Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po tomto ZISTENÍ už nebudete zaspávať bez očnej MASKY: Vplyv na MOZOG na druhý deň!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí bez nej nedokážu zaspať, iní si nevedia predstaviť, že by ju mali počas celého spánku na tvári. Nosenie očnej masky počas spánku má však viaceré výhody.

Ak sa chcete zobudiť oddýchnutí, mali by ste si pred spánkom nasadiť očnú masku. Odborníci tvrdia, že jej nosenie má prekvapujúce duševné výhody. Ako sa píše na scientalert.com, blokovanie svetla podľa nich totiž zlepšuje stav bdelosti a pamäte na nasledujúci deň.

S maskou je to lepšie

Štúdie sa zúčastnilo 122 účastníkov počas dvoch experimentov. Autori štúdie z inštitúcií vo Veľkej Británii, Taliansku a USA tvrdia, že je to ďalší dôkaz o súvislosti medzi svetlom a spánkom, a že kontrola prvého z nich môže pomôcť pri riadení druhého.

„Okolité svetlo môže ovplyvniť štruktúru a načasovanie spánku,“ tvrdia vedci vo svojej práci.

Počas prvého experimentu bolo 89 dospelých vo veku 18 až 35 rokov požiadaných, aby nosili očnú masku pri spánku po dobu jedného týždňa, ďalší ju už nepoužili. Laboratórne testy, ktoré sa uskutočnili za posledné dva dni každého týždňa ukázali, že účastníci dosiahli lepší kognitívny výkon po tom, čo ich oči boli pri spánku zakryté. Aj testy, u ktorých sa meria reakčný čas, u nich dopadli oveľa lepšie.

Druhého experimentu sa zúčastnilo 33 dospelých dobrovoľníkov vo veku 18 až 35 rokov vybavených očnými maskami, zariadeniami na meranie intenzity svetla pri prebudení a nositeľnou čelenkou na meranie mozgovej aktivity, keď spali. Aby si zvykli na podmienky, účastníci spali jednu noc s očnou maskou a ďalšiu noc s takou, ktorá mala otvory. Nasledovali dve noci spánku za rovnakých podmienok, iba tentoraz s testovaním.

Po tomto ZISTENÍ už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci opäť odhalili, že nosenie očnej masky pomáha pri učení sa nových informácií a tvorbe nových spomienok. Údaje zo špeciálnej čelenky navyše naznačujú, že existuje súvislosť medzi nosením masky a fázou spánku, o ktorej je známe, že je dôležitá, pokiaľ ide o podporu pamäte.

„Nosenie očnej masky počas spánku je efektívne, ekonomické a neinvazívne, podporuje kognitívne funkcie a má pozitívny vplyv na každodenný život,“ uvádzajú vo svojej správe vedci.

Na základe dotazníkov vyplnených dobrovoľníkmi v oboch experimentoch nosenie očnej masky neovplyvnilo načasovanie alebo trvanie spánku, takže tieto faktory nemali vplyv na výsledky testov.

Sila spánku

Viaceré štúdie poukazujú na to, aký dôležitý je spánok pre náš celkový blahobyt a zdravie. Pozitívne vplýva na našu náladu, emócie a sústredenie. Tento výskum ukazuje, že očná maska zvyšuje výhody spánku.

„Vzhľadom na rýchle životné tempo, ktoré väčšina z vás vedie, maska na oči sa ukazuje ako jednoduchý, ekonomický a neinvazívny spôsob, ako získať so spánku čo najviac,“ uvádzajú vedci.

Viac o téme: SpánokOčiMaska
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9