Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zdrvujúca správa o DIAGNÓZE Brucea Willisa: Zvláštne skoré PRÍZNAKY, ktoré prezradia CHOROBU

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia.sk)

Bývalý americký filmový herec a producent trpí frontotemporálnou demenciou, čo oznámila jeho rodina na sociálnych sieťach. S demenciou sa spájajú také prejavy, o ktorých by to málokto povedal.

Ide o krutú, pamäť okrádajúcu chorobu, ktorá ničí životy miliónov ľudí na celom svete. Podľa niektorých organizácii sa stále nerobí dosť na to, aby sa verejnosť poučila o možných varovných príznakoch demencie.

Jedným z posledných známych osobností s diagnostikovaným nevyliečiteľným ochorením je legendárny hollywoodsky herec Bruce Willis. Aj na základe jeho príznakov dailymail.co.uk spomenul niektoré z podivnejších skorých symptómov, ktoré sa môžu vyskytnúť v dôsledku choroby. 

67-ročná herecká ikona trpí tzv. frontotemporálnou demenciou (FTD), ktorá spôsobuje problémy so správaním a jazykom. Je to jedna z najmenej bežných foriem demencie, ktorá predstavuje len dve percentá diagnóz. Alzheimerova choroba je najrozšírenejším typom demencie – tvorí tri zo štyroch prípadov.

Zvláštne prejavy skorej demencie: 

Rozdávanie peňazí

Rozdávanie hotovosti cudzím ľuďom môže byť skorým varovným signálom Alzheimerovej choroby. Vyplýva to z výskumu USC a Bar-Ilan University v Izraeli, ktoré spojili finančný altruizmus s prvými štádiami choroby. Štúdia testovala teóriu na 67 dospelých vo veku okolo 70 rokov. Účastníci boli uvedení do párov s ľuďmi, ktorých nepoznali. Dostali 10 dolárov (8 £), ktoré si mali rozdeliť medzi sebou.

Zdrvujúca správa o DIAGNÓZE
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účastníkom boli poskytnuté neurologické testy, aby posúdili ich kognitívny stav a potenciálne riziko rozvoja Alzheimerovej choroby. Výsledky publikované v časopise Journal of Alzheimer's Disease naznačili, že tí, ktorí mali vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby, boli ochotnejší dať peniaze osobe, ktorú nikdy nestretli.

Dr Duke Han, profesor neuropsychológie na USC, ktorý viedol výskum, povedal: "Problémy s peniazmi sa považujú za jeden z prvých príznakov Alzheimerovej choroby. Zistenie štúdie to len potvrdzuje."

Zmeny v humore

Začať pozerať klasické grotesky ako je napr. Mr Bean by mohlo byť ďalším znakom Alzheimerovej choroby. Vedci z University College London zistili, že ľudia s ochorením mali väčšiu šancu sledovať grotesky a absurdné alebo satirické komédie v porovnaní s inými ľuďmi rovnakého veku.

Priatelia a príbuzní 48 ľudí s Alzheimerovou chorobou a FTD dostali dotazník. Pýtali sa ich na preferencie ich milovaného pre rôzne druhy komédie a či sa ich vkus zmenil za posledných 15 rokov. Výskumníci zisťovali, či sú fanúšikmi grotesky, ako je Mr Bean od Rowana Atkinsona, satirickej komédie ako South Park alebo absurdnej komédie ako The Mighty Boosh. Rodiny a priateľov sa tiež pýtali, či si v posledných rokoch všimli nejaký nevhodný humor.

Podľa štúdie publikovanej v Journal of Alzheimer's Disease v roku 2015 ľudia s touto chorobou začnú uprednostňovať grotesky deväť rokov predtým, ako sa začnú prejavovať typické príznaky demencie. Zistilo sa tiež, že ľudia s FTD považovali tragické udalosti za vtipné alebo sa smiali na veciach, ktoré iní nepovažovali za vtipné, ako napríklad zle zaparkované auto alebo štekajúci pes.

Zdrvujúca správa o DIAGNÓZE
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tieto zmeny v humore by mohli byť spôsobené zmenšením mozgu v prednom laloku, tvrdia vedci.

Zanedbané obliekanie

Módne katastrofy či nosiť veci, ktoré nie sú vhodné do určitého počasia môže byť ďalším znakom choroby. Výskumníci z univerzít v Kente a Yorku opísali, že u ľudii trpiacich demenciou je menšia pravdepodobnosť, že by sa dokázali obliecť, ak by to bolo len na nich. 

Štúdia, publikovaná v Sociology of Health and Illness v roku 2018, sa zamerala na ľudí v troch opatrovateľských domovoch. Výskumníci viedli rozhovory s 28 zamestnancami opatrovateľských domovov, 29 rodinnými opatrovateľmi a príbuznými, aby zistili, ako sa obliekali ľudia trpiaci demenciou.

Melissa, rodinná opatrovateľka, ktorá bola citovaná v štúdii, povedala: „Nikdy som nevidela svojho otca zanedbaného. Nikdy. Až do toho dňa, keď som videla otca, ako sedí v zošúchaných šatách, čo ma naozaj bolelo, pretože som na to nebola zvyknutá.“

Opatrovatelia tiež povedali, že je ťažké obliecť ľudí s pokročilejšou demenciou, pretože potrebujú povzbudenie a pomoc pri vedení ich rúk. Zmeny v tom, čo nosia, môžu byť spôsobené niekoľkými príznakmi Alzheimerovej choroby, od stuhnutosti svalov a trhavých pohybov paží, ktoré fyzicky sťažujú obliekanie, až po jednoduché zabudnutie oblečenia.

Zdrvujúca správa o DIAGNÓZE
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlé parkovanie

Stav, ktorý okráda pamäť, môže spôsobiť, že pacient s Alzheimerovou chorobou bude mať problémy so šoférovaním. Tento stav ovplyvňuje motorické zručnosti, pamäť a myšlienkové procesy, čo spôsobí, že reakčné časy pacientov sú pomalé a zlé pri parkovaní.  

Vedci z Washingtonskej univerzity v St Louis študovali vodičské návyky 139 ľudí v priebehu roka, aby zistili, ako sa Alzheimerova choroba mení počas jazdy. Polovici účastníkov bola diagnostikovaná skorá Alzheimerova choroba, zatiaľ čo druhej nie. Štúdia, publikovaná v Alzheimer's Research and Therapy v roku 2021, naznačila, že ľudia s týmto ochorením častejšie jazdia pomaly a robia náhle zmeny v smere jazdy.

Tím použil tieto zistenia na vytvorenie modelu, ktorý predpovedal, či ľudia majú Alzheimerovu chorobu na základe ich schopností za volantom. Či niekto mal túto chorobu, model správne uhádol v deviatich z 10 prípadov.

Nadávky

Nedávať si servítku pred ústa a nadávať v nevhodných situáciách môže byť ďalším varovným signálom. Príkladom môže byť používanie nevhodného jazyka pred deťmi. Pozornosť, ktorú zvyčajne tomu venovali, zrazu slabne, čo spôsobuje, že ľuďom s FTD vyjde z úst viac vulgárnych výrazov. Vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles prišli na to, že ľudia s FTD s väčšou pravdepodobnosťou použijú slovo v angličtine „f**k“, keď sú vyzvaní k tomu, aby vymenovali slová začínajúce na „f“.

Zdrvujúca správa o DIAGNÓZE
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia, publikovaná v Cognitive and Behavioral Neurology v roku 2010, požiadala 70 pacientov, aby za minútu vymenovali toľko slov, koľko im napadlo. Išlo o slová začínajúce písmenami „f“, „a“ a „s“. Zistili, že šesť z 32 pacientov s demenciou povedalo nadávku, keď boli požiadaní, aby vymenovali slová na „f“, a ďalší povedali slovo „s**t“ na „s“.

Bez kontroly nad sebou

Rovnako ako v prípade nadávok, keď dôjde k zmenám mozgov pacientov s Alzheimerovou chorobou, prestanú sa kontrolovať. To, ako konajú a čo hovoria, sa môže v mnohých prípadoch zvrhnúť. Výsledkom môže byť vyzliekanie sa na verejnosti, drzosť a rozprávanie sa s cudzími ľuďmi, čo sú podľa odborníkov príznaky choroby.

Frontálny prefrontálny kortex v predných lalokoch mozgu je časť, ktorá kontroluje sebaovládanie. Keď sa u vás rozvinie Alzheimerova choroba, táto časť mozgu sa zmenší.

„Tieto situácie môžu byť pre človeka s demenciou, ako aj pre jeho blízkych, veľmi mätúce, šokujúce alebo frustrujúce. Osoba s demenciou nemusí hneď pochopiť, prečo sa jej správanie považuje za nevhodné. Je veľmi nepravdepodobné, že by sa takto správali úmyselne,“ dodáva na záver Alzheimer's Society.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaDemenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9