Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ktoré BANÁNY podľa ich ZRELOSTI sú NAJLEPŠIE? Tieto posilňujú IMUNITU proti RAKOVINE

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí uprednostňujú žlté banány so zeleným nádychom, zatiaľ čo iní milujú sladké ovocie, ktoré má na šupke hnedé škvrny. Nie je to však len chuť, ktorá je odlišná. V závislosti od zrelosti, ovocie vplýva na ľudské telo a má určité účinky. 

Vplyv banánov na ľudské telo podľa ich zrelosti, ako sa píše na dailymail.co.uk

Zelený banán

Ukázalo sa, že nezrelé zelené banány majú 20-krát viac odolného škrobu ako tie zrelé. Ide o formu škrobu, ktorý sa telo snaží rozložiť (odporuje tráviacemu procesu), takže prechádza priamo cez črevá. To spomaľuje rýchlosť, ktorou sa sacharidy v ovocí premieňajú na glukózu a vstrebávajú sa do krvi.

Čítajte tiež: AKTUÁLNY zoznam NAJŠPINAVŠIEHO ovocia a zeleniny: Najviac CHÉMIE je v týchto druhoch!

Zelený banán má zvyčajne glykemický index (GI) 30, v porovnaní s 58 u zrelého. Rezistentný škrob je nielen dobrý na ustálenie hladiny cukru v krvi, ale živia sa ním aj „dobré“ baktérie v hrubom čreve. Taktiež posilňujú tráviace enzýmy, ktoré nám pomáhajú tráviť sacharidy a absorbovať vitamíny z potravy, a tiež nás chránia pred akýmikoľvek nepriateľskými mikroorganizmami.

Profesor Gordon Carlson z Salford Royal NHS Foundation Trust, sa priznal, že každý deň zje jeden nezrelý banán, aby si zlepšil zdravie čriev. Výhody zelených banánov boli potvrdené v rozsiahlom prehľade 18 štúdií o ich výžive, publikovaných v časopise Nutrients v roku 2019. Zistilo sa, že môžu pomôcť s gastrointestinálnymi príznakmi (ako je hnačka a zápcha) a chorobami (ako je rakovina čriev). Taktiež sú účinné pri prevencii alebo liečbe cukrovky 2. typu.

Ktoré BANÁNY podľa ich
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na rozdiel od iných potravín banány obsahujú formu rezistentného škrobu, ktorý sa zahrievaním zvyšuje, no nie degraduje. Jedna štúdia publikovaná v Malaysian Journal of Nutrition v roku 2018 prišla na to, že sa vo varených zelených banánoch zvýšil obsah rezistentného škrobu. Iný výskum zase ukázal, že chladenie uvarených zelených banánov v chladničke zvyšuje odolnosť škrobu o ďalších 50 percent. Proces chladenia spôsobí, že škroby vytvoria novú štruktúru, ktorá je ešte odolnejšia voči tráveniu (nazývaná „retrogradácia škrobu“).

Žltý banán

Počas zrenia sa škrob v banáne mení na cukor — z 3,2 g/100 g v nezrelom banáne na 12 g/100 g v zrelom.

„To z nich robí dobrý zdroj rýchlo sa uvoľňujúcej energie pre športovcov,“ vysvetľuje dietologička Dr Sarah Schenkerová.

Nižšie množstvá rezistentného škrobu tiež znamenajú, že žlté banány sú ľahšie stráviteľné. Ak máte problémy s trávením, zelené banány vám môžu spôsobiť plynatosť alebo pocit nafúknutia. Dr Schenkerová však naznačuje, že zdravotné prínosy žltých banánov prevyšujú tie zelené.

„Banány obsahujú niekoľko zlúčenín, ako karotenoidy, ktoré sú spojené so zdravím očí a prevenciou rakoviny a ktoré sa stávajú „biologicky dostupné“ (dostupné pre telo), keď ovocie dozrieva,“ hovorí. "S menším množstvom škrobu, ktorý sa rozkladá, váš tráviaci systém rýchlejšie absorbuje živiny."

Banány obsahujú vitamíny B, ako aj antioxidačné vitamíny A a C, plus minerály železo, horčík, mangán a draslík. Niektoré z týchto mikroživín sa pri dozrievaní banánov strácajú, ale hladiny antioxidantov, ktoré pomáhajú podporovať imunitný systém, dosahujú vrchol! Štúdie, vrátane jednej publikovanej v roku 2014 v časopise International Food Research Journal, ukázali, že hladina vitamínu C sa zvyšuje s procesom dozrievania, ale klesá, keď je banán prezretý.

Ktoré BANÁNY podľa ich
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Tieto antioxidanty existujú na to, aby chránili ovocie pred konzumáciou a majú tendenciu stúpať, keď ovocie dozrieva,“ vysvetľuje Dr Sangeetha Thondre, senior lektorka výživy v Oxford Brookes Center for Nutrition and Health.

Žlté banány s hnedými škvrnami

Hnedé škvrny na veľmi zrelom banáne naznačujú, že väčšie množstvo škrobu sa premenilo na cukor. Vedci zistili, že zrelý banán produkuje látku nazývanú tumor nekrotizujúci faktor (TNF), ktorá má schopnosť bojovať proti abnormálnym bunkám a posilniť našu imunitu proti rakovine.

V štúdii publikovanej v roku 2009 v časopise Food Science and Technology Research vedci z Teikyo University v Japonsku zistili, že banány s tmavými škvrnami boli osemkrát účinnejšie pri zvyšovaní sily bielych krviniek (ktoré bojujú proti infekcii) ako banány so zelenou šupkou. Uviedli, že stupeň protirakovinového účinku ovocia zodpovedá stupňu zrelosti – čím viac škvŕn má banán, tým väčšia je jeho sila, posilňujúca imunitu.

Ktoré BANÁNY podľa ich
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hnedé banány

Banány produkujú plyn etylén, prírodnú zlúčeninu, ktorá reguluje proces dozrievania a spôsobuje hnednutie. Tým sa mení ich textúra a chuť, ako aj ich nutričná hodnota. Keď banán prezreje, veľká časť škrobu sa premení na cukry, čo z neho robí vynikajúci prírodný zdroj sladkosti. Dr Schenker odporúča použiť hnedé banány pri pečení a zmraziť ich a potom následne rozšľahať v mixéri na výrobu zmrzliny bez cukru.

„Používanie prezretých banánov namiesto cukru je zdravší spôsob, ako osladiť jedlo, pretože banány poskytujú niekoľko základných živín: draslík, vitamín B6, folát a nejaký vitamín C,“ hovorí odborníčka.

Nakoniec však môžu prezreté banány začať kvasiť, čím stratia mnohé zo svojich nutričných výhod. Dokonca z nich pocítite zápach ako po alkohole, čo nemá ďaleko od pravdy, keďže môžu obsahovať až 0,5 g alkoholu na jeden kus ovocia! Laboratórne štúdie ukázali, že sa dá extrahovať etanol (alkohol) z extrémne zrelých banánov, ale iba po pridaní kvasníc a cukru.

Ktoré BANÁNY podľa ich
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: Ovocie ZdravieBanány
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9