Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pred smrťou ju zachránil bežný symptóm, ktorý často ignorujeme: Počúvajte svoje telo!

Pozor na príznaky infarktu, ktoré môžu byť fatálne!
Pozor na príznaky infarktu, ktoré môžu byť fatálne! (Zdroj: thinkstock.com)

Príbeh 46-ročnej Sue Palmer obletel celý svet. Pred istou smrťou ju zachránil jej manžel, keď si na nej všimol nenápadný symptóm, ktorý väčšina z nás ignoruje. Jej príbeh zverejnil magazín Washington Post a má slúžiť ako poučenie pre tých, ktorí nepočúvajú svoje telo a odkladajú návštevu lekára.


Nefajčila, ani nemala zvýšený cholesterol

Sue Palmer sa z ničoho nič v utorok 13. januára o piatej ráno prebudila. Bola úplne čulá, bolo jej chladno a pomyslela si, že je to trochu čudné.  Zrazu jej však prišlo zle a bežala do kúpeľne, kde vracala. Potom sa opäť vrátila do postele k svojmu manželovi a myslela si, že na ňu zrejme lezie chrípka, hoci sa jej zdalo zvláštne, že to prišlo tak náhle, uprostred noci. Sue si z toho nič nerobila, no keď sa prebral jej manžel, bol znepokojený. Jeho otec nedávno zomrel na infarkt, a intuitívne vedel, že jej žene hrozí niečo horšie ako obyčajná chrípka. Odviezol ju na pohotovosť, kde ju lekár vyšetril.

„Musela som odpovedať na kopu otázok. Nie, nebolí ma na hrudníku. Nefajčím. Nemám zvýšený cholesterol. Nie, v našej rodine nikto nedostal infarkt. Pravidelne cvičím. Zdravo sa stravujem. Nikdy ma neoperovali ani som nebola vážnejšie chorá. Lekár tiež usúdil, že vyzerám zdravo, no napriek tomu sa rozhodol urobiť mi po desiatich minútach ďalšie EKG.“

Najskôr sa zdalo, že to nie je nič závažné. S výsledkami z druhého EKG však niečo nebolo v poriadku. Okamžite bola prevezená na operačnú sálu a jediné, čo si pamätá, je to, že sa prebrala v nemocničnej izbe.


Príčina rakoviny odhalená: Pravý dôvod, prečo vraj vzniká zákerná choroba!


Varovný signál, ktorý nečakala

Lekár Sue vysvetlil, že keď prišla na pohotovosť, bola práve uprostred infarktu! Podľa lekárov bola jej koronárna artéria úplne zablokovaná a hlavná srdcová tepna bola uzavretá na 70%. Uzavretej srdcovej tepne lekári vravia aj ako smrtiaci stroj, pretože je to jeden z najčastejších príčin náhlej smrti. Ročne na ňu umiera množstvo ľudí. Podľa lekárov náhlu nevoľnosť spôsobila krvná zrazenina.

 „Náhle prebudenie sa a nevoľnosť, to bol jediný varovný signál, ktoré mi moje telo vyslalo. Keby som to ignorovali a išla v tú noc spať, ako som chcela, pravdepodobne by som sa už neprebudila. Môj manžel mi zachránil život,“ dodala Sue pre Washington Post.

Sue Palmer sa podelila o svoj príbeh ako odstrašujúci príklad pre všetkých, ktorí ignorujú príznaky, ktorými im chce ich telo niečo povedať. Podľa štatistiky len v USA zomrie ročne 300 000 žien na srdcové ochorenia. Sue tvrdí, že ak by nebolo jej manžela, ktorý ju donútil okamžite vyhľadať lekára, pravdepodobne by bola ďalšou obeťou infarktu myokardu. Jej príklad je jeden z mnohých, z ktorého by si ľudia mali vziať ponaučenie a neodkladať návštevu lekára, keď sa necítime vo svojej koži.

Symptómy infarktu

Viete, aké sú ďalšie najčastejšie príznaky infarktu?

1. Bodavá bolesť v hrudníku či tlak, ktorý pretrváva dlhšie ako päť minút

2. Bolesť často vystreľuje do ľavého ramena a ruky, chrbta či šije

3. Dýchavičnosť

4. Žalúdočná nevoľnosť, vracanie

5. Studený pot

6. Strata rovnováhy či bezvedomie.

V prípade, ak na sebe alebo na svojom blízkom spozorujete niektorý z uvedených symptómov, vyhľadajte čo najskôr lekára.

Čítajte tiež: Unikátna liečebná metóda, o ktorej nikto nevie: Zbavte sa bolestí vďaka alobalu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9