Zázrak moderného stravovania ako podvod? Dr. Bukovský prináša veľké vytriezvenie o tapiokovej múke!

Zdroj: gettyimages.com
2018-12-04 05:55:00

Považuje sa za zázrak moderného sveta, sociálnych sietí, ale i receptov na chudnutie a zdravú stravu! Reč je o tapiokovej múke, bezlepkovej potravine, ktorú hlavne celiatici používajú na varenie či pečenie. Dr. Igor Bukovský však upozorňuje na jej nutričné zloženie!


Tapioková múka sa považuje za potravinu, ktorá by mala byť súčasťou zdravého jedálnička. Ak by ste sa však bližšie pozreli na to, čo sa v nej skutočne skrýva, čakal by vás nepríjemný šok! Má tapioková múka naozaj svoje opodstatnenie z hľadiska nutričných hodnôt a kalórií? Ide o múku, vhodnú na chudnutie a do zdravých jedál?

Čítajte tiež: Nezvyčajný signál, že sa o vás pokúša mozgová porážka: Všímajte si túto časť tváre!

Nulové nutričné zloženie

Dr. Igor Bukovský sa pozrel vo svojom videu podrobnejšie na zloženie 100 g tapiokovej múky, resp. tapiokových perličiek v suchom stave ešte pred tým, než sa použije do pečenia, varenia či na zahustenie. Výsledok? Je tu veľké vytriezvenie a pravda o tejto „zdravej“ senzácii!

Kaloricky je zloženie tapiokovej múky identické s bielou múkou, biologicky je to však podľa môjho názoru ešte horšie! Sto gramov tapiokovej múky obsahuje až 89 g čistých sacharidov. Z týchto sacharidov, po uvarení a zmrazení či schladení vznikne istá časť rezistentného škrobu, ktorý sa správa metabolicky ako vláknina v našom organizme. Ale koľko ľudí použije tapiokovú múku pri tepelnej úprave, varení či pečení a následne tú potravinu zmrazí alebo schladí? Väčšina ľudí nekonzumuje rezistentný škrob z tapiokovej múky, ale konzumuje úplne obyčajný, uvarený či upečený škrob, ktorý sa metabolicky v tele správa ako čistý cukor,“ dvíha varovný prst Dr. Bukovský. 

To však nie je zďaleka všetko! Sto gramov tejto múky obsahuje 1 g vlákniny, čo robí z potraviny absolútne nevhodný zdroj vlákniny. Ak by ste sa pozreli na ďalšie výživné látky, ktoré obsahuje, boli by ste nepríjemne prekvapení. Na sto gramov tapiokovej múky totiž už nenájdeme z biologicky hodnotných látok takmer nič!

Podporuje ochorenia!

Keďže tapioková múka je bezlepková potravina, stala sa doslova senzáciou v bezlepkovom stravovaní. O bezlepkových potravinách sa však hovorí, že podporujú chudnutie, a že by ich mali jesť všetci, keďže lepok škodí. Týka sa to i tapiokovej múky, ktorá údajne, ako ostatné bezlepkové potraviny, podporuje chudnutie a metabolizmus. Ide však o nezmysel!

Tapioková múka je čistý biely škrob, ktorý neobsahuje vlákninu a nemá biologickú hodnotu. Pri častej konzumácii môže dokonca deformovať črevnú mikrobiotu tak, ako keby ste jedli čistý cukor a čistý škrob! Deformuje črevnú mikrobiotu presne tým smerom, akým ju deformuje aj čistý cukor. To znamená že podporuje chronický zápal, rezistenciu na inzulín, podporuje obezitu a ochorenia, ktoré sa u nás vyskytujú najčastejšie,“ upozorňuje Dr. Bukovský. 

Pozrite sa na video, kde Dr. Bukovský bližšie ukazuje pravdu o tapiokovej múke a jej nutričnom zložení! 


Tagy:
potraviny múka tapioková múka

2018-12-04 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia