Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SKRÁTI trvanie ochorenia o DVA dni: Jedna z najznámejších výživných látok urýchli ZOTAVENIE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kašeľ a nádcha by sa dali odvrátiť užívaním doplnkov výživy so zinkom! Tvrdia to austrálski vedci, podľa ktorých má táto výživná látka vplyv na infekcie dýchacích ciest.

Po tom, čo odborníci preskúmali desiatky štúdií, dospeli k záveru, že existujú  „nejaké dôkazy“, že zinok môže zabrániť symptómom, ktoré sprevádzajú nádchu, vysokú teplotu a bolesti hlavy. U ľudí, ktorí užívajú doplnok, sa choroba vylieči v priemere o dva dni skôr, ako sa píše na dailymail.co.uk. Vedecký tím priznal, že sú potrebné ďalšie výskumy ešte pred tým, než s istotou povedať, že funguje aj proti Covidu.

Čítajte tiež: ČUČORIEDKY vyvolávajú PROBLÉMY s dýchaním: ZDRAVÉ potraviny, ktorých by ste sa nemali PREJESŤ

Zinok je minerál, dôležitý pre imunitné funkcie, zápaly a trávenie. Nachádza sa v mäse, mäkkýšoch, syroch a chlebe. Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS) hovorí, že ľudia môžu získať odporúčané množstvo – 9,5 mg pre mužov a 7 mg pre ženy – prostredníctvom pestrej a vyváženej stravy. Odborníci tiež varujú pred nadmerným príjmom živín prostredníctvom doplnkov, pretože to znižuje množstvo medi, ktoré môže telo absorbovať, čo môže viesť k nedostatku železa a oslabeniu kostí.

Účinok minerálu proti vírusom

Akademici na Univerzite v západnom Sydney preskúmali 28 existujúcich štúdií o vplyve zinku na infekcie dýchacích ciest. Zúčastnilo sa ich takmer 5 500 ľudí. V prehľade uverejnenom v BMJ Open sa zistilo, že užívanie zinku perorálne alebo prostredníctvom nosového spreja zabránilo piatim infekciám dýchacích ciest u 100 ľudí za mesiac. A u tých, ktorí užívali zinok, sa zlepšili symptómy v priemere o dva dni skôr v porovnaní s tými, ktorí dostávali placebo.

SKRÁTI trvanie ochorenia o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa údajov zo štúdie malo 19 dospelých zo 100 príznaky aj na siedmy deň choroby, ak neužívali zinok. Minerál nezlepšil priemernú dennú závažnosť symptómov u pacientov, ale zlepšenie nastalo na tretí deň medzi tými, ktorí ho užívali, v porovnaní s tými, ktorí tak nerobili.

Doplnky však neznížili riziko vzniku symptómov po nakazení sa rinovírusom – jednej z hlavných príčin bežnej nádchy. Navyše, tí, ktorí užívali zinok, mali o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať mierne vedľajšie účinky, ako je nevoľnosť a podráždenie úst alebo nosa.

Štúdie neidentifikovali žiadne vážne vedľajšie účinky užívania zinku, no vedci uviedli, že „nemožno ich vylúčiť“. Je to z toho dôvodu, že výskumy boli veľmi malé, takže nemuseli identifikovať zriedkavé zdravotné stavy.

Dobrý na respiračné infekcie

Zinok bol tiež propagovaný ako liečba Covidu počas pandémie, no pravdou je, že odvtedy štúdie nezistili, že by mal viditeľný účinok. Na druhej strane, minerál je skvelou možnosťou pre ľudí, ktorí sa snažia sami zvládnuť respiračné infekcie, keďže sa zdá, že má nejaké výhody a nedisponuje rizikami ako u iných voľno predajných liekov.

Vedúca výskumníčka Dr Jennifer Hunter upozorňuje, že existuje „značná neistota“ v súvislosti s tým, ako by sa mal zinok užívať. Odporúčaná dávka sa ešte musí určiť, ale podľa ich analýzy môže byť účinných už 15 mg denne.

Viac o téme: ZdravieMinerálNádchaChorobyZinok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9