Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kruté časy pre alergikov: Po oteplení by si mali opäť pripraviť vreckovky!

Alergici by sa mali mať na pozore, čakajú ich kruté časy!
Alergici by sa mali mať na pozore, čakajú ich kruté časy! (Zdroj: thinkstock.com)

Alergici si vďaka minulotýždňovým výkyvom počasia na chvíľu vydýchli, no po oteplení už na nich striehne agresívny peľ brezy. Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, výrazné ochladenie, nočné mrazy a sneženie prispeli k výraznému poklesu denných koncentrácií peľu a výrazne pribrzdili štartujúcu peľovú sezónu brezy.


Prejavilo sa to najmä na strednom a severnom Slovensku. V Bratislave a Nitre dosahovali celkové denné koncentrácie peľu vysoké hladiny.

Pripravte sa na najviac alergénny peľ brezy

Podľa zdravotníkov monitorovacia stanica v Bratislave zachytila veľmi vysoké hladiny peľu jaseňa. V ovzduší sa na časti územia Slovenska ešte vyskytoval peľ jelše a liesky, rovnako peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, peľ jaseňa, javora, duba, brestu, topoľa a vŕb. Pribudol i peľ hrabu.


Fajčenie ako zdravá neresť? Odborníci odhalili jeho svetlé stránky, ktoré vás zaskočia!


"Začína sa peľová sezóna brezy, ktorá sa stane najvýznamnejším alergénom pre najbližšie týždne. Peľ brezy je najviac alergénny zo všetkých peľov stromov, a to predovšetkým v severnej Európe. Keďže je sezóna peľu brezy krátka a trvá jeden – dva mesiace, je intenzívna. Približne 70 percent pacientov s alergiou na peľ brezy vykazuje príznaky, ktoré zodpovedajú orálnemu alergickému syndrómu," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.

Čítajte tiež: Neuveriteľné, čo spravil korzet so ženským telom: Takto drasticky jej zmenil postavu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9