ALOBAL pod drobnohľadom: S VINNÍKOM, ktorý stojí za vznikom rôznych chorôb, je to úplne INAK!

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-15 22:00:00

Neraz sa o hliníku hovorilo ako o nebezpečnej látke. Keď sa z nej častice uvoľnia do jedla, môže spôsobiť rakovinu a rôzne neurologické stavy vrátane demencie, Alzheimerovej choroby a porúch autistického spektra. Je to naozaj pravda?

Je takmer všade

Hliník sa nachádza v mnohých výrobkoch pre domácnosť, vrátane riadu, fólie, prášku do pečiva a voľne predajných liekov. Je to najbežnejší kov a tvorí 8 % hmotnosti Zeme. Z tohto dôvodu je hliník doslova všade, vrátane pitnej vody a potravín. Niektoré potraviny, ako napríklad citrusové plody, obsahujú viac hliníka ako iné.

Prirodzene sa vyskytujúci hliník sa zriedka vyskytuje v jeho kovovej, elementárnej forme. Typicky sa nachádza v prostredí ako soli hliníka alebo iné zlúčeniny, ako je citrát hlinitý. Tento materiál cirkuluje cez životné prostredie a potravinovú sieť. Dospelí majú prirodzene v tele 30-50 miligramov tejto látky.

V prvom rade si treba ujasniť, že hliník nie je živina. V potravinárskych prísadách sa zlúčeniny hliníka používajú ako konzervačné látky, na farbenie alebo na kysnutie chleba bez aktívnych kvasníc. Hovorca Food and Drug Administration potvrdil portálu usatoday.com, že agentúra považuje hliník a jeho použitie v potravinách, príprave potravín a liekoch za bezpečné.

Bez účinkov u zdravých ľudí

Aj keď je pravda, že určité množstvo látky sa dostane do jedla, keď sa varí v hliníkovej fólii alebo v hliníkovom riade, hlavne v prípade kyslých potravín, nie je pravda, že to mát u zdravých dospelých ľudí nejaké zdravotné účinky.

Naše telo absorbuje menej ako 1 % hliníka z potravy alebo pitnej vody. Deväťdesiatpäť percent z toho sa vyčistí obličkami. Väčšina environmentálneho hliníka, ktorému sme vystavení, zmizne z nášho systému do 24 hodín. Priemerný dospelý človek zje približne 7-9 miligramov hliníka denne. Toto množstvo sa môže líšiť v závislosti od podmienok prostredia, stravy alebo riadu. Ani FDA, ani Európsky úrad pre bezpečnosť potravín nezistili, že táto expozícia je dostatočne vysoká na to, aby spôsobila problémy u zdravých ľudí.

"Ak sa človek dostane do dostatočne vysokej koncentrácie, v podstate čohokoľvek, môže vyvolať toxické účinky," upozorňuje Dr. Robert Yokel, profesor toxikológie na Univerzite z Kentucky, ktorý študuje hliník. "Dávka robí jed."

Je pravda, že expozícia hliníku je spojená s demenciou, zhoršenou nervovou funkciou a podráždením pľúc, ale nie je to spôsobené rutinnou expozíciou v strave.

Ako je to s neurologickými chorobami?

Demencia a encefalopatia spojená s hliníkom bola zistená u starších ľudí s poruchou funkcie obličiek. Niekedy sa stalo, že dialyzačná tekutina bola kontaminovaná hliníkom. Keď obličky nefungujú, hliník sa môže hromadiť v tele a spôsobiť demenciu. Dialýza má odstrániť veci, ktoré zlyhávajúce obličky nedokážu, takže, ak je dialyzačná tekutina kontaminovaná hliníkom, deje sa to rýchlejšie.

"Každý by súhlasil s tým, že hliník je potenciálny neurotoxín, ale toto je extrémna situácia," povedal Yokel.

Ostatné prípady, keď hliník môže spôsobiť nervové problémy, sú zriedkavejšie, napríklad, keď sú pracovníci vystavení chronickým nízkym až vysokým dávkam hliníkového prachu alebo výparov na miestach, ako sú hliníkárne alebo bane. 

Hliník bol niekedy spájaný aj s Alzheimerovou chorobou a poruchou austistického spektra, ale ani v jednom prípade neexistuje na to jednoznačný dôkaz. Zatiaľ čo niektoré štúdie ukázali zvýšené hladiny hliníka u pacientov s Alzheimerovou chorobou, iné nie. Nie je jasné, akú úlohu hrá hliník pri tejto chorobe alebo či vôbec hrá priamu úlohu.

"Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by skutočne potvrdili, že existuje korelácia," povedala Betsy Reedová, hovorkyňa Alzheimerovej asociácie.

Reedová povedala, že zatiaľ čo skoré výskumy hovoria o týchto prepojeniach, neskoršie štúdie nedokázali spojitosť. Asociácia Alzheimerovej choroby považuje spojenie medzi Alzheimerom a hliníkom za mýtus. Niečo podobné povedal aj zástupca Autism Self Advocacy Network. Hliník je bežnou súčasťou vakcín. Pôvod spojenia medzi autizmom a hliníkom pochádza z pseudovedeckého hnutia antivaxerov.

"V tomto bode je akýkoľvek argument, že vakcíny spôsobujú autizmus, bez ohľadu na konkrétny kauzálny mechanizmus, ktorý naznačujú, proti vede," uviedla v e-maily Zoe Grossová, hovorkyňa Autism Self Advocacy Network. "Odráža to strach našej spoločnosti z autizmu a autistov."

Podobne aj v tomto prípade - zatiaľ čo hliník je spojený s Parkinsonovou chorobou a roztrúsenou sklerózou, úloha, ktorú zohráva, nie je jasná. Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, či hliník spôsobuje tieto poruchy.

Obavy z rakoviny

Tvrdenia o rakovine sú tiež nepravdivé. Nikdy sa nepreukázalo, že by hliník zohrával úlohu pri chorobe. Pracovníci v hutách hliníka majú vyššie riziko rakoviny, ale to je spôsobené vystavením iných chemikálií, nie hliníku. Hliník je taktiež často terčom obáv z rakoviny prsníka, pretože sa používa v antiperspirantoch. Štúdie ukázali, že hliník sa cez pokožku nevstrebáva a žiadne štúdie nenašli súvislosť medzi touto látkou a rakovinou.

"Všeobecne sa dospelo k záveru, že neexistuje dobrý dôkaz, že hliník spôsobuje rakovinu," uzavrel Yokel.

Hoci je pravda, že hliník je v cigaretovom dyme vysoko koncentrovaný, a že sa ľahšie absorbuje cez pľúcne tkanivo, v zozname škodlivých látok v cigaretovom dyme je na nižšej priečke. Cigaretový dym obsahuje celý rad chemikálií, ktoré spôsobujú rakovinu, a ťažké kovy, toxickejšie ako hliník. Častice dymu samy o sebe sú podľa American Cancer Society považované za karcinogénne.

Definitívny výsledok

Tvrdenie, že hliník sa vplyvom tepla vyplavuje do potravín a spôsobuje Alzheimerovu chorobu, autizmus, demenciu a rakovinu, je nepravdivé. Áno, potraviny a voda obsahujú túto látku a hladiny hliníka v potravinách sa zvyšujú v horúcich alebo kyslých podmienkach, no je nepravdivé, že takáto expozícia je spojená s akýmikoľvek zdravotnými účinkami u zdravých dospelých. Hoci by mohol predstavovať zdravotné riziko u niektorých pri práci alebo u ľudí s poruchou funkcie obličiek, opäť je nezmysel, že by rutinná expozícia vyvolala nejaké zdravotné problémy. 

Fotogaléria


Tagy:
fólia potraviny hliník zdravie alobal

2023-02-15 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia