Najznámejší liek na čiernej listine? Roky užívania, no takmer so žiadnym účinkom!

Skontrolujte si svoju lekárničku, možno je v nej tento liek, ktorý viac uškodí, ako pomôže.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-16 15:30:00

Liečime ním chrípku, bolesti hlavy, migrénu, horúčky, bolesti chrbta, zubov či kĺbov. Nedávne výskumy však preukázali, že liečebné účinky tejto látky sú len o niečo väčšie, ako keby sme užívali placebo. Ktoré liečivo sa v najnovšej štúdii dostalo na čiernu listinu?

Paracetamol je látka, ktorú nájdete v množstve liekov – nachádza sa napríklad v Panadole či Paralene, po ktorom siahame vždy, keď máme horúčku. V posledných rokoch sa však o tejto látke nehovorí práve v lichotivom svetle a najnovší výskum mu na popularite rozhodne nepridáva.

Obľúbené liečivo

Výskumná skupina Cochrane sa vo svojej štúdii zamerala na obľúbený paracetamol. Ide o látku s analgetickými a antipyretickými účinkami, ktorá sa nachádza aj vo voľne predajných liekoch. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka sú maximálne 4 g denne, pri dlhodobom užívaní sa denná dávka znižuje. Človeku, ktorý užije denne viac odporúčanú dávku, hrozí vážne poškodenie pečene či obličiek. K predávkovaniu pritom môže dôjsť aj nevedome, napríklad kombináciou viacerých voľne predajných liekov. Stačia však 4 g tejto látky na potlačenie bolesti?


Jeden grapefruit denne zmení fungovanie vášho tela: Čo sa začne diať!


Placebo efekt s katastrofálnymi následkami

Paracetamol je výrobcom odporúčaný ako účinná látka pri akútnych bolestiach. Výskumná skupina Cochrane však pri podrobnom skúmaní databáz liečby bolestí chrbtice zistili, že „4 g paracetamolu na akútnu bolesť chrbtice nie sú o nič účinnejšie ako placebo,“ píše v článku zverejnenom na Evidentlycochrane.net Andrew Moore, výskumník zo skupiny Cochrane. Rovnako skeptickí sú vedci aj pri liečbe iných ochorení – podľa nich liečivo paracetamol nelieči kašeľ, nevoľnosť ani migrénu a pri bolestiach hlavy urobíte lepšie, ak zvolíte iné liečivo.

S paracetamolom máte údajne len desaťpercentnú šancu, že zaberie lepšie ako placebo. Účinnosť závisí od konkrétnej genetickej predispozície každého organizmu. Inými slovami – môže zabrať, aj nemusí.

Výskumníci upozorňujú, že vzhľadom na nežiaduce účinky by sme mali zvážiť požívanie liekov s obsahom paracetamolu. Ich výskum poukazuje na fakt, že jeho pravidelné užívanie má súvis s vyšším rizikom výskytu srdcových a mozgových príhod. 

„Výsledkom je, že paracetamol nie je účinný v úľave od bolesti a má preukázateľné, vzácne, ale veľmi závažné nežiaduce účinky. Ak by sme hovorili len o pár tabletách, mohli by sme tento fakt ignorovať. Spotreba paracetamolu sa však nemeria v kilogramoch ani tonách, ale v tisíckach ton ročne,“ tvrdí Cochrane.

Čítajte tiež: Najväčší omyl príležitostných fajčiarov: Už jedna cigareta spustí v tele dramatické zmeny!

2017-01-16 15:30:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: theguardian.com, evidentlycochrane.net

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia