Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nedozretý či prezretý BANÁN? Siahnite po tomto, CHRÁNI pred onkologickými CHOROBAMI

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si totiž správne zvolíte, môžete vďaka tomu zamedziť výskytu jedného dedičného syndrómu, ktorý zvyšuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny.

Rezistentné škroby sú sacharidy, ktoré prechádzajú do tenkého čreva nestrávene. Ich tráviaci proces sa začína v hrubom čreve. Nachádzajú sa v potravinách ako sú fazuľa, cereálie, ryža, hrášok, chladené alebo varené cestoviny či mierne nezrelé banány. Tieto škroby tvoria súčasť vlákniny, o ktorej je známe, že znižuje riziko kolorektálneho karcinómu a mnohých ďalších neprenosných ochorení.

Čítajte tiež: LETO ako nepriateľ CHRBTA: 3 najčastejšie VECI počas horúčav, ktoré vyvolajú BOLESTI

Výskumníci z Univerzity Newcastle a Univerzity v Leeds zistili, že tieto škroby vo forme práškových doplnkov dokážu pomáhať v predchádzaní rakoviny u ľudí s Lynchovým syndrómom, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Štúdia bola zverejnená v Cancer Prevention Research.

Vedci vykonali štúdiu s názvom CAPP2, ktorá zahŕňala takmer 1 000 ľudí so spomínaným syndrómom. Účastníkom podávali dávku 30 gramov rezistentných škrobov v priemere dvoch rokov.  Suplementácia neovplyvnila kolorektálny karcinóm, ako sa očakávalo. Avšak neočakávane bol jeho ochranný potenciál najzreteľnejší v hornej časti tráviaceho traktu, kde sú rakoviny agresívne a zvyčajne sa nezachytia v skoršom štádiu.

Nedozretý či prezretý BANÁN?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Charakteristika syndrómu

Lynchov syndróm je dedičné ochorenie, ktoré predisponuje ľudí k rakovine hrubého čreva, žalúdka alebo iným druhom rakoviny. Doktor Bilchik, chirurgický onkológ, ktorý nebol súčasťou výskumu, povedal, že syndróm spôsobuje genetická mutácia, ktorá bráni tomu, aby sa DNA dokázala po delení buniek efektívne opraviť tak, ako by mala, čo vedie k vzniku rakoviny. Vyskytuje sa však len u 1% ľudí s kolorektálnym karcinómom. Za jediné preventívne opatrenie proti syndrómu mimo hrubého čreva sa doteraz považovala profylaktická chirurgia.

Nezrelý banán denne

Štúdia CAPP2 analyzovala dlhodobé účinky aspirínu a rezistentných škrobov (RS) na nástup rakoviny u pacientov s Lynchovým syndrómom. Skorší výskum počas štúdie zistil, že aspirín znížil kolorektálny karcinóm o 50 %. Celkovo 463 účastníkov užívalo 30 g RS denne až štyri roky a 455 subjektov užívalo placebo. Použitá dávka bola ekvivalentná zjedeniu jedného mierne nezrelého banánu denne. Banány v tomto štádiu odolávajú rozkladu v tenkom čreve, dostanú sa do hrubého čreva a vyživujú tam mikrobióm.

Výskumníci plánovali 10-ročné sledovanie a skúmali údaje z Národného rakovinového registra Spojeného kráľovstva počas 20 rokov. Nezistili žiadny rozdiel v počte prípadov kolorektálneho karcinómu. Avšak u menšieho počtu účastníkov, ktorí dostávali doplnok, sa vyvinula nekolorektálna rakovina Lynchovho syndrómu (LS) v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo.

Ochrana pred niektorými druhmi rakoviny

Suplementácia RS v priemere 25 mesiacov neznížila riziko kolorektálneho karcinómu u pacientov s LS, ako zistil tím.

Uviedli: „Suplementácia stravy s RS počas tohto obmedzeného časového obdobia nenapodobňuje zdanlivo ochranný účinok stravy bohatej na vlákninu proti rakovine hrubého čreva v bežnej populácii."

Prekvapivo, u účastníkov užívajúcich RS bola o 60 % menšia pravdepodobnosť, že budú diagnostikovaní s nekolorektálnymi rakovinami LS. Ochranný účinok bol najzrejmejší pri rakovine horného gastrointestinálneho systému, vrátane rakoviny žalúdka, žlčovodu, pankreasu a dvanástnika. Výskumníci našli päť druhov rakoviny u piatich účastníkov na RS v porovnaní s 21 rakovinami u 17 z kontrolnej skupiny.

Nedozretý či prezretý BANÁN?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako môžu znížiť riziko? 

Odborníci ešte nezistili ako presne rezistentné škroby zmierňujú riziko rakoviny gastrointestinálnej rakoviny. Sú však presvedčení, že úlohu zohráva aj črevná mikroflóra.

Zaujme vás: TETOVANIE nie je len obyčajný obrázok: ZMENA v kožných bunkách, ktorá mnohých zarazí

Gastrointestinálne mikróby tvoria mastnú kyselinu s krátkym reťazcom zvanú butyrát, pričom rozkladajú škroby. Táto hmota pomáha zastaviť rast rakovinových buniek a môže ich usmrtiť. Autori štúdie si myslia, že účinok škrobov na žlčové kyseliny môže rovnako pomôcť objasniť zníženie rizika rakoviny Lynchovho syndrómu.

Doktor Michael Greger, lekár a odborník na klinickú výživu, podporuje konzumáciu plnohodnotných potravín pred doplnkami v boji proti rakovine a jej porážke.

V podcaste pre Nutriton Facts uviedol: „Potraviny obsahujú tisíce látok, ktoré vedú k veľkému množstvu interakcií. Väčšia časť vedy je aktuálne zameraná na vplyv jednotlivých zložiek stravy.“

Viac o téme: ZdravieBanányŠkroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9