Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SLADKÁ exotika pre diabetikov: Ocení ju slabá IMUNITA i vysoký CHOLESTEROL

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dnešný sortiment ovocia je naozaj pestrý. Hoci k dispozícii máme množstvo rôznych exotických typov, stále sa nájde nejaký, ktorý prekvapí. Vrátane ovocia jujuba, ktoré má prezývku - čínska datľa.

Ovocie jujuba síce v sušenej podobe vyzerá ako tradičná datľa, no chutí skôr ako jablko. Len tri kusy obsahujú 79 kalórií a 20 gramov sacharidov. Nájdeme v nich denné odporúčané množstvo vitamínu C, ktorý podporuje zdravý imunitný systém tela a tiež antioxidanty bojujúce proti starnutiu, ako sa píše na livestrong.com.

Účinky tohto ovocia na celkové zdravie využívajú Číňania už 4-tisíc rokov. Najčastejšie sa konzumuje v sušenej, práškovej forme alebo ako čaj či tonikum.

„Vitamíny skupiny B a minerály, ako je železo a fosfor, sa tiež nachádzajú v tomto ovocí,“ uviedla dietologička Shanthi Appelöová.

Ako dodala, jujuba čistí krv, napomáha pri trávení, upokojuje a znižuje úzkosť, pomáha pleti zbaviť sa akné. Ďalšou výhodou je podľa nej aj to, že zatočí s chronickou únavou, anémiou a bolesťou hrdla, či zápalom priedušiek.

Vplyv na cukrovku

„Vďaka vysokému obsahu vlákniny je jujuba dobrou voľbou, keď trpíte týmto ochorením,“ tvrdí Appelöová.

SLADKÁ exotika pre diabetikov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vláknina sa totiž dlhšie trávi, takže má menší okamžitý vplyv na hladinu cukru v krvi. Tiež zasýti na dlhší čas a napomáha tráveniu. Pozor si však treba dať na sušenú formu, ktorá má tendenciu mať vyšší obsah cukru.

„Čerstvý kúsok alebo pol šálky mrazeného alebo konzervovaného ovocia má približne 15 gramov sacharidov. Ak však siahnete po ovocnej šťave alebo sušenom ovocí, táto gramáž sa rovná oveľa menšej porcii,“ upozornila Appelöová.

TIP: Aby ste mali hladinu cukru pod kontrolou, kombinujte ovocie s bielkovinami a tukom. Napríklad banán s arašidovým maslom neovplyvní hladinu cukru v krvi tak, ako keď si dáte banán samotný. Ak do ovocia pridáte nejaké bielkoviny, budete sa cítiť sýtejšie. Môžete vyskúšať tiež konzumáciu jablka so syrom, alebo biely jogurt s čerstvým ovocím najlepšie bobuľovým.

Pozor však na jednu vec. Ovocná šťava neposkytuje rovnaké výhody vlákniny ako celé ovocie. Dietologička radí pridať dva až tri kusy sušeného ovocia do vločiek, kaší, jogurtu, alebo šalátu. Ovocie je vo všeobecnosti skvelým zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov. Jesť sa má najmä čerstvé, mrazené alebo konzervované bez akýchkoľvek pridaných cukrov.

Účinky ovocia

  • Podporuje spánok
  • Predchádza zápche
  • Pomáha pri zhadzovaní prebytočných kíl (dlhšie vás udrží sýtych)
  • Znižuje riziko chorôb vrátane kolorektálneho karcinómu
  • Znižuje cholesterol a srdcové choroby
  • Posilňuje imunitný systém
Viac o téme: Ovocie ZdravieJujuba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9