Takýto účinok majú bobule, ktoré nemusíte jesť na kilá! Stačí 100 gramov každý deň a vaše cievy sa poďakujú. A ak sú oni "spokojné", tým pádom prospejete svojmu srdcu!
Štúdia, publikovaná v časopise Food & Function, naznačuje, že každodenné jedenie brusníc môže byť kľúčom k zdravému srdcu. Muži, ktorí konzumovali 100 g tohto ovocia denne, zaznamenali po mesiaci výrazné známky zlepšenia funkcie srdca!
Čítajte tiež: Viete rozlíšiť zlú NÁLADU od DEPRESIE? KVÍZ napovie, či nepodceňujete VÁŽNY stav
Vedci dokonca tvrdia, že účinky bobúľ bohatých na antioxidanty, čo sa týka ich vplyvu na prietok krvi v tepnách, sa začnú prejavovať už za dve hodiny. Už dlhšie sa predpokladá, že dokážu udržať srdce zdravé tým, že zabránia zápalom a chránia bunky pred poškodením. Predchádzajúce štúdie ukázali, že brusnice môžu pomôcť predchádzať infekciám močových ciest a môžu znížiť riziko ochorenia ďasien, žalúdočných vredov a rakoviny.
Lekári však odporúčajú jesť brusnice surové v celom stave. Hoci mnohí siahajú po brusnicovej šťave, často je nabitá poriadnou dávkou cukru.
Zdravé cievy vďaka ovociu
Výskumníci pod vedením King's College London sledovali jeden mesiac 45 mužov vo veku 18 až 45 rokov, aby zistili, ako ovocie ovplyvňuje ich krvný tlak, srdcový tep a tepny. Účastníkom bol podávaný prášok z celých brusníc – ekvivalent 100 g čerstvých brusníc denne. Kontrolnej skupine bolo podávané placebo.
Muži, ktorí konzumovali bobule každý deň, spozorovali, že ich tepny sa po mesiaci rozšírili o 1,1 percenta, čo je kľúčový znak zlepšeného prietoku krvi. Keď sa tepny zúžia, môže to znížiť prietok krvi do srdca a spustiť množstvo zdravotných problémov a dokonca aj infarkt. Nedošlo však k žiadnemu zlepšeniu srdcovej frekvencie, krvného tlaku, cholesterolu alebo hladiny cukru v krvi.
Profesor Christian Heiss, kardiovaskulárny expert na Surrey University, ktorý sa podieľal na štúdii, povedal: „Naše zistenia poskytujú solídne dôkazy, že brusnice môžu významne ovplyvniť zdravie ciev aj u ľudí s nízkym kardiovaskulárnym rizikom. Táto štúdia ďalej naznačuje, že špecifické metabolity prítomné v krvi po konzumácii brusníc súvisia s priaznivými účinkami."
Brusnice ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb
Výskumníci merali tzv. prietok mediovanej dilatácie (FMD), čo znamená rozšírenie tepien v dôsledku zvýšeného prietoku krvi. Pozreli sa na FMD po zjedení prášku a tiež mesiac po každodennej konzumácii. Tí, ktorí jedli brusnice, zaznamenali, že ich tepny sa rozšírili o 1,5 percenta do dvoch hodín po konzumácii v porovnaní s kontrolnou skupinou.
Predpokladá sa, že k okamžitému posilneniu dôjde vtedy, keď telo rozloží ovocie a krv sa stane bohatou na antioxidanty. Po mesiaci skupina, ktorá dostala jedlo, zaznamenala celkové zvýšenie FMD o 1,1 percenta v porovnaní s pôvodnou šírkou tepny. Medzitým skupina s placebom nemala žiadnu zmenu.
Analýza vzoriek krvi a moču ukázala, že 13 chemikálií obsiahnutých v brusniciach bolo spojených so zvýšenými hladinami FMD. Merali sa metabolity, ktoré vznikajú, keď telo rozkladá konkrétne chemikálie nachádzajúce sa v potravinách. Autori uviedli, že tieto antioxidanty – známe ako polyfenoly – nachádzajúce sa v brusniciach, spôsobili zlepšenie zdravia tepien. Avšak podľa nich je potrebný ďalší výskum, aby sa ukázali prepojenia.
Dr Ana Rodriguez-Mateosová, expertka na výživu z KCL, dodala: „Nárast polyfenolov a metabolitov v krvnom obehu a súvisiace zlepšenia FMD po konzumácii brusníc zdôrazňujú dôležitú úlohu, ktorú môžu brusnice zohrávať pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Skutočnosť, že tieto zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia boli pozorované pri množstve brusníc, ktoré možno denne konzumovať, robí z nich dôležité ovocie v prevencii kardiovaskulárnych chorôb pre širokú verejnosť.“