Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Konzumácia jedného AVOKÁDA týždenne urobí ZMENY so SRDCOM: Takto sa začne SPRÁVAŤ orgán!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spočiatku bola neznáma, keďže ide o exotickú potravinu a aby toho nebolo málo, mnohí ju zavrhli kvôli fóbii z tukov. Iné je to v súčasnosti, kedy ľudské srdce priam zajasá, ak ju budete mať pravidelne na tanieri.

Konzumácia len jedného avokáda týždenne znížilo riziko srdcových chorôb až o pätinu v štúdii, ktorej sa zúčastnilo viac ako 100 000 ľudí. Zelené ovocie je plné zdravých tukov, ktoré znižujú zlý cholesterol a zabraňujú tvorbe plaku v tepnách, ako tvrdia vedci z Harvardskej univerzity. Odborníci tak odporúčajú ľuďom, aby si ráno dali namiesto masla, margarínu alebo syra radšej avokádo, píše sa na sciencedaily.com

Čítajte tiež: PREDBEHNITE vysoký krvný tlak: Dbajte na TOTO v strave a zabránite mu v PREDSTIHU!

Ako dopadli jedáci avokáda? 

Ovocie sa stalo populárnym hlavne u mileniálov, ktorí si ho bežne vychutnávajú zapečené v rúre či na toaste. Mali by si ho však vychutnať úplne všetci! Štúdia publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association sledovala viac ako 110 000 zdravých mužov a žien vo veku 30 až 75 rokov v USA počas 30 rokov. Každé dva až štyri roky sa účastníkov pýtali na ich stravu. Ich odpovede boli na konci experimentu porovnané so zdravotnými záznamami. Výskumníci sa prispôsobili faktorom, ako je obezita, konzumácia alkoholu, fajčenie, vek a ďalšie základné zdravotné stavy.

Účastníci, ktorí jedli príliš veľa – teda muži, ktorí skonzumovali viac ako 4 200 kalórií a ženy, ktoré prijali 3 500 – alebo príliš málo – 800 a 500, v uvedenom poradí – boli vylúčení. Obezita či naopak podvýživa môže zvýšiť záťaž srdca. 

Celkovo výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli celé avokádo raz týždenne, mali o 16 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť akoukoľvek formou srdcového ochorenia v porovnaní s tými, ktorí ovocie nejedli nikdy alebo len zriedka. Pravidelní jedáci ovocia mali o 21 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť ischemickou chorobou srdca, teda stavom, kedy sa upchajú tepny. Je to jeden z hlavných rizikových faktorov mŕtvice a infarktu.

Zdravá náhrada

Spotreba avokáda sa v priebehu 30 rokov, počas ktorých sa štúdia uskutočnila, v priemere zdvojnásobila. Výskumníci zistili, že v tom čase tí, ktorí vymenili menej zdravé tučné jedlá za avokádo, tiež zaznamenali obrovské zdravotné výhody. Nahradenie dennej porcie margarínu, masla, vajíčka, jogurtu, syra alebo slaniny bolo spojené s 16- až 22-percentným nižším rizikom srdcových chorôb.

Konzumácia jedného AVOKÁDA týždenne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lorena Pachecoová, výskumníčka z Harvardu, ktorá viedla štúdiu, vyzvala lekárov, aby pacientov nabádali k nahradzovaniu nátierok a potravín obsahujúcim nasýtené tuky za avokádo. Pridáva sa aj American Heart Association, ktorá uviedla, že zistenia štúdie sú „sľubné“.

Cheryl Andersonová, predsedníčka Rady pre epidemiológiu a prevenciu AHA, povedala: „Štúdia je dôkazom, že avokádo má možné zdravotné výhody. Je to sľubné, pretože ide o potravinu, ktorá je populárna, dostupná, žiadaná a ľahko sa zaraďuje do jedál."

Počet prípadov kardiovaskulárnych príhod

Avokádo má vysoký obsah omega mastných kyselín, ktoré znižujú zlý cholesterol a zabraňujú usadzovaniu plaku na stenách tepien. Výskumníci z Harvardu poukazujú na jednu konkrétnu mastnú kyselinu - omega 9, ktorá môže zlepšiť krvný tlak a zápal. 

Celkovo sa v štúdii vyskytlo 14 000 kardiovaskulárnych príhod vrátane 9 100 prípadov koronárnej choroby srdca a 5 200 mozgových príhod. U ľudí, ktorí nikdy alebo len zriedka nejedli avokádo, sa vyskytlo v priemere 722 srdcových príhod – ako sú srdcové infarkty a mŕtvice. Pre porovnanie, v skupine, ktorá zjedla každý týždeň aspoň jedno avokádo, ich bolo 665 na 100 000.

Pokiaľ ide o ischemickú chorobu srdca, počet ľudí, ktorí nejedli avokádo, bol 550 v porovnaní so 480 u tých, ktorí ich jedli aspoň raz týždenne. Medzi skupinami však nebol žiadny zásadný rozdiel v miere mŕtvice (171 oproti 182 na 100 000).

Viac o téme: SrdceZdraviePrevenciaAvokádoSrdcové choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9