Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

RYBA, ktorá vyniká NÍZKYM obsahom ORTUTI: Posilňovač KOSTÍ v ozdobe gastronómie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nedáte dopustiť na japonskú kuchyňu? V tom prípade by ste nemali vynechať masago, široko používanú ingredienciu s množstvom živín a výbornou chuťou. Ide o rybu, konkrétne ikry korušky polárnej.

Ak ju zaradíte do svojej stravy, zlepšíte si vďaka tomu obsah výživných látok v tele a zabránite tak nedostatku minerálov, ktoré by mohli ovplyvniť svoj zdravotný stav, píše na steptohealth.com. Celkovo morské plody zvyčajne neobsahujú veľa kalórií a sú výborným zdrojom vysoko kvalitných základných živín. Vďaka tomu je možné predchádzať neefektívnemu fungovaniu tela. Prispievajú tak k zníženiu pravdepodobnosti chronických a komplexných ochorení.

Čítajte tiež: ZNAMENIA, že váš OBEHOVÝ systém NEFUNGUJE správne: Všímajte si vonkajšie PRÍZNAKY

Dôležité zložky v rybe masago

  • Vitamín D – prvok, ktorý sa nevyskytuje v každej potravine, no je veľmi dôležitý pre zdravie. Jeho nedostatok spôsobuje riziko kardiovaskulárnych zmien a tiež určitých typov rakovín. Potvrdzuje to aj štúdia publikovaná v International Journal of Molecular Sciences.
  • Omega-3 mastné kyseliny – prispievajú k rovnováhe zápalov vo vnútri tela, čím pomáhajú upevňovať homeostázu, čo dokazuje to výskum publikovaný v Journal of the American College of Nutrition. Je potrebné vyvážiť hladiny príjmu omega-3 a omega-6, aby ste z mastných kyselín získali maximum.
  • Ortuť – oproti iným morským plodom masago má nízky obsah ortuti. Tento kov sa vyskytuje vo veľkých množstvách v niektorých rybách. Môže sa hromadiť v tukovom tkanive. Akonáhle dôjde k tomuto stavu, nastanú zmeny vo fyziológií centrálneho nervového systému. Tie preukázateľne zvyšujú výskyt ochorení súvisiacich s mozgom.

RYBA, ktorá vyniká NÍZKYM
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Každých 16 gramov masaga obsahuje asi 40 kalórií. Čo sa týka sacharidov, na tie je ryba veľmi chudobná – neobsahujú ani jeden gram. Naopak, má bohaté množstvo bielkovín (3,9 gramu) a tukov (2,9 gramu). Ak ide o mikroživiny, treba spomenúť hlavne vitamín B12 a selén. Je tiež zdrojom horčíka a sodíka. Jeho konzumácia môže dokonca pomôcť pokryť vašu dennú potrebu vápnika, pretože tento prvok je determinantom zdravia kostí.

Využite v kuchyni

Najčastejšie sa masago používa ako ozdoba na sushi. Ryba má chrumkavú a morskú chuť, ktorá zvýrazňuje organoleptické vlastnosti klasického japonského pokrmu. Ďalším využitím sú šaláty, ryžové jedlá či poke bowls.

Hoci ide o vhodný doplnok do jedálnička, opatrnosť je na mieste. Pozor by si mali dávať hlavne ľudia s citlivosťou na sodík. U niektorých sa tiež môžu vyvinúť alergické reakcie na túto potravinu. Hoci to nie je bežné, ak sa alergia vyskytne, dá o sebe vedieť opuchom, svrbením, či prípadne žihľavkouy. V prevažnej väčšine sa však ukážu skôr benefity ryby, ako nejaké nepríjemné vedľajšie účinky. 

Zaujme vás: NEPODCEŇUJTE jednoduchú ČINNOSŤ: MENÍ správanie CUKRU v krvi a zabráni chorobe!

Treba tiež myslieť na to, že masago sa často kombinuje s inými nezdravými ingrediencami v prípravkoch japonskej gastronómie, ako je sushi. Kombinuje sa s určitými omáčkami, ktoré môžu obsahovať trans-mastné kyseliny. Tie zvyšujú zápal vo vnútornom prostredí a môžu podporovať rozvoj mnohých chronických a komplexných ochorení, ako je diabetes 2. typu.

Viac o téme: ZdravieRybaPotravinaMasago
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9