HIV syntetické peptidy do vnútra buniek.

Čítajte tiež: Štyri prírodné liečivá, ktoré vás môžu zmiasť: V skutočnosti sú škodlivé!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9