Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blíži sa jedinečná tanečná súťaž: Pretancujte sa k zdraviu

Predsedom poroty bude tanečník a choreograf Chris Bryan Rone z Los Angeles. Zobraziť galériu (2)
Predsedom poroty bude tanečník a choreograf Chris Bryan Rone z Los Angeles. (Zdroj: Sporttube.sk)

Aktivisti Občianskeho združenia pre zdravie našich detí spolu s tanečníkmi zo skupiny RDS COMPANY a moderátormi Rádia EUROPA 2 pripravili pre deti a mládež ďalšiu súťažno-zábavnú pohybovú aktivitu v rámci projektu 10mIN (minimálne 10 minút pohybu denne pre zdravie). Tentokrát pôjde o tanečný maratón.

Čo treba urobiť?

Úlohou súťažiacich bude 15. novembra 2013 (v piatok) tancovať v priebehu dňa v škole (v telocvični počas hodín telesnej výchovy, na školskom dvore alebo na ktoromkoľvek voľnom priestranstve) na hudbu z Rádia EUROPA 2, nakrútiť svoje tanečné kreácie na video a „zavesiť“ ho na portál SPORTTUBE.SK. Pre výhercov je pripravená finančná odmena vo výške 1000 Eur a ďalšie zaujímavé vecné ceny.

Predsedom poroty bude slávny Chris Bryan Rone

Porota bude hodnotiť nasledovné kritériá – počet zapojených detí, kreativitu pri tanci a spracovaní videa. Úlohu predsedu poroty prijal známy tanečník a choreograf Chris Bryan Rone z Los Angeles, ktorý spolupracoval so svetovými hviezdami, napríklad Rihanna či Pink. V súčasnosti pôsobí ako lektor v prestížnej bratislavskej tanečnej škole Riverpark Dance School a ako tanečník a choreograf v jej profesionálnej tanečnej skupine RDS Company.

Tanečníci RDS Company a moderátori Rádia EUROPA 2 nakrútili motivačné tanečné videá a deti sa môžu nimi inšpirovať na weboch SPORTTUBE.SK, RDS COMPANY a Radia EUROPA 2.

„Aj takýmito zábavnými súťažami chceme v deťoch a mládeži vzbudiť prirodzenú potrebu aktívneho pohybu. Tanec považujem za skvelú možnosť splniť náš cieľ,uviedla Lucia Polakovičová, autorka projektu 10mIN.

Hýbu sa čoraz menej

Internetový portál SPORTTUBE.SK je zameraný na podporu pohybu, športu a zdravého spôsobu života. Vyhlasuje súťaže pre školy, deti a mládež, aby ich motivoval k pohybu a zdravému spôsobu života.

„Situácia na Slovensku sa za posledné desaťročie veľmi zhoršila,“ pokračuje L. Polakovičová. „Deti sa hýbu stále menej, zhoršuje sa ich zdravotný stav a strácajú základné motorické návyky.“

Deti, zatancujte si a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Sporttube.sk)

Množstvo detí nešportuje

Pred spustením projektu spravili aktivisti OZ pre zdravie našich detí vlastný prieskum na základných a stredných školách Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja. Údaje doplnili o výsledky prieskumov Úradu verejného zdravotníctva SR. Zistenia boli alarmujúce! Spomedzi žiakov základných a stredných škôl sa 60 až 70 percent detí nezapája do organizovanej športovej činnosti, 62 percent dievčat a 49 percent chlapcov nešportuje vôbec.

Počet ochorení svalovej a kostrovej sústavy u tínedžerov do 19 rokov stúpol o 37 percent. Zarážajúce je, že až 24 percent detí je trvalo oslobodených z telesnej a športovej výchovy (nárast z roku 2008 do roku 2013). Podľa údajov rodičov deti trávia až 5 hodín denne pri počítači, pri televízore a učením sa.  Takýto spôsob života mladých ľudí spôsobený nedostatkom pohybu a konzumovaním nezdravej stravy spôsobil, že 20 percent dievčat a 31 percent chlapcov má nadváhu/obezitu.  

Hmotnosť u chlapcov stále narastá

Odborníci varujú pred ďalším nárastom. Pre ilustráciu je možné uviesť príklad chlapcov vo veku 11 rokov. V porovnaní s referenčnou populáciou SR z roku 2001 bol zistený prírastok priemernej výšky o 2,2 cm, pričom priemerná telesná hmotnosť presahovala hodnotu o 6,22 kg.  Obvod pása u chlapcov aj dievčat je o 5 cm väčší oproti štandardom z roku 2001.

Neraňajkujú a jedia sladkosti

Situácia sa zhoršuje aj v nevhodnom stravovaní sa, pretože takmer 40 percent detí neraňajkuje a viac ako 70 percent  konzumuje priemyselné vitamíny. V priemere konzumujú 2,5 ks komerčných sladkostí denne a čerstvú zeleninu alebo ovocie menej ako 1 ks denne. Tieto činitele majú už konkrétne dôsledky, a to zvýšené hodnoty krvného tlaku u 62 percent chlapcov. U 15 percent dievčat je zaznamenaný nárast obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení.

Chcú ich motivovať k pravidelnému pohybu

Navyše až 36 percent dievčat a 32 percent chlapcov denne fajčí! Preto chceme ponúknuť deťom alternatívu k nezdravému spôsobu života a motivovať ich k pravidelnému pohybu. Organizujeme pre nich rôzne súťažno-zábavné športové aktivity, aby sme ich atraktívnou a pútavou formou vrátili k tomu, čo je pre ne prirodzené – k pohybu,“ uzavrela L. Polakovičová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9