Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vyvoláva v tele prínosy ako návšteva fitness centra: Odteraz sa víno budete pozerať inak!

Doprajte si pohárik vína, spravíte niečo pre svoje zdravie.
Doprajte si pohárik vína, spravíte niečo pre svoje zdravie. (Zdroj: Thinkstock.com)

Príležitostné pitie alkoholu má pozitívne účinky. Pohárik vodky napríklad zabíja baktérie v našich ústach, pivo chráni pred Alzheimerom či Parkinsonom. Môže pohár červeného vína nahradiť hodinu intenzívneho cvičenia vo fitku?

Resveratrol je prírodný antioxidant, ktorý sa vyskytuje nie len v zrniečkach vínnej révy, ale aj v arašidoch, v šupkách čučoriedok či grapefruitu. V závislosti od odrody hrozna sa v malých množstvách nachádza aj v červenom víne. Nedávna štúdia ukázala, že pohár vína sa svojimi účinkami vyrovná hodine kruhového tréningu.

Neplatí to však v prípade, ak ste leniví zájsť do fittnesscentra. Pohárom vína nenahradíte všetko to, čo by ste získali intenzívnym cvičením. Tiež neplatí, že čím viac červeného vína vypijete, tým budete výkonnejší. Na výkon vrcholového športovca by ste museli vypiť niekoľko litrov vína denne, to neodporúčame. Preto správna dávka vína a antioxidantu v ňom obsiahnutá vám nemôže uškodiť.

Iné klady červeného vína

Ak neobľubujete alkohol, alebo sa mu chcete vyhnúť, skúste hroznovú šťavu alebo samotné hrozno. Keďže sa tento antioxidant nachádza v šupke hrozna, jeho účinok sa neminie. Treba brať do úvahy, že červené víno obsahuje resveratrolu viac ako biele. Spôsobené je to najmä tým, že pri spracovaní červeného hrozna na víno ostávajú šupky hrozna dlhšie spolu ako pri spracovaní bieleho hrozna.

Aké množstvo je zdravé?

Odlišuje sa to najmä od pohlavia a veku. Ženy všetkých vekových kategórií a muži nad 65 rokov by nemali piť viac ako jeden pohár denne, naopak muži pod 65 rokov si môžu dopriať o jeden pohárik viac. Netreba zabúdať ani na fakt, že pitie alkoholu môže byť návykové, preto jeden pohárik denne treba brať ako prevenciu. Či už sú tieto účinky naozaj pravdivé alebo zatiaľ nepotvrdené, pohárik červeného vína zatiaľ nikomu neublížil. Prevencia proti chorobám je dôležitá. 


Podporte účinky červeného vína na vašu postavu cvičením. Prečítajte si rady fitness trénerov ako schudnúť.


Čítajte tiež: Čo dokáže alkohol? Neuveríte, ale môže vám pomôcť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9