5 najsľubnejších METÓD, ktoré PREDLŽUJÚ ľudský život: DLHOVEKOSŤ potvrdená odborníkmi!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-01 06:00:00

Dlhý život bez pribúdajúcich vrások znie ako scifi. V skutočnosti však nie je úplne nedosiahnuteľný. Podľa vedcov sa starnutie dá naozaj spomaliť piatimi spôsobmi, ktoré potvrdzujú odborné štúdie.

Nikoho netešia pribúdajúce vrásky a šediny. S vekom pribúdajú aj bolesti, rôzne ochorenia a znižuje sa kvalita spánku. Na starnutie pritom vplývajú mnohé faktory. Môže za to genetika, no vplýva na to aj životné prostredie, v ktorom žijeme a životný štýl, ktorý vedieme. Ako sa píše na iflscience.comexistujú možnosti, ako starnutie spomaliť. Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí by chceli žiť dlhšie, mali by ste sa zamerať na tieto veci vo vašom živote.

Čítajte tiež: ČISTENÍM zubov k zdravotným PROBLÉMOM: Odborníčka upozorňuje, že základná rada NIE JE správna!

1. Výživa a životný štýl

Existuje veľa dôkazov o výhodách zdravého životného štýlu. Výskum ukazuje, že človek, ktorý si udržuje optimálnu hmotnosť, nefajčí, alkohol popíja s mierou a konzumuje aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne, si týmito návykmi predlžuje život o sedem až 14 rokov v porovnaní s tými, ktorí fajčia, príliš veľa pijú a majú nadváhu. Aj kontrola príjmu kalórií je skvelou cestou za dlhším životom. Prerušovaný pôst, konzumácia jedál v osemhodinovom časovom okne alebo pôst dva dni v týždni zase znižujú riziko, že ľudia v strednom veku dostanú choroby súvisiace s pribúdajúcim vekom.

2. Fyzická činnosť

Zdravá strava je síce základ dlhovekosti, ale ide ruka v ruke s pohybom. Práve fyzická nečinnosť spôsobuje na celom svete zhruba 10 percent všetkých predčasných úmrtí na chronické ochorenia, ako sú koronárne srdcové choroby, cukrovka 2. typu a rôzne druhy rakoviny. Koľko pohybu však treba? Aj tu platí všetkého priveľa škodí. Keď to človek preženie, hrozí, že si natrhne svaly či väzy, potlačí imunitný systém a zvýši tak riziko ochorenia horných dýchacích ciest. Väčšine ľudí stačí viac ako 30 minút miernej až intenzívnej fyzickej aktivity denne. Nielenže zosilniete a budete fit, ale znížite riziko vzniku škodlivých zápalov a dokonca si zlepšíte náladu.

3. Nakopnutý imunitný systém

Nech ste akokoľvek fit a dobre sa stravujete, váš imunitný systém sa vekom oslabuje. Všetko to začne ísť z kopca v ranej dospelosti, keď týmus začne chradnúť. Ide o žľazu, ktorá zohráva od narodenia v našich životoch dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Ako ho teda udržať zdravý? V prvom rade sa treba ubezpečiť, že máte dostatok kľúčových vitamínov, najmä A a D. Pomôcť môže aj potravinový doplnok spermidín, ktorý pomáha regenerovať bunky, chráni telo pred rôznymi chorobami a je zárukou dlhovekosti. Nájdeme ho aj v pšeničných klíčkoch, hríboch, v ovocí, zelenine a zrejúcich syroch.

4. Omladzovanie buniek

Starnutie je nezastaviteľný biologický proces. Či chceme, alebo nie, starneme všetci. Už výskum na myšiach z roku 2009 odhalil, že tie, ktorým boli podané malé množstva lieku s názvom rapamycín, boli zdravšie a žili dlhšie. Toto farmakum inhibuje kľúčový proteín nazývaný mTOR, ktorý pomáha regulovať odpoveď buniek na živiny, stres, hormóny a poškodenie. Aj keď je príliš skoro na predpisovanie týchto liekov na všeobecné použitie, momentálne prebieha nová klinická štúdia, ktorá má otestovať, či nízke dávky rapamycínu môžu skutočne spomaliť starnutie u ľudí. V Čile je rapamycín považovaný za elixír mladosti. Všetky lieky však majú svoje klady a zápory. Keďže príliš veľa rapamycínu potláča imunitný systém, mnohí lekári odmietajú uvažovať o tom, že by s jeho pomocou liečili choroby súvisiace s vekom.

5. Preč so starými bunkami

Ďalší spôsob, ako sa dopracovať k dlhovekosti. Rastúci počet laboratórnych štúdií na myšiach, ktorým boli podávané lieky na zabíjanie starnúcich buniek takzvané senolytiká, ukázal celkové zlepšenie ich zdravotného stavu. Bolo preukázané, že pomáhajú aj ľuďom. V malej klinickej štúdii boli podávané pacientom s ťažkou pľúcnou fibrózou. Tí neskôr hlásili, že sa kvalita ich života zlepšila.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia dlhovekosť

2021-11-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia