Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Strašiak, ktorý vám pokazí dovolenku: Odhaľte, čo vás môže postihnúť

Nepríjemná bolesť brucha a hnačka vám môžu pokaziť dovolenku.
Nepríjemná bolesť brucha a hnačka vám môžu pokaziť dovolenku.

Medzi ochorenia, ktoré najčastejšie postihujú turistov, patria cestovateľské hnačky. Tie bývajú najmä bakteriálneho pôvodu a podľa gastroenterológa Miloša Bubána väčšinou odznejú za pár dní. Vysvetlil, že hnačku sa netreba snažiť zastaviť hneď v prvý deň, keďže ide o proces čistenia čriev od toxínov. Najrizikovejšie destinácie pre vznik infekcie sú rozvojové krajiny Latinskej Ameriky, Afrika, Stredný Východ a Ázia.

Aká by mala byť prevencia?

Dôvodom hnačky je najčastejšie porušenie základných pravidiel hygieny, požitie kontaminovanej potravy alebo vody. V rámci prevencie preto Bubán radí vyvarovať sa konzumácii potravy z pouličných stánkov, kde sa jedlá pripravujú v improvizovaných podmienkach. Treba sa tiež vyvarovať chytania zvierat či kúpania v otvorených priestoroch. Jedlo sa má konzumovať ihneď po príprave, zeleninu je tiež lepšie zjesť tepelne upravenú ako surovú. Šaláty sa na dovolenke neodporúčajú vôbec.

Voda len z balených fliaš

Bezpečné je na dovolenke jesť podľa Bubána iba ovocie, ktoré sa dá ošúpať alebo uvariť. Nebezpečná môže byť aj zmrzlina, treba preto siahnuť po balenej z kontrolovaných výrobní. Voda na pitie a na umývanie zubov by mala pochádzať len z originálne balených fliaš, pozor si treba dávať aj na ľad v nápojoch. Samozrejmosťou je umývanie si rúk pred jedením a vždy po použití toalety.

Čo pomôže?

Pri hnačke je najdôležitejšie prijímať tekutiny a soli. V lekárňach sa predávajú špeciálne rehydratačné roztoky. Podobný roztok sa dá pripraviť aj svojpomocne z cukru (4 – 5 kociek), kuchynskej soli (1 kávová lyžička), šťavy z citróna, pomaranča alebo grepu (do 1 litra pitnej vody). Možno použiť aj iónové nápoje pre športovcov, nie však v prípade detí, minerálne vody s vysokým obsahom sodíka a draslíka. Vhodný je aj nesladený čierny čaj.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9