Nedarí sa vám SCHUDNÚŤ? Toto môže byť dôvodom ZASEKNUTEJ ručičky na váhe
Podľa novej štúdie tí, ktorí trpia poklesom hladiny cukru v krvi, majú väčší pocit hladu, čím skonzumujú ďalšie stovky kalórií denne. Tento fakt je zrejme vysvetlením, prečo majú niektorí ľudia ťažkosti s chudnutím, aj keď dodržiavajú stravu.
Výsledky tohto výskumu zdôrazňujú dôležitosť metabolizmu pri zvažovaní stravovania a celkového zdravia, ktorý je individuálny. Štúdia, ktorú vypracoval výskumný tím z King's College London, bola publikovaná v časopise Nature Metabolism.
Čítajte tiež: Ľudia s touto FARBOU vlasov majú veľkú VÝHODU: Necítia BOLESŤ tak ako ostatní
„Mnoho ľudí bojuje s chudnutím a udržaním si hmotnosti. Len niekoľko stoviek kalórií každý deň môže za rok zvýšiť hmotnosť o niekoľko kilogramov,“ uviedla profesorka Ana Valdesová z Lekárskej fakulty Univerzity v Nottinghame, ktorá viedla vedecký tím. „Náš objav, že krvný cukor vo veľkom klesá po jedle a má vplyv na hlad a chuť do jedla, má veľký potenciál pomôcť ľuďom pochopiť a kontrolovať ich hmotnosť a dlhodobé zdravie.“
Výskumný tím zhromaždil údaje o rôznych zdravotných ukazovateľoch vrátane odpovedí na hladinu cukru v krvi od 1 070 ľudí po zjedení raňajok, ktoré tvorili muffiny a voľne vybraných jedlách na obed a večeru počas dvoch týždňov. Účastníci nosili počas celej štúdie monitor glukózy, ktorý meral hladiny cukru v krvi. Taktiež sa podrobili orálnym testom tolerancie glukózy, aby zistili, ako dobre ich telá spracovávajú cukor. Meral sa aj ich spánok a úroveň aktivity. Účastníci boli požiadaní, aby si zaznamenali príjem potravy spolu s hladom a bdelosťou v mobilnej aplikácii.
Pokles cukru v krvi ako dôvod
Väčšina ľudí mala najvyššiu hladinu cukru v krvi v prvých dvoch hodinách od konzumácie jedla, pričom niektorí účastníci zaznamenali výrazné poklesy dve až štyri hodiny po počiatočnom vrchole, teda zníženie hladiny cukru v krvi. Títo ľudia boli hladnejší a zjedli viac kalórií. Ďalšie jedlo si dali asi o 30 minút skôr, mali deväťpercentný hlad a o ďalšie tri až štyri hodiny po raňajkách zjedli ďalších 75 kalórií navyše. Spotrebovali približne o 312 kalórií viac ako ostatní. Odborníci varujú, že by sa to mohlo rovnať prírastku hmotnosti 10 kilogramov za rok.
„Teraz sme preukázali, že poklesy cukru sú lepším prediktorom hladu a následného príjmu kalórií,“ povedala doktorka Sarah Berryová z King's College v Londýne.
Je to individuálne
Medzi vekom, hmotnosťou alebo indexom telesnej hmotnosti (BMI) sa nezistila žiadna súvislosť. Vyskytli sa však tiež rozdiely, keď ľudia jedli to isté v rôznych dňoch, čo viedlo odborníkov k domnienke, že individuálne rozdiely v metabolizme môžu ovplyvniť hladinu cukru v krvi.
Zrátané a podčiarknuté. Cukor v krvi hrá veľkú úlohu pri chudnutí. Tí, ktorí majú veľké poklesy hladín cukru v krvi, skonzumujú viac kalórií a tým pádom sa im ťažšie zhadzujú kilogramy. Výskum naznačuje, že rozdielny metabolizmus a rozdiel v každodennom výbere jedla, ako aj úroveň aktivity, môžu mať vplyv na hmotnosť.
Fotogaléria
zdravie cukor chudnutie