Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

LETO ako nepriateľ CHRBTA: 3 najčastejšie VECI počas horúčav, ktoré vyvolajú BOLESTI

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo vy si užívate letné teploty vonku, chrbát sa z nich moc neteší. Vyššie teploty totiž môžu byť spúšťačom nepríjemných stavov v citlivej časti tela.

Máte pocit, že sa vám chrbát ozýva častejšie v letnom období? Horúčavy skutočne môžu zhoršiť bolesti.

Ako je to možné? 

Existuje totiž súvislosť medzi počasím a intenzitou bolestí, ktoré môžete cítiť, píše sa na hendrickwellnesscenter.com. Na vine sú zmyslové nervy v kĺboch, známe ako baroreceptory. Tieto špeciálne nervy spôsobujú, že sa šľachy, väzy a svaly rozťahujú alebo sťahujú, aby sa zlepšila regulácia prietoku krvi pri zmene vlhkosti. Ak máte problémy s chrbticou, tieto zmeny môžu ovplyvniť aj citlivé nervy pozdĺž chrbta.

Čítajte tiež: LIFTING očných VIEČOK bez zásahu noža: 4 PRÍRODNÉ suroviny, ktoré ROZJASNIA váš pohľad

LETO ako nepriateľ CHRBTA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zmena vlhkosti sa tiež spája s bolesťou, aj keď nie je jednoznačné, či ju vyvolá vyššia alebo nižšia vlhkosť. Keďže bolesti môžu byť rôzne a sú u každého individuálne, niektorí môžu pociťovať väčšie ťažkosti v dňoch s vysokou vlhkosťou, zatiaľ čo iní zápasia s nepríjemnými pocitmi v opačnom prípade. 

Dobrou správnou je, že bolesť chrbta zhoršená horúčavou je zvyčajne dočasná. Iné je to v prípade, ak si ju spôsobujete nevedomky sami a opakovane. To už môže vyústiť do dlhodobých problémov, preto sa hlavne v lete vyhýbajte nasledovným chybám.

3 najčastejšie veci, ktoré škodia chrbtu v letnom období: 

Nevhodná obuv

Leto patrí žabkám, šľapkám i vysokým podpätkom. Hoci sú žabky vzdušné a pohodlné, nie sú práve najvhodnejšie. Ich dlhodobé nosenie sa môže prejaviť bolesťami chrbtice i bedrových kĺbov a výsledkom môže byť vznik artritídy. Môže za to ich plochá podrážka, v ktorej, ak budete chodiť veľmi často, vám môže spôsobiť spomínané problémy s chrbticou. Vysoké podpätky zase veľmi dobre vyzerajú na nohe, no prinášajú svoju daň v podobe namáhaných kĺbov a svalov, čo taktiež neprospieva chrbtici.

Ako to vyriešiť: Pomôže striedanie rôznej obuvy. Ak sa nechcete vzdať žabiek, zadovážte si radšej také, ktoré majú vyformovanú klenbu a sú kvalitné. 

LETO ako nepriateľ CHRBTA:
Zobraziť galériu (3)

Plavky

V prípade dvojdielnych plaviek je dôležité nepodceniť správnu veľkosť podprsenky. V opačnom prípade si to odnesie váš chrbát. Mnohí majú tendenciu uviazať si ich okolo krku o niečo silnejšie. Platí to hlavne v prípade majiteliek väčších pŕs, ktoré sa boja, že by im pri šantení vo vode mohli "vybehnúť". Tým však docielia len jediné: stlačené nervy a cievy krčnej či hrudnej chrbtice kvôli tesnej šnúrke.

Ako to vyriešiť: Stuhnutosť alebo stlačené nervy môžu pomôcť uvoľniť rôzne naťahovacie cvičenia. *Podľa Tomáša Sitárika zo StretchFit™ Slovensko je efektívnou pomocou strečing v kombinácii s rôznymi naťahovacími pomôckami, ktoré zmiernia bolesť chrbta.* 

Klíma

Klimatizácia je záchranou číslo jeden, ak teploty vonku atakujú viac ako 30 stupňov Celzia. Bohužiaľ, často sa stáva, že hoci na nás fúka studený vzduch, chlad nemusíme vnímať. Ofúkané kríže nie sú ničím príjemným, stuhnuté a zablokované svaly o sebe dajú vedieť krutým spôsobom. Bolestivé seknutie by nechcel nikto zažiť, preto treba s klímou narábať opatrne. Ak vám náhle ochladne zadná časť tela, okrem iného hrozí zaseknutá chrbtica, čo časom môže prejsť do chronických problémov v podobe reumy či artritídy. 

Ako to vyriešiť: Sledujte, či je prúd vzduchu z klimatizácie rozptýlený, nemal by byť nasmerovaný priamo na vás. Taktiež si odpozorujte, na akú teplotu je klíma nastavená. Rozdiel teplôt medzi klimatizovaným prostredím a teplotou vonku by mal byť maximálne 6 stupňov. 

*Reklamná zmienka*

Viac o téme: LetoZdravieBolestiChrbátPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9