URÝCHĽOVAČ hojenia RÁN v bežnom OVOCÍ: Táto POTRAVINA prispieva k tvorbe NOVÝCH krvných CIEV

Zdroj: gettyimages.com
2022-04-10 06:00:00

Niektoré rany sa nehoja tak dobre ako iné. Vtedy nastáva boj, aby sa tkanivo zregenerovalo čo najskôr. Do pozície bojovníka sa dostáva extrakz z bobúľ, ktorý môže výrazne pomôcť.

Čo je za chronickými ranami? 

Odhaduje sa, že asi jedno až dve percentá ľudí vo vyspelých krajinách zažije počas svojho života chronickú ranu, ako sa píše na medicaldaily.com. Ide o rany, pri ktorých sa tkanivá nezregenerujú a neopravia včas ako za normálnych okolností pri klasických poraneniach. Hoci sa o nich príliš nehovorí, napríklad v USA trpí chronickými ranami asi 6,5 milióna ľudí. Dokonca sa očakáva nárast tohto počtu s tým, ako bude populácia postupne starnúť. 

Čítajte tiež: 6 každodenných AKTIVÍT, ktoré ZNÍŽIA výkonnosť SRDCA: NEBEZPEČNÉ trendy u viacerých ľudí

Medzi chronické rany patria napr. vredy súvisiace s cukrovkou a taktiež dekubity, jednoducho povedané, preležaniny. Podľa Americkej fyziologickej spoločnosti (APS) ich možno považovať za "nehojace sa". Spôsobuje to znížená vaskularizácia, čo je proces, kedy krvné cievy prerastajú do tkaniva, aby mali zabezpečený lepší prísun živín a kyslíka. Je to obzvlášť dôležité pre hojenie rán, preto, ak je vaskularizácia znížená, nastáva problém. 

Vedci z University of Maine už dávnejšie zistili, že fenolový extrakt z divokých čučoriedok pomôže zlepšiť vaskularizáciu buniek ľudského pupočníka. Ako vysvetlila APS, fenoly sa nachádzajú prirodzene v niektorých potravinách a môžu fungovať ako antioxidanty, ktoré zabránia alebo zvrátia poškodenie buniek.

Veľký potencál čučoriedok

Pre svoju novú prácu, ktorá sa má prezentovať na výročnom stretnutí APS na Experimentálnej biológii, výskumníci testovali fenolový extrakt z divokej čučoriedky na živých ranách. Keď liečili potkany lokálnym gélom s fenolovým extraktom z divokej čučoriedky, mali lepšie výsledky s 12 % zvýšením uzatvárania rán v porovnaní s hlodavcami, ktoré buď nedostali liečbu, alebo boli liečení lokálnym gélom, ktorý neobsahoval fenoly, poznamenala APS.

"Divoké čučoriedky majú potenciál zvýšiť migráciu buniek, tvorbu nových krvných ciev (angiogenézu), vaskularizáciu a urýchliť uzatváranie rán," uviedol v tlačovej správe autor štúdie Tolu Esther Adekeye. "Toto je obzvlášť dôležité pri stavoch, ktoré vyžadujú lepšie uzatváranie rán u pacientov s chronickými ranami, ako sú diabetické rany, popáleniny a dekubity."

Nie je to prvýkrát, čo sa zistilo, že čučoriedky sú prospešné pre zdravie. Napríklad v roku 2020 tím výskumníkov tiež odhalil, že strava bohatá na čučoriedky môže skutočne zlepšiť hmotu a funkciu kostrového svalstva.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie liečba rany čočoriedky

2022-04-10 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia