Zahryzol sa do vás KLIEŠŤ? Po 2 týždňoch môže nastať TOTO, navštívte LEKÁRA!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-19 19:30:00

Typický klinický priebeh kliešťovej encefalitídy je dvojfázový. K nákaze u človeka dochádza dva až tri týždne po zaklieštení infikovaného kliešťa alebo po konzumácii nepasterizovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov z infikovaného zvieraťa.

Na svojom webe o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na Slovensku už tento rok zaznamenali desiatky prípadov ochorenia.

Fázy ochorenia

Jeho prvá fáza sa prejavuje chrípkovými príznakmi, ako napríklad horúčka, bolesť hlavy či nevoľnosť. Po nej nasleduje obdobie bez príznakov, ktoré trvá jeden až 20 dní.

Čítajte tiež: Obľúbené POTRAVINY urýchľujú POKLES funkcií v MOZGU: Na ktoré si treba dávať pozor?

"Pre druhú fázu ochorenia s odstupom niekoľkých dní sú charakteristické príznaky postihnutia centrálneho nervového systému, stupňujúce sa silné bolesti hlavy, vracanie, stuhnutie šije, poruchy vedomia, pamäti až dezorientácia, závraty, nervové obrny," doplnilo ÚVZ.

Kliešťová encefalitída je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Medzi dlhodobé následky ochorenia patria napríklad bolesti hlavy, únava, porucha pamäti či ochrnutie. V rizikových prípadoch môže skončiť úmrtím. ÚVZ pripomína, že medzi základné zásady ochrany pred kliešťom patrí napríklad vyhýbaniu sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov, ale aj používanie repelentov či nosenie vhodného oblečenia.

Kde je najvyšší počet prípadov? 

Kým v minulosti patrilo k najrizikovejším oblastiam povodie rieky Váh a Trenčiansky kraj, za ostatné roky bol podľa ÚVZ zaznamenaný najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy v Žilinskom a Banskobystrickom kraji.

ÚVZ spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici tento týždeň upozornili, že na Slovensku medziročne významne narástol počet prípadov kliešťovej encefalitídy. Túto sezónu sú zatiaľ evidované tri epidémie ochorenia, dve v Banskobystrickom a jedna v Prešovskom kraji. Do polovice augusta bolo hlásených 141 prípadov kliešťovej encefalitídy.

Fotogaléria


Tagy:
kliešte zdravie kliešťová encefalitída

2022-08-19 19:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia