Jeden z najviac užívaných DOPLNKOV výživy môže prispieť k INFARKTU: Obavy z tohto MINERÁLU

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-02 06:00:00

Kedysi vychvaľované do nebies a dnes? Doplnky výživy sa čím ďalej tým viac berú s rezervou. Ich vysoké dávky totiž nemusia mať pozitívne účinky na ľudský organizmus.

Už je to niekoľko rokov, čo jedna štúdia vyvolala menší rozruch. Správa o spojení vápnika a kardiovaskulárnych ochorení donútila ľudí zo San Diaga kontaktovať svojich lekárov z dôvodu obáv, čo sa týka užívania doplnkov výživy, ako sa píše na health.harvard.edu.

Čítajte tiež: NÁPOJ, po ktorom KILÁ pôjdu DOLE ako po masle? STOPNE vaše chúťky na maškrtenie!

S vápnikom k infarktu

Znepokojovanie vyvolali novozélandskí vedci, ktorý zhromaždili výsledky 11 randomizovaných, kontrolovaných štúdií, porovnávajúcich účinky doplnkov vápnika a placeba na prevenciu osteoporózy alebo rakoviny hrubého čreva. Všetky štúdie tiež obsahovali informácie o kardiovaskulárnom zdraví dobrovoľníkov. Ako sa uvádza online v časopise BMJ, viac dobrovoľníkov, užívajúcich vápnik, malo srdcový infarkt, mozgovú príhodu alebo náhle zomrelo než tí, ktorí užívali placebo. Správy z médií taktiež zaznamenali o 30% vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení súvisiacimi s doplnkami vápnika, čo znie strašne! Iné zistenia zase ukázali, že 5,8 % pacientov užívajúcich vápnik malo kardiovaskulárnu príhodu v porovnaní s 5,5 % pacientov užívajúcimi placebo.

Táto štúdia je len ďalším kúskom vápnikovej skladačky. Už niektoré predchádzajúce štúdie ukázali, že užívanie doplnkov vápnika je spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vápnikové usadeniny sú súčasťou plátu upchávajúceho tepny. Prispievajú tiež k stuhnutiu tepien a narúšajú činnosť srdcových chlopní. Či však existuje priama súvislosť medzi množstvom vápnika v krvnom riečisku (doplnky vápnika zvyšujú hladinu vápnika v krvi) a kardiovaskulárnymi problémami, zatiaľ nie je známe.

Najlepšie sú potraviny

Ešte väčšou nezodpovedanou otázkou je, koľko vápnika potrebuje priemerný dospelý človek denne, aby si udržal kosti silné a zdravé. Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že na prevenciu osteoporózy je potrebných 400 až 500 miligramov (mg) vápnika denne. Na druhom konci je oficiálne odporúčanie pre Američanov 1 000 mg/deň od 19 do 50 rokov a 1 200 mg/deň v staršom veku.

Vzhľadom na neistotu týkajúcu sa rovnováhy medzi prínosmi a rizikami doplnkov vápnika je pravdepodobne najlepšie získať vápnik z potravinových zdrojov. Tak si udržíte silné kosti a zabránite osteoporóze a rednutiu kostí.

Čo ešte posilní vaše kosti? 

Čo sa týka zdravia kostí, netreba sa spoliehať len na vápnik:

  • Cvičenie so záťažou, ako je chôdza, beh, tenis a iné, je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete pre svoje kosti urobiť.
  • Dostatok vitamínu D zo slnka a doplnkov je tiež dobrý pre kosti a celkové zdravie.
  • Vitamín K zo zelenej listovej zeleniny, ako je špenát, mangold a kel, je tiež dôležitý pre zdravie kostí.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie prevencia infarkt vápnik kardiovaskulárne choroby

2021-11-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia