Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vďaka TEJTO maličkosti schudnete a zlepší sa vám nálada!

(Zdroj: GettyImages)

Napriek tomu, že sú malinké, sú bohatým zdrojom antioxidantov, omega-3 mastných kyselín a vlákniny. Regulujú hladinu cholesterolu, udržujú srdce v zdraví. Čo ste o chia semiačka možno nevedeli?

Chia semienka sa stali známymi po celom svete od 70. rokov minulého storočia. Predpokladá sa, že pochádzajú z Guatemaly a Mexika. Podľa historických údajov ich konzumovali aztécki bojovníci, aby si dodali energiu, uvádza sa na steptohealth.com. V dnešnej dobe sú ideálnym doplnkom pri chudnutí, na podporu celkového zdravia a ich silu využívajú aj športovci. Mnohé z ich vlastností sú vedecky potvrdené, a preto sa môžu pýšiť statusom superpotraviny. Keď prídu do kontaktu s vodou, premenia sa na prírodný gél, ktorý sa dá skombinovať s ďalšími živinami. Aké sú výhody ich konzumácie?

Ako pripraviť gél z chia semienok

Ingrediencie

- 6 a 1/2 lyžice chia semienok

- 2 šálky vody

 

Pridajte chia semienka do mixéra, zalejte vodou a mixujte niekoľko minút, kým nevznikne hladká zmes. Chvíľu nechajte postáť. Potom poriadne premiešajte, kým sa nevytvorí gél. Polovicu odoberte a zmiešajte s jedlom, ktorý sa chystáte konzumovať. Druhú polovicu si odložte na neskoršie použitie. Tento produkt môžete uchovávať v chladničke až dva týždne. Gél z chia semienok môžete pridať:

- do teplých a studených cereálií

- paradajkovej omáčky

- šalátového dresingu

- do barbecue omáčky

- džemu a želé

- jogurtu a kyslej smotany

- domáceho koláča a chleba

Aké sú výhody gélu z chia semienok?

Vďaka vysokému energetickému obsahu, bohatému prísunu živín a vysokému obsahu vody má gél z chia semienok viacero výhod pre telo a celkové zdravie.

1. Hydratuje

Odporúča sa pre športovcov, pretože dopĺňa minerály, ktoré sa strácajú pri fyzickej aktivite. Pridať si ho môžu do obľúbených smoothies alebo proteínových nápojov.

2. Zlepšuje trávenie

Konzumácia rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny je skvelý spôsob, ako bojovať proti tráviacim ťažkostiam a kyslosti spôsobenej korenistými a kyslými jedlami. Tieto živiny regulujú funkciu čriev a udržiavajú rovnováhu pH tela, aby sa zabránilo hromadeniu toxických látok a zápche.

3. Upravuje hladinu cholesterolu

Pravidelná konzumácia chia semiačok znižuje vysoký krvný tlak a zlý cholesterol. Zbavujú telo toxínov.

4. Kontroluje hladinu cukru v krvi

Živiny obsiahnuté v týchto semienkach predlžujú pocity sýtosti. Spomaľujú tiež premenu sacharidov na jednoduché cukry v tráviacom systéme. Keď ich pridáte do svojho jedálnička, budete mať hladinu glukózy v krvi pod kontrolou.

5. Zlepšuje stav vašej mysle

Chia semienka obsahujú tryptofán, esenciálnu aminokyselinu, ktorá súvisí s uvoľňovaním serotonínu v mozgu a zlepšovaním nálady. Konzumácia gélu zatočí so stresom a napätím.

6. Pomáha schudnúť

Pretože táto želatínová látka expanduje v žalúdku, potláča chuť do jedla a bráni vám v stresovom jedení. Okrem toho jeho živiny a ďalšie aktívne zlúčeniny podporujú funkciu tráviaceho systému a metabolizmus.

Viac o téme: SuperpotravinaChia semienkaChia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9