Chyba, ktorú mnohí robia pri jedení kiwi: Správna konzumácia ovocia má vyzerať takto!
Je šťavnaté, sladké, preto mnohým tak chutí! Kiwi je tropické ovocie, ktoré si u mnohých získalo svoju obľubu. Nielenže má výbornú chuť, ale je nadopované zdraviu prospešnými látkami. Mnohí ovocie však zle konzumujú!
Keď dostaneme chuť na kiwi, ovocie ošúpeme a zelené vnútro pokrájame a zjeme. Hnedá šupka tak automaticky skončí v koši. Je to však dobré riešenie?
Špeciálne látky, ktoré inde nenájdete
Šupku by ste nemali vyhadzovať! Tá totiž tiež, ako zelená dužina, patrí na tanier. Hoci pôsobí nevábne a mnohým sa pri predstave, že by mali hnedú šupku s jemnými chĺpkami zjesť obráti žalúdok, má jednu veľkú výhodu. Nachádzajú sa v nej špeciálne látky, ktoré v zelenej dužine nenájdete.
Čítajte tiež: Rýchla záchrana, ktorá oklame bolesť zubov: Do niekoľkých minút príde obrovská úľava!
Chlpatá koža obsahuje chemikálie, ktoré bojujú s infekciami, ako sú E.coli a stafylokokové infekcie. E.coli je síce prospešná a jej prítomnosť je potrebná pre správny priebeh tráviacich procesov v čreve, mnohé jej kmene môžu byť patogénne a spôsobiť rôzne zápaly! Stafylokoková infekcia je nebezpečná, zdĺhavá a ťažko liečiteľná.
Nemusíte sa báť, že by šupka nebola jedlá. Je vhodná do jedálnička a, navyše, vaše telo si z nej zoberie len to najlepšie.
"Hnedá šupka z kiwi, podobne ako aj citrónová kôra, obsahuje veľa vitamínu C a v skutočnosti sa v nej nachádza oveľa vyšší obsah vlákniny ako vo zvyšku plodu," hovorí Kelly R. Jones MS, RD, ČSSD, LDN.
Vďaka nej doplníte telo o cenné vitamíny, antioxidanty a spomínanú vlákninu.
Ako ju jesť?
Bojíte sa, že vám nebude chutiť? Nepáči sa vám jej textúra? Je tu riešenie. Skúste pridať šupku do smoothie, kde ju poriadne rozmixujete a ani ju nebudete cítiť! Taktiež ju môžete narezať na veľmi tenké plátky a pridať do šalátu.
Fotogaléria
ovocie zdravie kiwi šupka