Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nechutný zvyk ženy vám zdvihne žalúdok: Trpí poruchou, ktorá ju núti jesť ohorky z cigariet!

Fajčenie je mimoriadne nebezpečné a zvyšujete si tým riziko vzniku rakoviny pľúc. Zobraziť galériu (2)
Fajčenie je mimoriadne nebezpečné a zvyšujete si tým riziko vzniku rakoviny pľúc. (Zdroj: gettyimages.com)

Štyridsaťdva ročná matka Karen Kaheniová sa výrazne odlišuje od iných žien. Trpí vzácnou poruchou, kvôli ktorej musí krotiť neovládateľnú chuť na cigarety. Nefajčí. Ona si totiž vychutnáva ohorky z cigariet, ktoré má na tanieri!

Zatiaľ čo mnohí pri pozeraní televízie maškrtia a jedávajú čipsy či iné slané dobroty, silná fajčiarka z Barnsley v južnom Yorkshire jedáva osem ohorkov z cigariet každý večer. Aby toho nebolo málo, zachutila jej aj krieda! 

Čítajte tiež: Chyba, ktorú mnohí robia pri jedení kiwi: Správna konzumácia ovocia má vyzerať takto!

Doslova slintá

Tento nechutný zvyk má u nej na svedomí tzv. Pica (pika) syndróm. Ide o zriedkavé poruchy príjmu potravy, ktoré spôsobujú, že ľudia túžia po nepotravinárskych výrobkoch. 

"Je to naozaj trápne, neviem, čo to spôsobilo. Nie je to tak chuť cigaretových ohorkov alebo kriedy, ktoré sa mi páčia - je to o tej textúre a chrumkaní. Moja túžba je taká silná, že keď nemám kriedu alebo cigaretu, som dosť rozrušená a začnem doslova slintať. Je to skutočná závislosť," priznala sa matka dvoch dcér, ktorá si pamätá, ako začala jesť kriedu, keď čakala svoju mladšiu dcéru. 

Po kriede prišla cigareta

Karen mala pomerne neskoré tehotenstvo a posledných pár týždňov, ako si pamätá, dostala nutkanie, vložiť si do úst niečo kriedové a tvrdé. Doslova fantazírovala o starých kriedach, ktoré sa používali v škole. Karen, ktoré nemôže pracovať kvôli svojej slepote, si myslela, že ju to úplne prejde. Po roku 2017 sa však stalo niečo horšie a zrazu sa u nej objavila túžba po cigarete. Hoci fajčenie nie je v dnešnej dobe ničím výnimočným, ona si na nich doslova pochutnávala. Zo začiatku fajčila, no jeden večer si povedala, že prečo neskúsiť chuť priamo ohorku z cigarety. 

„Opäť som zatúžila po textúre. Chuť nebola najlepšia – veľmi horká a slaná, no rada som ich mala chvíľu v ústach,“ povedala Karen, ktorá vyfajčí denne aj 60-80 cigariet. 

Karen doslova cigarety miluje! (Foto: screenshot thesun.co.uk)
Zobraziť galériu (2)
Karen doslova cigarety miluje! (Foto: screenshot thesun.co.uk)  (Zdroj: The Sun)

Je to lepšie

Jej strava s obsahom nikotínu si začala vyberať daň na jej tráviacom systéme, čo jej spôsobovalo neustále hnačku. Karen vedela, že krieda bsahuje chemické prvky ako arzén a nikel, čím by si mohla rozhodiť zdravie! Našla preto webovú stránku, ktorá predáva jedlú prírodnú kriedu dovážanú z Ruska. Chuť na kriedu jej však pomohla prekonať stravovanie cigariet - dnes konzumuje len dva až tri ohorky denne. Uvedomuje si však, že je silným fajčiarom a je znepokojená vedľajšími účinkami na jej zdravie.

Karen o tom pôvodne nechcela nikomu povedať. O jej poruche vedia len jej blízka rodina a priatelia. Nedávno však objavila na sociálnej sieti stránku pre ľudí, ktorí taktiež trpia pica syndrómom. Odľahlo jej, že nie je v tom sama, vďaka čomu sa jej ľahšie bojuje s ochorením.

Viac o téme: CigaretySträvaPorch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9