Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obľúbené korenie ZNIČÍ neviditeľný TUK okolo orgánov: ÚČINOK v priebehu PÁR týždňov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Obľúbené pikantné korenie zatočí s tukom, ktorý je oveľa nebezpečnejší ako ten klasický podkožný. Keďže obaľuje orgány v tele, nikto si ho spočiatku nevšimne. No o to viac je zákernejší.

Viscerálny tuk známy ako brušný, sa koncentruje v brušnej dutine spolu s obličkami, žalúdkom, črevami a pečeňou. Keďže sa nachádza v blízkosti orgánov, jeho vysoká hladina môže zvýšiť riziko chronických stavov, ako je cukrovka 2. typu a srdcové choroby.

Našťastie, je tu pomocník v podobe žltého korenia, ktoré mnohí používajú do kari alebo dávajú prednosť jeho chuti v spojení s horúcim mliekom v latte, píše sa na express.co.uk. Podľa Nuffield Health má kurkuma celý rad zdravotných výhod od „protirakovinových účinkov“ po „protizápalové“ schopnosti. Napríklad niektoré štúdie zistili, že dokáže obmedziť šírenie rakoviny a usmrtiť rakovinové bunky. A čo viac, jeden výskum tiež naznačuje, že by mohla poskytnúť pomocnú ruku pri pokuse zbaviť sa viscerálneho tuku.

Čo urobila s hmotnosťou a obvodom pása? 

Zatiaľ čo celková strava zohráva kľúčovú úlohu pri odstránení škodlivého brušného tuku, doplnenie žltej zložky môže len dopomôcť. Štúdia publikovaná v časopise Phytotherapy Research zistila, že suplementácia kurkumínom môže mať „pozitívne“ účinky na viscerálny tuk. Úlohu v tom zohráva kurkumín, čo je aktívna zložka ukrytá v korení, ktorá mu dodáva jeho silu. 

Cieľom výskumu však nebolo preskúmať účinky kurkumínu na viscerálny tuk, ale na stukovatenie pečene. Výskumný tím chcel zistiť, čo môže účinná látka urobiť s indexom telesnej hmotnosti, telesnou hmotnosťou a obvodom pása u pacientov trpiacich týmto ochorením. Okrem iného prišli na pozitívne účinky, čo sa týka odstránenia viscelárneho tuku. 

Obľúbené korenie ZNIČÍ neviditeľný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskum pozostával z ôsmich kontrolovaných štúdií, ktoré sledovali 520 účastníkov. Predpísaná dávka kurkumínu sa pohybovala medzi 70 až 3 000 mg denne. Počas obdobia 8 až 12 týždňov výskumný tím zaznamenal „výrazný“ pokles indexu telesnej hmotnosti a obvodu pása. Práve väčší obvod pása sa považuje za ukazovateľ viscerálneho tukového tkaniva. Napriek sľubným zisteniam je potrebné zvážiť jednu vec, že štúdia sa zamerala iba na pacientov s nealkoholickým stukovatením pečene.

Skvelá pre ľudí s nadváhou

Nejde o jedinú štúdiu, ktorá pozorovala výhody kurkumínu pri chudnutí. Ďalší výskum, publikovaný v European Review for Medical and Pharmacological Sciences, odhalil, že užívanie tejto zložky dvakrát denne je prospešné pre stratu tuku a redukciu brušného tuku. Ba čo viac, výskumníci uviedli „veľmi dobrú“ znášanlivosť u účastníkov, ktorí dodržiavali protokol o kurkume.

„Hoci predbežne, naše zistenia naznačujú, že biologicky dostupná forma kurkumínu je dobre tolerovaná a môže pozitívne ovplyvniť reguláciu hmotnosti u ľudí s nadváhou,“ dodáva štúdia.

Viac o téme: KorenieZdraviePrevenciaKurkumaViscelárny tuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9