Priaznivé zdravotné účinky indického korenia na organizmus sú známe už dlho. Potvrdzuje ich ďalšia štúdia zverejnená v odbornom magazíne Journal of Applied Physiology, ktorú výskumníci vykonali na myšiach. Zaujímalo ich, ako vplýva kurkumín, liečivá zložka korenia, na svaly a výkonnosť.
Podľa najnovšieho výskumu dokáže kurkumín, hlavná liečivá zložka známeho indického korenia kurkuma a kari, zodpovedná za jeho žltkasté sfarbenie, zlepšovať funkciu svalstva, ale aj kapacitu výkonu u myší trpiacich srdcovým zlyhávaním.
Čítajte viac: Päť pokladov z kuchyne podľa doktora Bukovského: Mimoriadne účinky korenín na zdravie!
Stav svalových vlákien u chorých experimentálnych myší, ktorých strava obsahovala kurkumín, sa zlepšil. Myši boli výkonnejšie a zvýšila sa u nich aj hladina antioxidačných enzýmov vo svaloch, ktoré zabraňujú ich poškodeniu oxidačným stresom. Podobný efekt nastal aj u zdravých myší z kontrolnej skupiny.
Známy ľudový liek
Srdcové zlyhávanie je ochorenie, ktoré ochromuje základné funkcie srdca, ako jeho pumpovanie krvi a transport kyslíka a živín do celého tela. Ľudia trpiaci týmto ochorením sa sťažujú na zvýšenú únavu, dýchavičnosť, slabosť a veľmi ťažko zvládajú aj miernu záťaž. Väčšina z pacientov s touto diagnózou zomiera do piatich rokov.
Kurkuma nie je len neodmysliteľným chuťovým doplnkom indickej kuchyne, je známym ľudovým liečivom pri gastrointestinálnych ťažkostiach. Kurkuma je známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými účinkami na celý organizmus, vďaka čomu je prírodnou prevenciou rakoviny. Dlho sa o nej tiež vie, že dokáže posilňovať srdce. Výskumy naznačujú aj to, že kurkumín zlepšuje pamäť a znižuje tiež zápalový proces v mozgu, ktorý predchádza Alzheimerovej chorobe či depresii.