10 najlepších prírodných PROBIOTÍK, ktoré dajú do poriadku črevo: DESIATKA príjemne PREKVAPÍ

Zdroj: gettyimages.com
2022-04-11 12:30:00

Načo brať probiotiká v tabletkách, keď ich môžete získať prirodzenejším spôsobom? Stavte na tieto potraviny, ktoré vo veľkom vplývajú na zloženie čreva a dodajú dobré baktérie.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, prospešné pre zdravie. Poskytujú množstvo zdravotných výhod pre telo i mozog, vrátane týchto:

  • zlepšujú zdravie tráviaceho traktu
  • znižujú depresiu
  • podporujú zdravie srdca
  • niektoré dôkazy naznačujú, že môžu dokonca za lepšie vyzerajúcu pokožku

Hoci je konzumácia probiotík vo forme doplnkov jedným z populárnych spôsobov, ako ich získať,  môže sa tak stať aj z fermentovaných potravín!

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý preverí nielen vedomosti z BIOLÓGIE: Viete všetko o BAKTÉRIÁCH okolo vás?

Pozrite sa na zoznam 11 probiotických potravín, ktoré sú podľa healthline.com super zdravé:

1. Jogurt

Jogurt je jedným z najlepších zdrojov probiotík, resp. priateľských baktérií. Vyrába sa z mlieka, ktoré bolo fermentované probiotikami, najmä baktériami mliečneho kvasenia a bifidobaktériami. Konzumácia jogurtu je spojená s mnohými benefitmi, vrátane zlepšenia zdravia kostí a taktiež je prospešný pre ľudí s vysokým krvným tlakom. U detí zase môže pomôcť znížiť hnačku spôsobenú antibiotikami a aby toho nebolo málo, pomáha zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva. Mali by po ňom siahnuť aj ľudia s intoleranciou laktózy. Je to preto, že baktérie premenia časť laktózy na kyselinu mliečnu, ktorá tiež dáva jogurtu kyslú chuť. 

Majte však na pamäti, že nie každý jogurt obsahuje živé probiotiká. V niektorých prípadoch môžu byť živé baktérie usmrtené už počas spracovania. Preto sa uistite, že ste si vybrali jogurt s aktívnymi alebo živými kultúrami. Preštudujte si etiketu na výrobku a keď je označený ako nízkotučný alebo bez tuku, myslite na to, že stále môže obsahovať veľké množstvo pridaného cukru.

2. Kefír

Kefír je fermentovaný probiotický mliečny nápoj, ktorý sa vyrába pridaním kefírových zŕn do kravského alebo kozieho mlieka. Kefírové zrná nie sú obilné zrná, ale skôr kultúry baktérií mliečneho kvasenia a kvasiniek, ktoré vyzerajú tak trochu ako karfiol. Predpokladá sa, že slovo „kefir“ pochádza z tureckého slova „keyif“, čo znamená dobrý pocit po jedle. Môže zlepšiť zdravie kostí, pomôcť pri niektorých tráviacich problémoch a chrániť pred infekciami.

Zatiaľ čo jogurt je najznámejšou probiotickou potravinou v západnej strave, kefír predstavuje ešte lepší zdroj dobrých baktérií. Obsahuje niekoľko hlavných kmeňov priateľských baktérií a kvasiniek, čo z neho robí rozmanité a silné probiotikum. Rovnako ako jogurt, aj kefír je vo všeobecnosti dobre znášaný ľuďmi, ktorí netolerujú laktózu.

3. Kyslá kapusta

Kyslá kapusta je najemno nastrúhaná kapusta, ktorá bola fermentovaná baktériami mliečneho kvasenia. Je to jedno z najstarších tradičných jedál, obľúbené v mnohých krajinách, najmä vo východnej Európe. Okrem probiotických vlastností je kyslá kapusta bohatá na vlákninu, ako aj vitamíny C a K. Taktiež má vysoký obsah sodíka a obsahuje železo a draslík. Kyslá kapusta vyniká obsahom antioxidantov luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre zdravie očí.

Dbajte na to, aby ste si vybrali nepasterizovanú kyslú kapustu. Pasterizácia zabíja živé a aktívne baktérie.

4. Tempeh

Tento fermentovaný produkt zo sójových bôbov vytvára pevnú placku, ktorej chuť je opísaná ako oriešková, zemitá alebo podobná hubovej chuti. Je pôvodom z Indonézie, no celosvetovo sa stal populárnym ako náhrada mäsa s vysokým obsahom bielkovín. Proces fermentácie má skutočne prekvapivé účinky na jeho nutričný profil.

Sójové bôby zvyčajne obsahujú vysoký obsah kyseliny fytovej, rastlinnej zlúčeniny, ktorá zhoršuje vstrebávanie minerálov, ako je železo a zinok. Fermentácia však znižuje množstvo tejto kyseliny, čo môže zvýšiť množstvo minerálov, ktoré je vaše telo schopné absorbovať z tempehu. Fermentáciou sa produkuje aj vitamín B12, živina, ktorú sójové bôby neobsahujú.

Aj vďaka tomu je tempeh skvelou voľbou pre vegetariánov, ako aj pre každého, kto chce do svojej stravy pridať výživné probiotiká.

5. Kimchi

Kimchi je fermentovaná, pikantná kórejská príloha, pričom hlavnou ingredienciou je zvyčajne kapusta, no dá sa vyrobiť aj z inej zeleniny. Ochucuje sa zmesou korenia, ako sú čili papričky, cesnak, zázvor, cibuľa a soľ. Obsahuje baktérie mliečneho kvasenia Lactobacillus kimchii, ako aj ďalšie baktérie mliečneho kvasenia, ktoré môžu prospievať zdraviu tráviaceho traktu.

Kimchi vyrobené z kapusty má vysoký obsah niektorých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu K, riboflavínu (vitamín B2) a železa.

6. Miso

Miso sa vyrába fermentáciou sójových bôbov so soľou a druhom huby nazývanej koji. No používajú sa taktiež sójové bôby s inými prísadami, ako je jačmeň, ryža a raž. Táto pasta sa najčastejšie používa v miso polievke, obľúbenom jedle v Japonsku. Ide o dobrý zdroj bielkovín a vlákniny a má tiež vysoký obsah rôznych vitamínov, minerálov a rastlinných zlúčenín vrátane vitamínu K, mangánu a medi.

Jedna štúdia uvádza, že častá konzumácia miso polievky bola spojená s nižším rizikom rakoviny prsníka u japonských žien v strednom veku. Iná zase prišla na to, že ženy, ktoré jedli veľa miso polievky, mali znížené riziko mŕtvice.

7. Kombucha

Tento obľúbený čaj fermentuje priateľská kolónia baktérií a kvasiniek. Konzumuje sa v mnohých častiach sveta, najmä v Ázii. Hoci je internet plný tvrdení o potenciálnych zdravotných účinkoch kombuchy, vedecké dôkazy o kombuche chýbajú. Existujúce štúdie na zvieratách a v skúmavkách sa totiž nemusia vzťahovať na ľudí. Keďže je však kombucha fermentovaná baktériami a kvasinkami, pravdepodobne má zdravotné výhody súvisiace s jej probiotickými vlastnosťami.

8. Kyslé uhorky

Nakladané uhorky, konzervované v roztoku soli a vody, sa nechávajú nejaký čas kvasiť pomocou vlastných prirodzene prítomných baktérií mliečneho kvasenia. Týmto procesom kysnú.

Sú skvelým zdrojom zdravých probiotických baktérií, ktoré môžu zlepšiť zdravie tráviaceho traktu. Majú tiež nízky obsah kalórií a sú dobrým zdrojom vitamínu K, základnej živiny pre zrážanie krvi.

Majte však na pamäti, že uhorky majú tiež tendenciu mať vysoký obsah sodíka. Taktiež je dôležité poznamenať, že uhorky vyrobené z octu neobsahujú živé probiotiká.

9. Natto

Natto je ďalší fermentovaný produkt zo sójových bôbov, ako je tempeh a miso. Obsahuje bakteriálny kmeň nazývaný Bacillus subtilis. Predstavuje základ japonských kuchýň a zvyčajne sa mieša s ryžou a podáva sa na raňajky. Má výraznú vôňu, klzkú štruktúru a silnú chuť. Natto je bohaté na bielkoviny a vitamín K2, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a kardiovaskulárneho systému.

Štúdia na starších japonských mužoch zistila, že pravidelná konzumácia natto bola spojená s vyššou minerálnou hustotou kostí. To sa pripisuje vysokému obsahu vitamínu K2 v potravine. Iné štúdie naznačujú, že môže pomôcť predchádzať osteoporóze u žien.

10. Niektoré druhy syrov

Hoci väčšina druhov syrov je fermentovaná, neznamená to, že všetky obsahujú probiotiká. Preto je dôležité hľadať na etiketách potravín „živé kultúry“ alebo „aktívne kultúry“. Dobré baktérie prežijú proces starnutia len v niektorých syroch, vrátane mozzarelly, čedaru a tvarohu.

Syr je celkovo vysoko výživný a veľmi dobrým zdrojom bielkovín. Je tiež bohatý na dôležité vitamíny a minerály vrátane vápnika, vitamínu B12, fosforu a selénu. Mierna konzumácia mliečnych výrobkov, ako je syr, môže dokonca znížiť riziko srdcových chorôb a osteoporózy.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie potraviny probiotiká

2022-04-11 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia