Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kto často konzumuje kari, má obrovskú výhodu: Účinok korenia na telo ocení každý!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Priaznivé zdravotné účinky indického korenia na organizmus sú známe už dlho. Potvrdzuje ich ďalšia štúdia zverejnená v odbornom magazíne Journal of Applied Physiology, ktorú výskumníci vykonali na myšiach. Zaujímalo ich, ako vplýva kurkumín, liečivá zložka korenia, na svaly a výkonnosť.

Podľa najnovšieho výskumu dokáže kurkumín, hlavná liečivá zložka známeho indického korenia kurkuma a kari, zodpovedná za jeho žltkasté sfarbenie, zlepšovať funkciu svalstva, ale aj kapacitu výkonu u myší trpiacich srdcovým zlyhávaním.

Čítajte viac: Päť pokladov z kuchyne podľa doktora Bukovského: Mimoriadne účinky korenín na zdravie!

Stav svalových vlákien u chorých experimentálnych myší, ktorých strava obsahovala kurkumín, sa zlepšil. Myši boli výkonnejšie a zvýšila sa u nich aj hladina antioxidačných enzýmov vo svaloch, ktoré zabraňujú ich poškodeniu oxidačným stresom. Podobný efekt nastal aj u zdravých myší z kontrolnej skupiny.

Známy ľudový liek

Srdcové zlyhávanie je ochorenie, ktoré ochromuje základné funkcie srdca, ako jeho pumpovanie krvi a transport kyslíka a živín do celého tela. Ľudia trpiaci týmto ochorením sa sťažujú na zvýšenú únavu, dýchavičnosť, slabosť a veľmi ťažko zvládajú aj miernu záťaž. Väčšina z pacientov s touto diagnózou zomiera do piatich rokov.

Kurkuma. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Kurkuma. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Kurkuma nie je len neodmysliteľným chuťovým doplnkom indickej kuchyne, je známym ľudovým liečivom pri gastrointestinálnych ťažkostiach. Kurkuma je známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými účinkami na celý organizmus, vďaka čomu je prírodnou prevenciou rakoviny. Dlho sa o nej tiež vie, že dokáže posilňovať srdce. Výskumy naznačujú aj to, že kurkumín zlepšuje pamäť a znižuje tiež zápalový proces v mozgu, ktorý predchádza Alzheimerovej chorobe či depresii.

Viac o téme: SvalyVýkonnosťKurkumínKorenie kurkumaSrdcový zlyhávanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9