Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zaujímavé odhalenie: Ako sa vnímajú muži a ženy pri pití alkoholu?

Pri pití alkoholu sa muži a ženy vnímajú úplne inak, muži sa za to nehanbia a ženy to naopak skrývajú.
Pri pití alkoholu sa muži a ženy vnímajú úplne inak, muži sa za to nehanbia a ženy to naopak skrývajú.

Nadmerná konzumácia alkoholu je stále v spoločnosti vnímaná ako prejav mužnosti. Byť opitý je chlapské, preto je opitá žena stále vnímaná ako niečo veľmi neatraktívne. Podľa amerických vedcov sa tento fakt opiera tiež v jazyku a chovaniu mužov i žien. Zatiaľ čo sa muži radi chvália, koľko toho vypili a akí sú „ožratí“, ženy radšej konzumáciu taja a volia omnoho decentnejší slovník, že sú „líznuté“.

Muži sa priznajú, ženy sa za to hanbia

Najväčšie rozdiely ukazujú ženy a muži vo chvíli, kedy sú opití a majú svoj stav popísať. Muži sa chvália, neboja sa priznať, že sú opití a volia k popisu tohto stavu expresívny a veľakrát aj vulgárny slovník. Ženy naopak opitosť viac skrývajú a volia jemnejší slovník.

„Konzumenti alkoholu používajú zložitú sústavu fyzických a kognitívnych indikátorov, aby určili vlastnú intoxikáciu. Pijani rozlišujú tieto indikátory opitosti a označujú ich podľa miery rôznymi termínmi ako „líznutý“ či „ožratý“. Oba výrazy znamenajú niečo iné, inú mieru opitosti. Muži väčšinou priznajú, že sú ožratí, zatiaľ čo ženy i pri ťažkej opitosti tvrdí, že sú „líznuté“,“ tvrdia vedci z University of Buffalo.

Preceňujú sa

Podľa Levitta, výskumného pracovníka z inštitútu Research Institute z University of Buffalo, naznačujú predchádzajúce výskumy, že muži často preceňujú, koľko vypijú alkoholu. Môžu byť i veľmi opití a napriek tomu budú hovoriť, že sú v poriadku. Jednoducho robia zo seba hrdinov. Navyše, sú presvedčení, že konzumácia alkoholu sa jednoducho od nich očakáva, a že na tom nie je nič zlé.

Prečo prepadajú alkoholizmu hlavne ženy?

Naopak ženy, ktoré si doprajú poháriky alkoholu, sú okolím vnímané negatívne a podceňujú sa. Ak človek svoj stav podhodnocuje, väčšinou to svedčí o probléme. Ľahšie prepadá alkoholizmu a omnoho dlhšie mu trvá, než si prizná, že má problém s pitím. A to je práve častejší prípad u žien.

Jedným z dôsledkov podceňovania žien je sexuálne zneužívanie. Ženy nemusia byť schopné rozpoznať riskantnú situáciu alebo naopak môžu preceniť, že danú situáciu majú pod kontrolou. Taktiež by nemohli rozpoznať a vyhnúť sa sexuálnemu napadnutiu,“ povedal Mark Wood, profesor psychológie na University of Rhode Island.

Ženy taktiež mávajú problémy s jazdou pod vplyvom alkoholu, ak sa sami alebo ich priatelia podceňujú, ako sú veľmi opité.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9