Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

TREND, ktorý vás zbaví INFEKCIE hrdla? Pravda o pití surovej ZEMIAKOVEJ šťavy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zemiaky vraj nie sú len tak obyčajnou prílohou k jedlu. Okrem chuti a nutričnej hodnoty majú údajne jednu silnú stránku. Šťava z nich blahodarne pôsobí na boľavé hrdlo. Čo je na tom pravdy?

Lekári varujú pred trendom, ktorý sa rýchlosťou blesku rozšíril na sociálnej sieti TikTok. Ide o pitie surovej zemiakovej šťavy, ktorá má vplyv na liečbu infekcií hrdla. Jedna influencerka sa priznala, že tým vyliečila svoje dieťa, ktoré zbavila baktérie - Streptokoka skupiny A. Bohužiaľ, ide len o výmysel, šťava zo zemiakov nemá takú silu a nepôsobí na angínu. Streptokoková infekcia je bakteriálna infekcia, ktorá môže byť u detí a starších dospelých smrteľná, ak sa nelieči, uvádza sa na dailymail.co.uk.

Bez dôkazu

Videá, ktoré na sociálnej sieti získali stovky tisíc zobrazení, podporili myšlienku, že surový odšťavený zemiak má pozitívne účinky a odstráni baktériu. Neexistuje však žiadny podstatný dôkaz, že by zelenina liečila angínu. Neužívanie antibiotík umožňuje baktériám šíriť sa do iných častí tela a môže spôsobiť celý rad komplikácií vrátane akútnej reumatickej horúčky a šarlachu.

Blogerka a autorka Allie Casazzaová tvrdila svojim 12 200 sledovateľom, že homeopaticky vyliečila baktériu u svojej 14-ročnej dcéry. Video dosiahlo státisíce zhliadnutí, kým bolo vymazané. Žena dala svojej dcére vypiť odšťavený zemiak a tvrdila, že infekcia bola „úplne preč do dvoch hodín“.

„Ak odšťavíte zemiak a vypijete šťavu, okamžite to zabije streptokoka,“ povedala.

Spoľah len na antibiotiká

Ďalšie video na Tiktoku dokonca naznačilo, ktoré odrody zemiakov je najlepšie použiť v závislosti od toho, či žijete v USA alebo vo Veľkej Británii. Odborníci však upozorňujú, že infekcia u jej dcéry mohla zmiznúť sama. Dr Iddy Mughal povedal, že ide o "jedno z najnebezpečnejších videí", aké kedy videl.

TREND, ktorý vás zbaví
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vo videu varoval: "Neliečte svoje dieťa zemiakovou šťavou, ak má vážne príznaky v hrdle. Ak sa zdá, že zemiaková šťava uľaví od bolesti hrdla, zmiernenie symptómov neznamená, že bakteriálna infekcia je úplne mŕtva. Ak má vaše dieťa streptokok v krku, nechajte ho správne sa vyliečiť."

Doktor Zachary Rubin, pediater z Chicaga, potvrdzuje, že neexistuje žiadny dôkaz o liečivej sile zemiakov na angínu. Dá sa spoľahnúť len na antibiotiká, ktoré sú účinné. 

Na druhej strane, pitie zemiakovej šťavy by mohlo mať iné zdravotné prínosy. Zelenina je bohatá na vlákninu, vitamíny A, B a C, ale aj vápnik, železo a meď. Zemiaková šťava však nemá silu konkurovať správnej liečbe streptokoka, teda antibiotikám.

Hrozí smrteľné ochorenie

Streptok A je spôsobený baktériou Streptococcus skupiny A. Ide o pomerne bežnú detskú infekciu. Vysoko nákazlivé ochorenie má zhruba 30 percent detí s bolesťou hrdla. Zatiaľ čo veľká väčšina infekcií Strep A je relatívne mierna, niekedy môže viesť k potenciálne život ohrozujúcej reumatickej horúčke, ak sa nelieči.

Registrovaná zdravotná sestra Allie na TikToku povedala, že „akékoľvek oneskorenie v starostlivosti, pretože pijete zemiakový džús, môže spôsobiť celoživotnú ujmu“. Baktérie môžu vo výnimočne zriedkavých prípadoch spôsobiť smrteľné ochorenie nazývané invazívne streptokokové ochorenie skupiny A (iGAS). Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedlo, že zaznamenalo nárast infekcií iGAS v USA. 

Jednou z teórií, prečo vypukla choroba bolo, že sociálna izolácia, obmedzenia a nosenie rúšok blokády, maskovacie príkazy a sociálne obmedzenia pripravili deti o vystavenie životne dôležitým baktériám, ktoré chránia pred bakteriálnou infekciou. Každý rok zomiera na Strep A asi 1 500 až 2 000 Američanov, väčšinou starších dospelých.

Viac o téme: ZemiakyZdravieŠťavaHrdloInfekcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9