Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tiché príznaky zväčšenej prostaty: Na toto si dajte pozor!

Zväčšená prostata môže zasiahnuť aj do vášho partnerského života. Zobraziť galériu (3)
Zväčšená prostata môže zasiahnuť aj do vášho partnerského života. (Zdroj: NaturaMed)

Patálie so zväčšenou prostatou sú záležitosťou, ktorá neraz trápi mužov v strednom veku. Hoci rastie takmer počas celého života, po päťdesiatke môže dosiahnuť veľkosť tenisovej loptičky.

Zväčšená žľaza potom tlačí na močovú trubicu a spôsobuje ťažkosti s močením. Muži chodia častejšie na toaletu, a to najmä v noci. Močia prerušovane, majú slabý prúd moču, trápi ich pocit neúplného vyprázdnenia alebo bolesť v podbruší. No a kto by sa chválil takýmito problémami?

S vekom pribúdajú aj starosti

Benígna prostatická hyperplázia, ako sa nezhubné zväčšenie prostaty odborne nazýva, je podľa viacerých výskumov prirodzenou súčasťou starnutia v dôsledku zmien v hormonálnej rovnováhe a rastom buniek. Intenzitu nepríjemných sprievodných javov možno zmierniť aj zdravou životosprávou.

„Ak sa konzumuje vo veľkom množstve nezdravé jedlo – údené plné soli, mastné jedlá plné „zlých“ tukov, veľa alkoholu, takmer žiadna zelenina, zlý pitný režim – určite to zdraviu neprospeje,“ hovorí výživová špecialistka Janka Trebulová.

Potraviny môžu pomôcť

Na začiatku roka by si muži mali posvietiť na svoj jedálniček. Menej zdravé potraviny z neho vylúčiť, naopak o tie racionálnejšie ho zase obohatiť.

„Výborné sú paradajky, ktoré obsahujú karotenoid lykopén so silným antioxidačným účinkom. Priaznivý účinok majú potraviny bohaté na vitamín B6, zinok a selén. Medzi také patria napríklad aj tekvicové semená. Okrem zinku, karotenoidov a esenciálnych mastných kyselín obsahuje aj fytoestrogén, ktorý blokuje účinok dihydrotestosterónu, čo je hlavný stimulans zväčšovania prostaty,“ vysvetľuje výživová špecialistka.

Zatočte so zväčšenou prostatou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NaturaMed)

Do tejto skupiny patrí aj bobuľovité ovocie ako napríklad brusnice, ktoré majú navyše priaznivý vplyv na močové cesty. Podobne je to aj s černicami, malinami, čučoriedkami a jahodami.

Pitný režim nadovšetko

Na stav prostaty vplýva aj dodržiavanie pravidelného pitného režimu.

„Tu je dôležité, aby sa nepilo veľké množstvo tekutín naraz. Tekutiny je potrebné dávkovať v menších porciách, viacej dopoludnia a postupne k večeru znižovať ich príjem. Tu však treba dodržiavať jedno – akonáhle pocítite potrebu močiť, neodkladajte to a ani nezadržiavajte. Dve hodiny pred spaním už nepite žiadne tekutiny,“ objasňuje Janka Trebulová.

Súčasťou pitného režimu by nemali byť ochutené nápoje a presladené džúsy. Prednosť by mala mať obyčajná voda z vodovodného kohútiku, neperlivá minerálka alebo šálka zeleného čaju. 

Prevenciou na problémy s prostatou sú aj kvalitné výživové doplnky. ProstaXin od NaturaMed Pharmaceuticals je špeciálne vyvinutý pre mužov, ktorí pociťujú následky neškodného zväčšenia prostaty. Jeho sila spočíva v synergickom efekte aktívnych prírodných látok – výťažku z rastliny saw palmetto, zinku, selénu a lykopénu. Viac informácií o účinkoch, možnostiach užívania a kúpy získate na bezplatnej linke 0800 444 204 alebo na webovej stránke www.prostaxin.sk.

ProstaXin od NaturaMed Pharmaceuticals
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NaturaMed)

 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9