Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zastaví rast ZÁPALU a zabráni ZLOMENINÁM kostí: Veľký POTENCIÁL tohto JEDLA, máte ho na TANIERI?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hlavne ženy po menopauze by mali mať túto potravinu poruke! Ide totiž o účinného pomocníka, ktorý ochráni kosti a navyše, zníži riziko osteoporózy.

Osteoporóza je stav, pri ktorom sa kosti stávajú krehkými, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť ich zlomenia. Často sa diagnostikuje po páde a náraz spôsobí zlomeninu kosti, ako sa píše na medicaldaily.com.

Čítajte tiež: URÝCHĽOVAČ hojenia RÁN v bežnom OVOCÍ: Táto POTRAVINA prispieva k tvorbe NOVÝCH krvných CIEV

Podľa odborníkov osoby, ktoré zažívajú menopauzu, majú tendenciu mať nižšie hladiny estrogénu, čo zvyšuje zápal v tele a prispieva k úbytku kostnej hmoty. Už v predchádzajúcej štúdii sa ukázalo, že polyfenoly v sušených slivkách môžu "podporovať nižšie úrovne oxidačného stresu a zápalu v type kostných buniek nazývaných osteoklasty."

Znižujú zápal

Pre nedávnu prácu, ktorá bude prezentovaná na výročnom stretnutí APS na Experimental Biology, tím výskumníkov vykonal štúdiu na troch skupinách žien po menopauze, ktorých skóre minerálnej hustoty kostí sa považovalo za nízke. Jedna skupina jedla 50 gramov sušených sliviek denne alebo asi šesť kusov ovocia každý deň po dobu 12 mesiacov. Ďalšia skupina jedla 100 gramov sušených sliviek, čo je asi tucet sušených sliviek denne počas obdobia. Tretia skupina nejedla toto ovocie.

Zastaví rast ZÁPALU a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď porovnali krvné vzorky účastníčiek pred a po nutričnej intervencii, zistili, že obe skupiny, ktoré jedli sušené slivky, mali „výrazné“ zníženie zápalových markerov v porovnaní so skupinou, ktorá ovocie nejedla.

"Naše zistenia naznačujú, že konzumácia 6 až 12 sušených sliviek denne môže znížiť prozápalové mediátory, ktoré môžu prispievať k úbytku kostnej hmoty u žien po menopauze," uviedol prvý autor štúdie Janhavi Damani podľa tlačovej správy APS. "Takže slivky môžu byť sľubným nutričným spôsobom, ako zabrániť nárastu zápalových mediátorov, ktoré sú súčasťou procesu starnutia."

Iné potraviny na kosti

Jedlo, ktoré ľudia konzumujú, môže skutočne prispieť k zdraviu vrátane kostí. Medzi ďalšie potraviny, ktoré sú dobré na kosti a pomôžu v boji proti osteoporóze, patria pomaranče, mliečne výrobky ako mlieko, syr a jogurt, ryby vrátane lososa a sardiniek a taktiež zelenina ako kel, okry a špenát. Vajcia sú tiež dobrým zdrojom vitamínu D, bielkovín a základných minerálov, ako je zinok, horčík a vápnik, zatiaľ čo sója obsahuje rastlinné bielkoviny, ako aj omega-3 mastné kyseliny.

Viac o téme: SlivkyOvocie ZdravieKostiOsteoporóza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9