Za RELAX vo wellnesse ZAPLATÍTE draho: MIKROBIOLOGIČKA upozorňuje na žalúdočné PROBLÉMY

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-03 06:00:00

Keby ste mali mikroskopický zrak, zrejme by ste boli šokovaní, čo všetko sa nachádza vo vode na wellness pobytoch či plavárňach. Hoci tam je zdravie a relax na prvom mieste, v skutočnosti si odtiaľ môžete odniesť nepríjemných spoločníkov.

Vírivky podľa odborníkov obsahujú takmer rovnaké množstvo baktérii ako toaleta.

„Relaxovanie sa môže zmeniť na kúpeľ v zmesi fekálií, potu a moču,“ varuje mikrobiologička Primrose Freestonová. z University of Leicester.

Tá radí ľuďom, aby sa radšej vyhýbali vírivkám, ktoré používali iní.

„Ak bez nich nechcete byť, osprchujte sa pred vstupom do nej a tiež po a nezostávajte v nej dlhšie ako 15 minút,“ radí odborníčka.

Vírivka podľa nej neobsahuje úplne rovnaké množstvo baktérií ako toaleta, ale pohltí asi 100 mg výkalov od každého človeka.

„Moč a pot sa tiež dostanú do vody, ktorá nie je dostatočne horúca, aby väčšinu z nich zabila,“ vysvetlila.

Dodala, že udia, ktorí milujú relaxovanie vo vírivke sa vlastne kúpu v špine iných. Ako sa uvádza na dailymail.co.uk, nie je to teda taký luxus, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Ako zistiť, či je voda čistá?

Na zdravotné riziká kúpalísk sa upozorňovalo už dlho. Ale vírivky môžu byť podľa mikrobiologičky Freestonovej na tom horšie, pretože ich správcovia môžu byť menej dôslední pri kontrole filtrov a používaní dostatočného množstva dezinfekčných prostriedkov.

„Vane sú menšie, takže baktérie sú koncentrovanejšie,“ uviedla Freestonová.

Pre tých, ktorí sú odhodlaní napriek varovaniam užiť si relax vo vírivke, odporúča, použiť prúžok na testovanie vody, aby sa zabezpečilo, že je čistá.

„Čím viac zapácha, tým je pravdepodobnejšie, že je špinavá, pretože ten silný chemický zápach pochádza z chlóru,“ varuje odborníčka.

Ako dodala, dobrý spôsob, ako zistiť, či je vaňa znečistená, je prejsť prstom po jej okraji. Ak je povrch slizký, nachádzajú sa v nej nebezpečné baktérie.

„Keďže vírivky veľa ľudí miluje, mali by si byť vedomí možných rizík a držať sa rád, ako zostať v zdraví,“ radí.

Baktérie z ľudských tiel sa môžu šíriť aj ovzduším priamo z pary vychádzajúcej z vírivky a dostať sa do dýchacích ciest ostatných užívateľov saunového sveta.

Možné riziká

Najväčším rizikom pre zdravých ľudí sú podľa odborníkov žalúdočné problémy, prípadne podráždenie pokožky chemikáliami vo vode. Väčšie zdravotné riziká však hrozia deťom, tehotným ženám a tým, ktorých imunitný systém je oslabený. Epidemiologička Freestonová preto radí, aby ľudia používali vírivku doma a nie verejnú, a vymieňali vodu po každom použití.

Dobrou správou podľa mikrobiologičky však je, že pohár prosecca či vína si môžete bez problémov vo vírivke vypiť.

„Alkohol zabije všetky baktérie, ktoré sa môžu dostať do pohára, takže popíjanie vo vani vám neublíži,“ dodala na záver.

Fotogaléria


Tagy:
wellness baktérie vírivka zdravie

2023-03-03 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia