Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nočná mora? Žena má povolanie, ktoré ju denne zabíja

Fajčenie je náplňou práce jednej ženy z Číny.
Fajčenie je náplňou práce jednej ženy z Číny. (Zdroj: photl.com)

Doteraz sa hasiči nachádzali na vrchole zoznamu nebezpečných povolaní. No triumfla ich Číňanka Liou Chueaj so svojím kurióznym povolaním, ktoré jej ničí zdravie! Zrejme jej je jedno, že neskôr môže prísť o život. Ide totiž o normálne zamestnanie, za ktoré pravidelne dostáva peniaze. Jeden z čínskych producentov tabakových výrobkov jej platí za to, že každý deň vyfajčí najmenej 30 cigariet!




Práca ju baví

Aj keď jej toto rizikové povolanie skracuje život, nič zlé na ňom nevidí a pochvaľuje si ho.

„Je to moja práca, ktorá ma veľmi baví. Navyše, ešte som vo svojom okolí nepočula o tom, že by nejaký fajčiar ochorel,“ povedala Liou Chueaj.

Otázkou ostáva, či žena skutočne o nikom takom nevie, alebo či skôr o ňom nechce vedieť.

Ako vyzerá deň degustátorky cigariet?

Na prvý pohľad sa nezdá, že by toto povolanie bolo nejako náročné. V skutočnosti však ide o náročnú šichtu, kedy musí vyfajčiť až dve krabičky cigariet denne. Celých 8 hodín denne sedí v kancelárii a zapaľuje si v kuse jednu cigaretu za druhou. Pritom skúma chuť, vôňu, dráždivé účinky každej cigarety, atď. Všetko si zapisuje na papier a potom rozpráva výrobcom cigariet do finálnej podoby ich produktov. Číňanka tak vyfajčí zhruba tisíc cigariet v priebehu niekoľkých mesiacov. Je  jednou zo sto ľudí, ktorí pracujú ako degustátori cigariet.

Spočiatku z cigariet vracala

Pred tým, než začala pracovať pre producenta tabakových výrobkov, bola Liou nefajčiarkou. Začiatky v novej práci boli pre ňu ťažké. Avšak čo by pre prácu snov neurobila? Na začiatku sa musela popasovať so závratmi a zvracaním, čo jej spôsobovalo denné vyfajčenie niekoľkých cigariet. Ako sa sama priznala, neskôr sa jej zdravotný stav zlepšil a v súčasnosti sa cíti výborne.

Nevýhodou tejto práce je fakt, že má zakázané nosiť make-up v práci alebo nejaké parfumované výrobky a vône, ktoré by mohli ovplyvniť chuť a vôňu cigariet. Taktiež nemôže piť kávu a pikantné jedlá.

Čína ako najväčší výrobca cigariet

Niet sa čomu čudovať, že toto kuriózne zamestnanie sa nachádza práve v Číne. Táto najľudnatejšia krajina na svete sa považuje za najväčšieho výrobcu a spotrebiteľa cigariet. Viac ako štvrtina obyvateľov Číny (okolo 350-miliónov ľudí) sú fajčiari, čo predstavuje 35 percent fajčiarov na svete.

Takmer 6 miliónov ľudí zomrie na celom svete ročne na choroby, ktoré spôsobuje tabak. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) každú sekundu vyhasne život jednej osoby.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9