Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V tomto ČASE radšej MLIEKO nepite: Zdroj vápnika môže ZNiČIŤ sklovinu a POŠKODIŤ zuby!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

"Pi veľa mlieka a budeš zdravý a silný." Toto sme v detstve počuli možno častejšie, než by sme chceli. Je však pitie mlieka vhodné pre zuby alebo môže uškodiť?

Keďže stále viac ľudí volí rastlinnú stravu, veľmi žiadané sú vegánske alternatívy kravského mlieka, ktoré majú podobné nutričné zloženie, uvádza livescience.com.

Vegánska strava je dostupnejšia ako kedykoľvek predtým a mnohé vegánske potraviny, ako napríklad tempeh, sú bohaté na vápnik, čo znamená, že sa nemusíte spoliehať len na kravské mlieko, aby ste doplnili svoju dennú dávku vápnika.

Čítajte tiež: SVRBIA vás UŠI? Zistite, čo SIGNALIZUJE tento problém, kým nie je príliš neskoro

Ako mlieko vplýva na zuby?

Mlieko je vynikajúcim zdrojom vápnika a fosforu, čo sú minerály, ktoré telo potrebuje na udržanie kostí a zubov. Sú skvelé aj na svalové kontrakcie (vrátane srdcového tepu) a na normálnu zrážanlivosť krvi. 

Vápnik je v tele najhojnejšie zastúpený minerál a 98 % z neho je uloženého v našej kostre, ktorú naše telo využíva ako rezervoár na neustálu prestavbu kostí počas celého života. Pre dobré zdravie zubov by ste mali prijímať dostatok vápnika na doplnenie tohto rezervoáru, pretože to vaše telo používa na výrobu skloviny a dentínu. 

Zubárka Sunita De Zoysaová vysvetľuje, že mlieko je bohaté na rôzne minerály, ktoré prispievajú k dobrému zdraviu zubov. 

V tomto ČASE radšej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Mlieko obsahuje niekoľko užitočných minerálov, vitamínov a bielkovín, čo z neho robí fantastický nápoj pre vaše zdravie a zuby,“ hovorí odborníčka a pokračuje: „Mlieko obsahuje aj kazeínové bielkoviny, ktoré vytvárajú na povrchu vašich zubov ochranný film, ktorý ich chráni pred kazom. Obsahuje tiež vitamín D, ktorý pomáha pri vstrebávaní vápnika a fosforu zo stravy. Taktiež je užitočný pri oprave poškodeného dentínu a v boji proti ochoreniu ďasien tým, že podporuje imunitný systém a znižuje zápal ďasien.“

Okrem toho, že je mlieko bohaté na vápnik, má aj vysoký obsah cukru, nazývaného laktóza, ktorú niektorí ľudia nedokážu stráviť. Ak ho konzumujete príliš skoro pred spaním a bez vyčistenia zubov, tieto cukry budú pôsobiť ako ostatné a teda prispejú tak k rozvoju zubného kazu. Baktérie v našich ústach milujú cukor a produkujú kyseliny, ktoré časom rozpúšťajú sklovinu, preto sa odporúča čistiť si zuby tesne pred spaním. 

Pomáha deťom aj dospelým 

Zubár Dr Tarun Nagpal vysvetľuje, že vápnik je dôležitý pre deti, ktoré sú v období rastu a vývoja.

„Kravské mlieko je skvelým zdrojom vápnika, ktorý je v detstve nevyhnutný pre rast a vývoj zubov a kostí,“ upozorňuje. "Keď sme dospelí a naše zuby sú plne formované, výhoda mlieka sa stáva skôr povrchnou ako nevyhnutnou.” 

De Zoysaová tiež hovorí, že ak sa mlieko konzumuje po jedle, je nápomocné ako nápoj, ktorý ochráni zubnú sklovinu. 

Jednou z najdôležitejších vecí na mlieku je, že pomáha neutralizovať návaly kyseliny alebo cukru, takže je to užitočný nápoj, ktorý si môžete dať hneď po jedle alebo občerstvení,“ vysvetľuje odborníčka. „Ako mliečny výrobok tiež stimuluje tvorbu slín, ktoré vďaka svojmu zloženiu majú antimikrobiálne vlastnosti a neutralizujúcu schopnosť a sú nápomocné pri prevencii zubného kazu a ochorení ďasien.“ 

Alternatívy k mlieku

Hoci je mlieko najznámejším zdrojom vápnika, i mnoho iných potravín ho obsahuje vo veľkom množstve. 

V tomto ČASE radšej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Niektoré zdroje vápnika:

Ryby 

Mastné ryby, najmä tie, kde sa konzumujú aj kosti, sú dobrým zdrojom vápnika. Sardinky (s kosťou) obsahujú 382 mg na 100 g, losos má 26 mg na 100 g a makrela má 12 mg na 100 g. 

Rastlinné mlieka 

Často sú obohatené vápnikom, pretože sa používajú ako náhrady mlieka. Nesladené mandľové mlieko obsahuje 120 mg vápnika na 100 ml, ovsené mlieko 130 mg na 100 g a sójové mlieko 101 mg na 100 g. 

Zelenina 

Zelená listová zelenina je bohatá taktiež na tento minerál. 100 g kelu obsahuje 254 mg, repné listy 117 mg na 100 g a brokolica má 46 mg na 100 g. 

Alternatívy mäsa 

Tempeh obsahuje 111 mg na 100 g porciu a tofu 36 mg na 100 g. 

Mliečne výrobky sú najlepšie

De Zoysaová hovorí, že mlieko sa považuje za dobrý nápoj pre vaše zuby, najmä kvôli biologickej dostupnosti vápnika, ktoré obsahuje. 

"Mlieko, rovnako ako iné mliečne výrobky, je ľahkým zdrojom vápnika a ten typ, ktorý sa nachádza práve v mlieku, je ľahko absorbovaný telom," hovorí. „Iné mliečne výrobky, ako je mlieko a syr, tiež obsahujú ľahko vstrebateľný vápnik. Nízkotučné mliečne výrobky často obsahujú podobnú hladinu vápnika.“ 

Čo alergici? 

„Ak ste alergickí na kravské mlieko alebo máte intoleranciu laktózy, existujú alternatívne zdroje vápnika, vrátane nápojov a potravín obohatených vápnikom. Napríklad sójové mlieko, mandľové mlieko, cereálie, tmavozelená listová zelenina ako kel, špenát a aj sójové bôby,“ radí odborník. 

Zaujme vás: NAJHORŠIE jedlo, ktoré SPOMALÍ váš METABOLIZMUS: Zabudnite na spaľovanie TUKOV!

V tomto ČASE radšej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tipy pre ústnu hygienu 

Doktorka De Zoysaová uvádza svoje tipy pre dobrú ústnu hygienu: 

  1. Znížte spotrebu sladkých a kyslých potravín a nápojov, na maximálne štyrikrát denne a na nejaký čas ich obmedzte. 
  2. Nečistite si zuby hneď po jedle, pretože vaše zuby budú mäkšie od kyseliny a cukru. 
  3. Používajte žuvačky bez cukru a namiesto bublinkových nápojov pite vodu a mlieko. Pamätajte, že nápoje „bez pridaného cukru“ stále obsahujú svoje prirodzené cukry. 
  4. Čistite si zuby dvakrát denne fluoridovou zubnou pastou. Po čistení vypľujte a neoplachujte vodou, pretože tak zostane na zuboch rezervoár fluoridu. 
  5. Denne čistite medzizubné priestory pomocou medzizubných pomôcok, ako sú nite a medzizubné kefky. 
  6. Fluoridová ústna voda môže byť užitočná, ale používajte ju inokedy, teda v iný čas, keď si čistíte zuby pastou.
Viac o téme: ZdravieZubyMliekoPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9