Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ako znížiť krvný tlak? Táto jedna vec môže zachrániť vaše zdravie!

Zníženie príjmu soli dokáže zlepšiť náš zdravotný stav.
Zníženie príjmu soli dokáže zlepšiť náš zdravotný stav. (Zdroj: thinkstock.com)

Medzi závažný rizikový faktor srdcovocievnych ochorení, najmä srdcového infarktu, cievnych mozgových príhod a srdcového zlyhávania patrí vysoký krvný tlak. Jeho hodnoty možno ovplyvniť aj znížením príjmu soli.

Solíme viac ako je únosné 

Výskumy dlhodobo ukazujú, že Slováci solia viac, ako je zdravé.

"Ľudia soľ potrebujú, ale denne najviac päť gramov, len pri väčších fyzických výkonoch spojených s potením jej potrebujeme viac," hovorí prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch Viliam Mojto.

Slovák denne spotrebuje deväť až 11 gramov soli. Problémy sú už so stravou detí, a to aj predškolského veku, upozornila vlani správa ministerstva zdravotníctva. Odborníci vo Veľkej Británii realizovali prieskum a zistili, že najviac soli v potrave obsahuje chlieb a pečivo.

"Keby tam klesol príjem soli len o jeden gram, každoročne to zachráni až 7000 životov prostredníctvom zníženia krvného tlaku a jeho následných komplikácií," skonštatoval Mojto.

Vyhláška o obmedzení používania soli 

Pre veľa soli v strave Slovákov sa vlani menila vyhláška ministerstva zdravotníctva.

Kuchári, pekári či výrobcovia potravín musia od decembra 2015 menej soliť. Menej slané jedlo tak dostane zákazník v reštaurácii, menej soli je v pečive i v chladených a mrazených výrobkoch z mäsa a zeleniny. Maximálny limit obsahu soli v potravinách bol doteraz pre všetky potraviny v pomere 20 gramov k jednému kilogramu. Od decembra to je rôzne.

Limity pre jednotlivé produkty 

Chlieb či pečivo majú limit 18 gramov soli na kilogram, podobne aj chladené a mrazené výrobky.

Hotové jedlá v reštauráciách majú limit 13 gramov na kilogram.

Výnimku majú napríklad pečivá posypané soľou. Jej nevyhnutné množstvo môžu použiť výrobcovia a kuchári pri výrobkoch v soli či slanom náleve.

Odporúčaná dávka by nemala prekročiť 5 lyžičiek 

So soľou treba byť opatrní aj pri domácom použití. Odporúčaná denná dávka päť gramov predstavuje asi jednu čajovú lyžičku soli. Používať možno niekoľko druhov.

Za najzdravšiu sa považuje morská, pretože vzniká odparovaním morskej vody a obsahuje množstvo minerálnych látok. Používa sa tiež varená, kamenná či jódovaná, s prímesou jódových zlúčenín. Najčistejšou a zároveň najdrahšou je himalájska soľ. Pochádza zo soľných baní na severe Pakistanu, kde sa ložiská formovali milióny rokov.

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak budete spať v chladnej miestnosti? Takto zareaguje vaše telo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9