Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

NAJLEPŠÍ bojovníci, ktorí odstránia ČIERNE bodky: Stačí otvoriť chladničku a špajzu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čierne bodky sú najčastejším problémom bezchybnej pleti. Aj keď existujú kozmetické produkty, ktoré ich dokážu odstrániť, často sú veľmi drahé. Našťastie existujú prírodné prostriedky, ktoré nestoja veľa a fungujú!

Objavujú sa na pleti vtedy, keď nahromadené mastné zvyšky a odumreté kožné bunky blokujú  póry. Zvyčajne sa vyskytujú okolo brady, na čele a nose. Nie sú vážnym problémom, aj keď niekedy môžu signalizovať hormonálnu nerovnováhu, nadbytok toxínov alebo zmeny v mazových žľazách, uvádza sa to na steptohealth.com.

Dermatológovia z Mayo Clinic tiež zdôrazňujú, že existujú faktory ako stres a strava, ktoré môžu akné zhoršiť. Návšteva lekára, kozmetičky a kúpa kozmetických prostriedkov na ich odstránenie zvyčajne pomôžu. No zbaviť sa ich môžete aj vďaka produktom, ktoré nájdete doma. Pozrite sa na 8 domácich prípravkov, ktoré pomôžu eliminovať čierne bodky bez poškodenia pokožky. Treba byť však trpezliví, aj keď ich používate pravidelne. 

1. Med

Organický med pomáha vyčistiť pokožkuzbaví vás čiernych bodiek spôsobených nadmerným množstvom baktérií. Hydratuje kožu a zníži výskyt jaziev.

Ako na to?

Naneste trochu medu na končeky prstov a rozotrite ho priamo na čierne bodky. Nechajte zaschnúť a po hodine opláchnite teplou vodou. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov používajte niekoľkokrát týždenne.

NAJLEPŠÍ bojovníci, ktorí odstránia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Vaječné bielka

Táto zložka je bohatá na vitamín A, ktorý nielen pomáha chrániť pokožku, ale tiež reguluje tvorbu kolagénu a oddiaľuje známky starnutia.

Ako na to?

Vyšľahajte vaječný bielok a rozotrite ho po tvári. Vznikne maska, ktorú nechajte zaschnúť asi na 30 minút a potom ju odstráňte studenou vodou. Používajte aspoň 3-krát týždenne.

3. Paradajky

Paradajky bohaté na polyfenol a základné minerály ponúkajú veľa výhod pre zdravie pokožky. Ich adstringentné vlastnosti odstraňujú nečistoty z vnútra pórov a výrazne znižujú počet čiernych bodiek na tvári.

Ako na to?

Rozdrvte zrelú paradajku a naneste ju na celú tvár. Nechajte masku pôsobiť 20 minút a opláchnite. Aplikujte 3- alebo 4-krát týždenne.

4. Pomarančová kôra

Vedeli ste, že pomarančové šupky nepatria do koša? Je to preto, že majú vysoký obsah antioxidantov a esenciálnych olejov, ktoré môžu zlepšiť vzhľad pokožky. Navyše, ich adstringentný účinok redukuje prebytočný maz a pomáha do hĺbky čistiť upchaté póry.

Ako na to?

Nastrúhajte pomarančovú kôru a navlhčite troškou vody. Naneste prípravok na celú tvár a nechajte pôsobiť 30 minút. Opláchnite studenou vodou a aplikujte 3-krát týždenne. Masku používajte iba v noci. Vystavenie slnečnému žiareniu po aplikácii môže spôsobiť tmavé škvrny.

5. Uhorka

Okrem toho, že pokožku osviežia a zanechajú ju jemnú, zároveň odstránia mastné zvyšky a nečistoty.

NAJLEPŠÍ bojovníci, ktorí odstránia
Zobraziť galériu (4)

Ako na to?

Rozdrvte olúpanú uhorku, kým sa nevytvorí hustá pasta. Maskou natrite celú tvár a nechajte pôsobiť 20 minút. Opláchnite a používajte každý deň.

6. Aspirín

Aspirín, tiež známy ako kyselina acetylsalicylová, reguluje produkciu oleja na tvári a znižuje výskyt čiernych bodiek a pupienkov.

Ako na to?

Rozdrvte niekoľko tabliet aspirínu a navlhčite vodou. Naneste na čierne bodky a nechajte pôsobiť 20 minút. Dôkladne opláchnite vodou a používajte 2- až 3-krát týždenne.

7. Aloe vera

Aloe vera gél má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré dezinfikujú pokožku a odstraňujú baktérie, infikujúce póry.

Ako na to?

Extrahujte čerstvý gél z listu aloe vera a rozotrite ho na celú tvár. Nechajte pôsobiť 20 minút a opláchnite. Používajte každý deň, najlepšie pred spaním.

NAJLEPŠÍ bojovníci, ktorí odstránia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Cesnak

Aj keď cesnak možno nevonia skvelo, obsahuje síru, ktorá pomáha predchádzať akné a čiernym bodkám. Jeho vlastnosti zabraňujú rastu baktérií a podporujú regeneráciu buniek.

Ako na to?

Rozdrvte surový cesnak a potierajte ním problémové partie na tvári. Nechajte pôsobiť 10 minút a opláchnite vodou. Používajte 2- alebo 3-krát týždenne.

Ak sa u vás vyskytne alergická reakcia, okamžite prestaňte produkty používať. Pri akýchkoľvek pochybnostiach sa porozprávajte so svojím dermatológom. Ten najlepšie určí, čo je pre vašu pleť dobré.

Viac o téme: PokožkaČierne bodky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9