Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chladnička vezme PARADAJKÁM ich chuť i textúru: Takto vyzerá SPRÁVNY spôsob ich skladovania!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pexels.com)

Svojou žiarivou farbou a šťavnatou dužinou sú základom pre nespočetné množstvo jedál. Dilemou však je, či by sa paradajky mali skladovať v chladničke alebo na kuchynskej doske.

Pravda je niekde medzi tým. Hoci chladenie môže paradajkám potenciálne ukradnúť ich cennú chuť a textúru, so správnou technikou a niekoľkými trikmi ich môžete skutočne udržať čerstvé a šťavnaté dlhšie obdobie, ako sa uvádza na tastingtable.com.

Je známe, že paradajky sa pri dlhodobom skladovaní v chladničke menia na múčnaté. K tejto nie práve chutnej zmene textúry dochádza v dôsledku nízkych teplôt, ktoré môžu narušiť bunkové steny v zelenine. Kľúčom k úspešnému skladovaniu paradajok v chladničke spočíva v spôsobe, ako ich umiestnite, ako aj dostatočné vetranie a zároveň ochrana krehkej zeleniny. So správnou nádobou, ktorá chráni a zároveň umožňuje únik etylénu a vstup čerstvého vzduchu, budú paradajky v perfektnom stave.

Ak je však vo vašej kuchyni príliš teplo alebo máte nadbytok paradajok na konzervovanie, chladenie je pri správnom spôsobe životaschopnou možnosťou. Zvážte však chladenie paradajok, ktoré sú zrelé alebo len mierne nezrelé. Ak sú už úplne zrelé, je najlepšie ich ihneď použiť alebo uložiť na kuchynskú dosku mimo priameho slnečného žiarenia.

Chladnička vezme PARADAJKÁM ich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako na správne skladovanie v chladničke?

Dôležité je poskytnúť im správne podmienky. Ak chcete, aby paradajky zostali čerstvé dlhšie obdobie, začnite s použitím správnej nádoby. Mnoho paradajok z obchodu sa dodáva v plastovej či papierovej nádobe s malými vetracími otvormi. Táto nádoba je ideálna na skladovanie paradajok v chladničke. Umožňuje určité prúdenie vzduchu a zároveň zabraňuje vysychaniu paradajok. Ak nemáte pôvodnú nádobu, môžete použiť igelitové alebo papierové vrecko. Je však dôležité vytvoriť vetranie. Jednoducho vyrežte niekoľko malých štrbín alebo otvorov vo vrecku, aby mohol uniknúť plynný etylén, ktorý prirodzene produkujú paradajky a môže urýchliť dozrievanie.

Vložte paradajky do zásuvky vašej chladničky. Toto oddelenie má mierne vyššiu úroveň vlhkosti, čo pomáha udržiavať vlhkosť a štruktúru paradajok. Aby ste predišli krížovej kontaminácii a zachovali čerstvosť, držte paradajky ďalej od ovocia a zeleniny, ktoré v úplnej zrelosti produkujú veľa etylénového plynu, ako sú jablká, banány a avokádo. Pravidelne ich kontrolujte, či nevykazujú známky prezretia alebo poškodenia. Odstráňte všetky postihnuté, aby ste im zabránili ovplyvňovať ostatné kúsky zeleniny.

Ak budete postupovať podľa týchto pokynov, môžete si vychutnať lahodné čerstvé paradajky po dlhšiu dobu a zároveň zabezpečíte, že si zachovajú svoju chuť a textúru. Dobrú chuť!

Viac o téme: ChladničkaZeleninaSkladovanieParadajky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9