VÍNO pomáha pri CHOROBE, ktorej odhalenie môže trvať dlhé ROKY: Toto SPUSTÍ v tele pohár ČERVENÉHO

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-15 12:00:00

Nenápadné ochorenie, o ktorom ženy nemusia vedieť a pritom celý čas potichu trpia. Taká je endometrióza, ktorá sa môže skrývať za normálnymi ženskými problémami. Hoci neexistuje liek, príznaky sa dajú potlačiť. Vínom.

Pitie jedného pohára vína denne by mohlo zmierniť endometriózu u miliónov postihnutých, ako odhalili odborníci. Vedci z Iránskej univerzity lekárskych vied zistili, že zlúčeniny obsiahnuté v červenom víne môžu pomôcť pri liečbe bežných príznakov choroby.

Čítajte tiež: Máte radi toto OVOCIE? Jeho častá KONZUMÁCIA zvyšuje riziko MELANÓMU

Choroba žien v reprodukčnom veku

Približne jedna z desiatich žien bojuje s endometriózou. Trvá aj niekoľko rokov, kým sa diagnostikuje od objavenia symptómov. O chorobe sa hovorí vtedy, keď sa čiastočky sliznice maternice, teda endometrium, nachádzajú mimo maternice. Môžu vzniknúť na vaječníkoch, na podbrušnici, prakticky kdekoľvek okrem srdcového svalu a sleziny. Ženy postihuje v akomkoľvek veku a spôsobuje im chronické bolesti, nepravidelné krvácanie a neplodnosť. Najčastejšie sa však týka žien v reprodukčnom veku od 20 do 35 rokov. Endometrióza dá o sebe vedieť napr. bolesťou v panvovej časti, bolestivým pohlavným stykom alebo bolestivou menštruáciou. 

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na liečbu endometriózy, pričom veľa prípadov sa lieči protizápalovými liekmi, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Vyzerá to tak, že k liekom pribudne aj červené víno!

Potláča rast buniek mimo maternicu

Štúdia publikovaná v časopise Nature, ktorú uskutočnili odborníci v Iráne, sa zaoberala zložkou zvanou resveratrol. Ide o zlúčeninu bohatú na antioxidanty, ktorá sa nachádza v červenom víne. Odborníci skúmali jej účinnosť pri liečbe pacientov s endometriózou a zistili, že zložka bola schopná tento stav potlačiť a kontrolovať zápal.

Vedci zložku testovali v laboratóriu na bunkách endometriózy. Odobrali bunky od 40 pacientov, ktorí trpeli chorobou v 3. a 4. štádiu. Zlúčeninu tiež testovali na 15 pacientoch, ktorí týmto stavom netrpeli. Bunky sa izolovali pred pôsobením resveratrolom.

Odborníci uviedli, že existujú tri gény a proteíny, ktoré spôsobujú rast buniek mimo maternicu, a ktoré resveratrol potláča.

„Podľa zistení môže resveratrol zlepšiť progresiu endometriózy znížením expresie týchto génov v bunkách endometrie,“ uviedli vedci, no zároveň upozornili, že je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, ako sa dá zložka skutočne použiť. 

Ďalšie účinné liečivo

Výskum sa uskutočnil približne mesiac po tom, ako sa ukázalo, že liek, ktorý sa v súčasnosti používa na liečbu zriedkavých metabolických stavov u detí, sa v súčasnosti testuje na pacientoch s endometriózou. Dichlóracetát pomáha regulovať hladinu laktátu, ktorý je u pacientov trpiacich endometriózou vo vysokej hladine. 

Odborníci z University of Edinburgh v súčasnosti uskutočňujú pokus s 30 ženami, keďže hľadanie účinnej liečby endometriózy stále pokračuje. Pri testovaní lieku odborníci zistili, že panvové steny žien s týmto ochorením sa líšia od panvových stien u žien bez ochorenia. Keď boli bunky ošetrené dichlóracetátom, vrátili sa k normálnym vzorcom správania.

Fotogaléria


Tagy:
choroba červené víno endometrióza resveratrol

2021-04-15 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia