PREDBEHNITE vysoký krvný tlak: Dbajte na TOTO v strave a zabránite mu v PREDSTIHU!

Zdroj: gettyimages.com
2022-03-31 12:00:00

Vysoký krvný tlak môže poriadne skomplikovať život. Existuje však jeden trik na zlepšenie. Ak sa zameráte na jednu vec vo svojom jedálníčku, pomôžete tým znížiť riziko vzniku tohto stavu.

Takmer polovica dospelých v Spojených štátoch má vysoký krvný tlak alebo hypertenziu. Tento problém však trápi aj Slovákov. Súčasné dôkazy naznačujú, že zmeny v stravovaní môžu znížiť krvný tlak, no je potrebný ďalší výskum. Nedávna štúdia v Číne ukazuje, že konzumácia vyváženej stravy vrátane bielkovín z rôznych zdrojov, môže pomôcť znížiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku u dospelých, informuje medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý preverí, či sa vyznáte v SLADKÝCH nápojoch: FAKTY a MÝTY o limonádach!

Hypertenzia môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam, mŕtvici a ochoreniam, ktoré postihujú obličky a mozog. Keďže takmer polovica dospelých v USA žije s hypertenziou, vedci hľadajú spôsoby, ako znížiť riziko vzniku ochorenia. Domnievajú sa, že hypertenzia vzniká v dôsledku kombinácie faktorov životného prostredia a životného štýlu. Najnovšie rady hovoria, že zdravšie stravovanie môže znížiť vysoký krvný tlak. 

Záchranou sú rozmanité bielkoviny

Štúdia, vedená Dr. Xianhui Qin, M.D., na Southern Medical University v Guangzhou v Číne, skúmala súvislosť medzi rozmanitosťou a množstvom bielkovín v strave a novovzniknutou hypertenziou. Autori štúdie zistili, že konzumácia bielkovín z rôznych zdrojov môže pomôcť znížiť riziko vysokého krvného tlaku. Ich zistenia boli zverejnené v časopise Hypertension.

Tracy Parker, senior dietológ v British Heart Foundation, povedal: „Táto štúdia dopĺňa dôkazy, že konzumácia určitého množstva bielkovín z rôznych potravín, je dôležitou súčasťou zdravej výživy.“ Tiež doplnil: ,,Aj keď bola pozorovacia, naznačuje, že konzumácia vybraných rastlinných aj živočíšnych bielkovín vo vašej strave môže pomôcť ku kontrole krvného tlaku a prospieť vášmu srdcu."

Menšia šanca na vznik hypertenzie

Tím prevzal údaje z China Health and Nutrition Survey, spoločného projektu medzi Univerzitou v Severnej Karolíne v Chapel Hill a Čínskym centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CCDC).

Prieskum zozbieral údaje v rokoch 1989 až 2015 a týkal sa viac ako 47 % čínskej populácie. Zber údajov prebiehal vo vlnách každé 2–4 roky. Vo vlne v roku 2009, výskumníci odobrali vzorky krvi. V tejto štúdii sa použili údaje zozbierané od roku 1997 do 2015, s výnimkou účastníkov, ktorí už mali diagnózu hypertenzie, alebo ktorých údaje o stravovaní boli nedostatočné.

Vyškolení odborníci na výživu zbierali informácie o príjme potravy počas osobných rozhovorov. Tím skúmal rozmanitosť a množstvo príjmu bielkovín z ôsmich hlavných potravinových zdrojov: celé a rafinované obilniny, spracované a nespracované červené mäso, hydina, ryby, vajcia a strukoviny. Potom vygenerovali skóre bielkovín na základe počtu zdrojov bielkovín, ktoré človek skonzumoval, pričom za každý zdroj udelili jeden bod. 

Počas priemerného sledovania okolo 6,1 roka, výskumníci zachytili informácie o nových diagnózach hypertenzie. Finálna analýza zahŕňala celkovo 12 177 účastníkov. Priemerný vek účastníkov bol 41 rokov a približne 53 % tvorili ženy. Počas štúdie sa u viac ako 35 % účastníkov vyvinula hypertenzia.

Výskumníci zistili, že účastníci s najrozličnejšími proteínmi vo svojej strave mali menej ako polovičnú šancu novovzniknutej hypertenzie ako tí, ktorí mali skóre odrody bielkovín nižšie ako 2.

Celkové množstvo proteínu vykazovalo krivku v tvare U vo vzťahu k nástupu hypertenzie. To znamená, že ľudia s najmenšou rozmanitosťou a najväčším príjmom bielkovín mali najvyššie riziko novovzniknutej hypertenzie. Pre každý typ proteínu výskumníci identifikovali špecifické hladiny, pri ktorých je riziko hypertenzie nižšie.

Dôležité sú bielkoviny z rôznych zdrojov

Doktor Qin povedal, že ho výsledky neprekvapili.

"Predpokladali sme, že konzumácia väčšieho množstva bielkovín v správnom množstve by mohla zaručiť príjem rôznych esenciálnych aminokyselín, čo môže korelovať s lepším nutričným stavom, bohatosťou mikrobioty a rozmanitosťou. Čo sa týka zdravia srdca, dôležitá je konzumácia vyváženej stravy s bielkovinami z rôznych zdrojov, namiesto zamerania sa na jeden zdroj bielkovín. To môže pomôcť predchádzať rozvoju vysokého krvného tlaku,“ hovorí Dr. Qin. 

Taktiež dodáva, že budúca štúdia  by mala zahŕňať účastníkov z iných etník a regiónov. Tiež by sa malo ďalej definovať vhodné množstvo príjmu každého proteínu v rôznych populáciách.

Parker dodal: „Aby ste si udržali zdravé srdce, mali by ste sa zamerať na konzumáciu väčšieho množstva ovocia, zeleniny, rýb, strukovín, celých zŕn a obmedziť potraviny s vysokým obsahom soli, cukru a nasýtených tukov, ako sú koláče, sušienky a sladkosti. Životný štýl, akým je pravidelné cvičenie, stopnutie fajčenia a udržovanie si zdravej hmotnosti, je tiež spôsob, akým znížiť riziko srdcových a obehových chorôb.“

Fotogaléria


Tagy:
vysoký krvný tlak

2022-03-31 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia