Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Varovanie pred sušením bielizne na radiátoroch: Šokujúci vplyv na obličky a mozog!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď vonku sneží a je mráz, zvykneme vyťahovať sušiak na bielizeň alebo sa spoliehame na radiátory. To, čo sa však môže javiť na prvý pohľad ako náš pomocník, môže byť pravý opak! Odborník upozorňuje, prečo by sme nemali používať radiátory.

Škodlivé látky v ovzduší

Odborníčka Emma Hammettová, ktorá sa vyjadrila pre firstaidforlife.org.uk, dvíha varovný prst! Práve v zimnom období si zvykneme nevedomky znečisťovať vzduch v našich domovoch. Hoci sa to môže zdať ako nepodstatná vec, v skutočnosti môže byť znečistený vzduch pre niektorých veľmi nebezpečný. Problematika sušenia bielizne na radiátoroch nie je ničím novým, no tentokrát je známa choroba, ktorá môže vzniknúť vplyvom látok v ovzduší!

Čítajte tiež: Zázrak moderného stravovania ako podvod? Dr. Bukovský prináša veľké vytriezvenie o tapiokovej múke!

Z bielizne, ktorú sušíme na radiátoroch alebo na sušiakoch sa do ovzdušia uvoľňuje vlhkosť. Výsledkom je vlhký vzduch, ktorý vdychujeme v uzavretých priestoroch. Ten produkuje rôzne formy látok, ktoré môžu mať škodlivé účinky! Potvrdili to viaceré štúdie. 

Podľa expertky prvej pomoci Emmy Hammettovej sú najviac ohrozené deti. Ako dodala prachové roztoče v domácnosti sú hlavným spúšťačom ochorenia u astmatikov. Podobne pôsobí vlhký vzduch, ktorý sa uvoľňuje zo sušiacej sa bielizne. 

Môže sa dostať do krvi

Zdravotní experti dokonca vydali varovanie o nebezpečenstvách pravidelného vysychania oblečenia na radiátore v interiéry. Jedna štúdia v Škótsku ukázala, že 30 percent vnútornej vlhkosti pochádza zo sušenia oblečenia v interiéri. Problém však nastáva vtedy, keď vlhký vzduch umožňuje plesniam rozvinúť sa a vytvára ideálne podmienky pre hubový stav nazývaný Aspergilóza. Normálne to nie je škodlivé, ale iné je to u osôb s astmou!

Odhaduje sa, že približne 1 z každých 40 ľudí s astmou môže byť postihnutá alergickou bronchopulmonárnou aspergilózou (ABPA), ktorá zvyčajne spôsobuje dýchavičnosť, dýchavičnosť, kašeľ s hlienom a niekedy aj krv. Aspergilóza sa môže stať potenciálne život ohrozujúcou u tých, ktorí majú slabší imunitný systém, taktiež u tých, ktorí mali rakovinu alebo podstúpili transplantáciu orgánov alebo aj osoby s pľúcnymi stavmi, ako je napríklad cystická fibróza alebo chronická obštrukčná pľúcna choroba (COPD).

Asmatikom by mohol pomôcť
Zobraziť galériu (2)

Vlhký vzduch tak môže spôsobiť u týchto ľudí kašeľ, dýchavičnosť, únavu, stratu hmotnosti alebo vykašliavanie krvi. Ak sa ich zdravotný stav nelieči a človek je stále vystavený vlhkému vzduchu, ochorenie sa môže dostať až do krvi na miesta, ako sú obličky alebo mozog! 

Sušenie bielizne na radiátoroch preto netreba podceňovať! Podľa Asthma UK až 42 percent ľudí s astmou hlási plesne a huby ako známe spúšťače ich astmy.

Ako to vyriešiť? 

Čo však robiť, ak vonku zúri nepriaznivé počasie a zima a sušenie bielizne by na balkóne trvalo celú večnosť? Ak je možné, sušte oblečenie v dobre vetranej miestnosti a čo najďalej od spálne. Inou možnosťou je investovať peniaze do bubnovej sušičky, čo je oveľa zdravšia voľba!

Ak sa inak nedá, v tom prípade sa uistite, že máte okno otvorené, keďže miestnosť, v ktorom je vlhká bielizeň by sa mala udržiavať vetraná. Čím menej vlhkosti, tým menej spór plesní!

Ďalšie tipy:

  • Nesušte bielizeň v spálni či obývačke, kde trávite veľa času.
  • Využite na sušenie tie hodiny, kedy nie ste doma a byt je prázdny. 
  • Menším zlom je použitie prenosného sušiaku. Prúdenie vzduchu z radiátora, na ktorom je vlhká bielizeň, ešte viac podporí rozptyl plesňových výtrusov. 

Tip na záver: Spóry plesní sú najvyššie na jeseň a v zime. Ak vo vašom dome prúdi vlhký vzduch, uvedomte si, že pri zapnutom ústrednom vykurovaní dôjde k zvýšeniu vnútorných výparov!

Viac o téme: RadiátoryZdravieBielizeňAstma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9