Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ak jete ŠPARGĽU málokedy, mohlo by sa vám to neskôr VYPOMSTIŤ: Spojitosť s CHOROBOU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Konzumujete dostatok kyseliny listovej? Ak nie, mali by ste začať. Nedostatok folátu v krvi môže totiž spôsobiť poriadne komplikácie.

Hladiny folátu v krvi s vekom klesajú. Nedostatok kyseliny listovej zhoršuje kognitívne funkcie a nervovú signalizáciu v mozgu, čo potenciálne zvyšuje riziko demencie a smrti, informuje medicalnewstoday.com. Kyselina listová, folát a vitamín B9 - to všetko sú názvy pre jeden a ten istý dôležitý vitamín. Zistenia sa objavujú v časopise Evidence-Based Mental Health.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý preverí, či sa vyznáte v SLADKÝCH nápojoch: FAKTY a MÝTY o limonádach!

Čo môže spôsobiť nedostatok folátu?

Vedci zistili, že nízke hladiny folátu v sére môžu zvýšiť riziko demencie o 68 %. Veľké množstvo tejto látky obsahuje napr. špargľa.

Odborníci tiež zistili, že starší dospelí s nedostatkom folátu, čelia takmer trojnásobnému riziku úmrtia z akejkoľvek príčiny. Koncentrácie folátu v sére môžu byť užitočným biomarkerom demencie a úmrtnosti, ale odborníci nemôžu vylúčiť spätnú kauzalitu. Veľa starších ľudí môže mať nedostatok folátu alebo vitamínu B9.

Podľa autorov najnovšej štúdie, dôkazy naznačujú, že nedostatok folátu v sére zvyšuje pravdepodobnosť deficitu kognitívnej výkonnosti a neurologického fungovania. Z toho vyplýva, že môže ovplyvniť riziko demencie!

Pozorovacie štúdie, ktoré hľadali potenciálny vzťah, však doteraz priniesli protichodné výsledky. Nedávno však výskumníci zo Spojených štátov a Izraela koordinovali veľkú štúdiu a výsledky boli prekvapujúce! Zistili, že nedostatok folátu v sére koreluje s rizikom demencie, aj mortalitou z viacerých príčin.

Nedostatok folátu ako ohrozenie

Výskumníci analyzovali lekárske záznamy 27 188 ľudí vo veku 60 až 75 rokov. Títo jedinci nemali demenciu najmenej 10 rokov pred tým, ako im bola skontrolovaná hladina folátu v krvi. Približne 13 % účastníkov malo hladiny folátu v sére pod 4,4 nanogramov na mililiter, čo naznačuje nedostatok látky.

U jedincov s nedostatočným množstvom folátu bola miera demencie 3,4 %. Úmrtnosť, ktorá môže byť zapríčinená akoukoľvek príčinou, bola tesne pod 8 %. Účastníci bez deficitu zaznamenali mieru demencie 3,2% a miera úmrtnosti z akejkoľvek príčiny bola takmer 4%.

Ak jete ŠPARGĽU málokedy,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po zohľadnení súčasných stavov, ako je cukrovka, nedostatok vitamínu B12, kognitívny pokles alebo depresia, výskumníci spojili nedostatok folátu so 68 % vyšším rizikom diagnózy demencie. Účastníci s nedostatkom folátu mali trikrát vyššie riziko úmrtia. 

Hlavným autorom štúdie bola Anat Rotsteinová, Ph.D., postdoktorantka na oddelení psychiatrie na Icahn School of Medicine na Mount Sinai v New Yorku:  "Táto štúdia je dôležitá, pretože charakterizuje súvislosť medzi široko používaným a jednoducho merateľným biomarkerovým sérovým folátom (vitamín B9 v krvi) a rizikami demencie a úmrtnosti z akýchkoľvek príčin.”

David A. Merrill, MD, Ph.D., je psychiater pre dospelých a geriatrický psychiater. Túto štúdiu opísal ako „veľmi hodnotnú'', pretože úloha folátu v kognitívnom zdraví nie je dostatočne preukázaná. Poznamenal tiež, že testovanie hladín folátu „by mohlo byť užitočné ako skríningový nástroj“, keďže „nedostatky sú spojené so symptómami“.

Nadruhej strane, výsledky by mohli naznačovať, že nedostatok látky v sére môže byť skôr dôsledkom nástupu demencie než jej príčinou. Ak je za pokles sérového folátu zodpovedná demencia, môže to byť užitočný marker, ktorý pomôže lekárom identifikovať ľudí so zvýšeným rizikom tohto ochorenia.

Prevencia a testovanie

Autori štúdie dospeli k záveru, že zdravotnícki pracovníci by mali nedostatok folátu liečiť v rámci preventívnych opatrení, alebo ako súčasť implementovaných terapeutických stratégií pri pravidelnom hodnotení klinických výsledkov pacientov. Čo sa týka testovania, Dr. Rotstein váhal s odporúčaním pravidelného testovania pre jednotlivcov mimo vekového rozsahu štúdie 60 – 75 rokov. Dr. Merrill sa však domnieva, že ročné alebo dvojročné testovanie môže byť užitočné pre ľudí s dedičnou demenciou alebo u ľudí v strednom a neskoršom veku. 

Dr. Merrill navrhol, aby si jednotlivci, ktorých sa to týka, skontrolovali folát s vitamínom B12, pretože živiny spolupracujú v mnohých metabolických procesoch. Geriater poznamenal, že mnohé spotrebiteľské laboratóriá už kontrolujú tieto hladiny krvnými testami ako preventívny nástroj.

Viac o téme: Kyselina listováFoláty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9